- Home
- Politic
- (02.03.2021, 18:39)
- Magda Gheorghiţă
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bugetul de stat pentru 2021 a fost adoptat fără modificări. Vot final în plenul reunit al Parlamentului
- Bugetul de stat pe anul 2021, adoptat de Parlament în forma propusă de Guvern
- Guvernul mizează pe o scădere a deficitului la 80 miliarde de lei, de la 102 miliarde de lei, în 2020.
- Economia României a scăzut, anul trecut, cu 3,9% faţă de 2019.
Urmărește
6436 afișări
UPDATE 18.30 Bugetul de stat a fost adoptat, în forma propusă de Guvernul Cîţu, cu 234 de voturi pentru şi 170 împotrivă.
Bugetul de stat pe anul 2021 a fost votat, marţi, în Parlament în forma aprobată de Guvern. Social-democraţii au acuzat coaliţia de guvernare că a instaurat „dictatura bugetară” şi a impus controlul absolut asupra bugetului, contrar prevederilor constituţionale şi cutumelor democratice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În favoarea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 au votat 234 de deputaţi şi senatori, iar 170 de parlamentari au votat împotrivă.
Bugetul este concentrat pe investiţii şi forţează reforma în administraţia publică centrală şi locală, spunea premierul Florin Cîţu, care a respins ideea unui buget al austerităţii: „ Această noţiune că e un buget mic este falsă şi nu e susţinută de date”.
Bugetul este unul al relansării, robust, echilibrat şi realist, afirma ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare: „Cheltuielile cresc, anvelopa salarială nu înregistrează scăderi, nu cresc impozitele şi taxele”.
Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea acuza „o manipulare supremă”, aceea de a convinge oamenii care trăiesc în sărăcie să nu îşi mai ceară drepturile, pe motiv că statul nu are bani”. Firea reclamă că aceasta este ceea ce a reuşit „Coaliţia Austerităţii”.
Bugetul pe 2021 este fundamentat pe o creştere economică de 4,3% şi un deficit bugetar cash de 7,16%, cu venituri în creştere cu 13%, până la 365 mld. lei şi cheltuieli de 445 mld. lei, în creştere cu 5%.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Cu o întârziere de două luni, bugetul pentru 2021 a primit astăzi votul final în plenul reunit al Parlamentului. Până acum, a trecut de comisiile din Parlament fără modificări şi a rămas la fel cum a venit din Executiv, lucru care în ultimii ani nu s-a mai întâmplat.
„Ministerul Sănătăţii ar trebui să aibă cel puţin o creştere de 5, 10%, să se apropie de 15 miliarde de lei. Cu asta ar trebui să intrăm. Pentru că şi 2021 va fi un an de pandemie. Este foarte important, de asemenea, ca bugetul Sănătăţii să beneficieze şi de resurse din Fondul European de Redresare şi Rezilienţă. Nu am găsit deocamdată unde sunt incluse aceste resurse, noi ne-am uitat în mai multe locuri, dar nu reuşim să înţelegem unde sunt aceşti bani. Banii ăştia se duc după pacient? Sau se duc după interesele comerciale sau financiare ale prestatorilor de servicii? Asta este întrebarea”, consideră Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj.
Criza Covid-19 a adus la suprafaţă o altă urgenţă naţională: educaţia, care trebuie să se adapteze la noua realitate. Pandemia a accentuat necesitatea investiţiilor în tehnologie, resurse, formare, astfel încât fiecare copil să aibă acces la Educaţie. Cu o alocare bugetară de 3% din PIB, educaţia din România rămâne la coada Europei. În Suedia, de exemplu, statul alocă educaţiei 6,5% din PIB.
„Anul trecut erau 270 de milioane bursele elevilor acordate din bugetele locale, deci o sumă extrem de mică. 270 de milioane împărţit la nouă luni înseamnă 30 de milioane. Adică 10 RON pe elev bugetat pe lună. Alocaţia pentru studenţi este 201 lei. Anul acesta bugetul de stat a alocat 535 de milioane pentru plata burselor. Avem o creştere de la 10 la 20”, susţine ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Criza a pus la pământ şi turismul ospitalier, care a pierdut peste 7 miliarde de euro in 2020, după cum arată datele Federaţiei Patronatelor în Turism. Doar HoReCa, de exemplu, a pierdut peste 120 mii de angajaţi anul trecut, iar sprijinul de la Guvern a întârziat să apară.
„Iniţial, noi solicitasem prin acest program de despăgubiri, 20% din diferenţa cifrei de afaceri, care reprezentau aproximativ 500 de milioane de euro - 2,5 miliarde de lei. La ultima corecţie adusă legii 224, practic s-a hotărât să se aloce iniţial 1 miliard. Aşa ar fi corect să se întâmple, să se facă o sumă a acestor datorii, o declaraţie a datoriilor reciproce. Astăzi, operatorii au de luat de la stat banii din concedii medicale, care de ani de zile nu sunt recuperate, banii din TVA, sume din Kurzarbeit”, spune Daniel Mischie, preşedinte HORA.
Prevederile Proiectului de Buget pentru 2021
- Creştere economică de 4,3%
- Deficit fiscal de 7,1% din PIB/ 80 mld. lei
- Investiţii de 61 mld.lei, +8 mld.lei faţă de 2020
- Venituri bugetare de 365 mld.lei
- Cheltuieli de 445 mld.lei, +5% faţă de 2020
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36