Burduja: Coridorul verde, de importanţă majoră pentru România, pentru regiune şi pentru UE

  • A avut loc cea de-a 8-a Reuniune Ministerială a Proiectului „Coridorul Verde”, între Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria.
  • Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat înfiinţarea Green Energy Corridor Power Company, care va construi un cablu submarin între cele patru ţări.
Urmărește
269 afișări
Imaginea articolului Burduja: Coridorul verde, de importanţă majoră pentru România, pentru regiune şi pentru UE

Sursă foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto

Cea de-a 8-a Reuniune Ministerială a Proiectului „Coridorul Verde”, între guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria, a avut loc marţi, la Palatul Victoria şi a fost găzduită de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi de Secretarul General al Guvernului, Mircea Abrudean.

La întâlnire, au participat ministrul Energiei din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, şi ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Péter Szijjártó.

În cadrul reuniunii au fost semnate actelor constitutive pentru înfiinţarea Green Energy Corridor Power Company, pentru „Coridorul Verde”.

Proiectul prevede construcţia unui cablu submarin de înaltă tensiune între România şi Georgia, extins şi în Ungaria şi Azerbaidjan.

„Acest proiect de infrastructură energetică are o importanţă majoră pentru România, pentru regiune şi pentru Uniunea Europeană. Acesta va interconecta pieţele de energie din zona Mării Negre, asigurând diversitatea surselor de aprovizionare. Diversitatea surselor de aprovizionare conduce în primul rând la consolidarea securităţii energetice şi la reducerea preţurilor energiei pentru toţi consumatorii”, a declarat Sebastian Burduja.

Ministrul român a spus, de asemenea, că va „contribui la decarbonizarea sectorului energetic, având în vedere faptul că va transporta în principal energie din surse regenerabile”.

„Între ţările noastre există numeroase complementarităţi, ceea ce ne conduce la acest efort comun pentru a construi un proiect de anvergură de care avem cu toţii nevoie. Este şi o importantă victorie diplomatică a României, care va găzdui compania de proiect, asumându-şi rolul de lider în sectorul energetic regional. De altfel, proiectul a fost lansat în decembrie 2022 la Bucureşti. Felicit Transelectrica pentru pasul ambiţios de astăzi. Primele rezultate ale studiului de fezabilitate pentru această investiţie vor fi prezentate la Baku, cu ocazia COP29, în luna noiembrie”, a mai spus Burduja.

Burduja a declarat, de asemenea, că acest proiect va contribui la securitatea energetică, diversificarea surselor de aprovizionare şi la decarbonizarea sectorului energetic.

Proiectul, lansat în decembrie 2022, are parte de sprijinul Comisiei Europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici