COMENTARIU Marius Oprea | ”Apele române” sapă la temelia liberalilor

Scandalurile de presă privind împărţeala ”ciolanului” guvernării îi privesc, în exclusivitate aproape, numai pe liberali. Zi de zi, asistăm la erodarea PNL, lovit din toate părţile şi mai ales, din cazua lăcomiei şi a incompetenţei unor lideri, tocmai din interior.

Urmărește
3750 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea | ”Apele române” sapă la temelia liberalilor

COMENTARIU Marius Oprea | ”Apele române” sapă la temelia liberalilor

Pe 23 noiembrie anul trecut, jurnaliştii de la Recorder publicau o anchetă video, intitulată „Singur împotriva partidului”, legată de demisia forţată a lui Ovidiu Ianculescu, un tînăr inginer, director (prin concurs) al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, o instituţie cu peste 400 de angajaţi care gestionează infrastructura de apă din şase judeţe. Se decisese ”la partid” ca funcţia să-i revină lui Ionuţ Cengher, şef de cabinet la Senat al fostului preşedinte PNL Mureş, Cristian Chirteş. Altfel, candidatul avea nicio pregătire în domeniu: le-a spus jurnaliştilor de la Recorder că a ajuns pe funcţie după ce a cerut o detaşare la Apele Române, de la Senat. Întrebat cum a ocupat postul de director fără nicio experienţă în domeniu, Cengher a spus senin: ”Eu nu am avut de unde să ştiu care sunt criteriile şi cerinţele pentru post”. Nu ştia nici măcar ce număr are Legea apelor.  
 
Reportajul de la Recorder a avut o audienţă uriaşă: peste 1 milion de vizualizări pe Facebook şi aproape 500.000 pe YouTube, în numai două zile. Dacă îşi imaginează cineva că acesta nu a avut şi repercursiuni în scorul electoral obţinut de liberali la alegeri, trebuie să fie naiv.
 
Chiar dacă au încercat atunci să ”dreagă busuiocul”, prin decizii la fel de neinspirate ca numirea, liberalii repetă greşeala. De astă dată, la Bîrlad. E o copie fidelă a celor întîmplate în toamnă, la Tîrgu Mureş. Dezvăluirea aparţine tot jurnaliştilor de la Recorder: o tânără, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriţă la un bar din Iaşi, a fost angajată la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundaţiilor din Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, fără să ştie măcar ce înseamnă debitul unui rîu. Directorul Petru Avram, care a adus-o pe chelneriţă la Ape e şi vicepreşedinte al PNL Iaşi şi se recomandă subordonaţilor ca „un animal politic care va ajunge cel puţin ministru”.  
 
Cele două dezvăluiri, ale unor decizii de numire politică aberantă a unor ageamii în funcţii tehnice, făcute după acelaşi calapod, nu sînt o coincidenţă. A doua a urmat celei dintâi, pentru simplul motiv că angajaţii de la Ape au prins curaj şi vorbesc. Dar asta contează mai puţin. Ceea ce arată ambele dezvăluiri, e cum ”clientelismul de partid” face carieră la liberali. Cum din ”şef de cabinet” ajungi într-o funcţie de conducere într-o ”descentralizată” pentru care n-ai nicio pregătire sau chemare, printr-o ”mecanică internă” a partidului şi printr-o decizie care aproape că nu-ţi mai aparţine (postul nu-l alegi, ci îţi e oferit dintr-un ”portofoliu” la îndemînă, în funcţie de ”serviciile” aduse şi de recomandări). Altfel, nu se ţine cont de nimic. De absolut nimic.
 
Degeaba s-a ostenit primul ministru Cîţu să anunţe că ”a trimis” Corpul de Control al primului ministru la Apele Române, Corpul de Control era deja acolo din decembrie, după scandalul de la Mureş, în legătură cu care s-a enervat pînă şi Iohannis. Enervarea, presupun, nu a venit însă din practica folosită, cît din faptul că s-a aflat. Şi îmi bazez presupunerea pe faptul că, iată, s-a întîmplat din nou. Şi s-a mai întîmplat, la fel, în toate ”descentralizatele” şi agenţiile de stat din România. Se ”află” însă numai în cazul liberalilor.
 
Ceea ce se întîmplă la Ape e de fapt o practică comună. Se vede acum la prefectura Olt, unde subprefect din partea USR va fi preşedintele filialei, Fănel Bădică, absolvent al Facultăţii de Contabilitate de la ”Spiru Haret” din Craiova, dar pe vremuri fost candidat al PSD pentru un post de consilier local PSD, în comuna Izbiceni. ”Interesul şi viziunea mea despre politică erau mult diferite la acea vreme fata de prezent”, spune el sincer, pe pagina de facebook. Dar nu spune nimic despre competenţele care l-ar îndritui să ocupe funcţia de subprefect, alături de .celălalt subprefect, Ana-Maria Ciauşu, nominalizată de PNL, care a terminat ”managementul” la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bucureşti, la 39 de ani. A fost zece ani secretară o clinică medicală, pînă cînd în 2014 a devenit ”referent” la un bioul unui parlamentar liberal din Olt. După şase ani de cărat mapa şefului, i-a venit timpul: a ajuns subprefect.  
 
Cum spuneam, scandalurile care ajung în presă îi privesc deocamdată numai şi numai pe liberali. Niciun cuvînt depre udemerişti şi, rareori, ca la Olt, despre userişti. Deşi ei sînt parte activă la ”împărţeală”. Ceea ce ar trebui să le dea de gîndit liberalilor. Ei au ajuns o pradă uşoară  a tuturor acestor dezvăluiri. Sînt prea ocupaţi cu certurile din interiorul partidului, fie din cauza negocierilor eşuate cu partenerii de coaliţie, fie din cauza nemulţumirilor iscate de negocierile interne pentru funcţii: căci fiecare parlamentar a venit cu ”referentul” lui, fiecare ministru a vrut să-şi ”înfigă” într-o halcă a funcţiilor bine plătite, fostul şef de cabinet.
 
Şi au pierdut din vedere că atît presa, cît mai ales ”partenerii” de la guvernare sînt cu ochii pe ei şi le vînează fiecare gest. Ocupaţi ca, sub vizorul presei, alimentată de informaţii de la parteneri, să-şi împartă firimituri, liberalii au pierdut din vedere ansamblul. Scandalurile de la ”Ape” şi cele asemenea lor sapă încet şi sigur temelia partidului, care riscă, dacă nu va cunoaşte măcar o reformare internă şi din temelii la viitorul congres, să aibă soarta ţărăniştilor. Căci, despre performanţă la guvernare nu poate fi vorba. Dacă, printr-o minune, aceasta va exista, oricum nu va fi contabilizată de ei, ci de parteneri. Liberalii, pe lîngă o criză de identitate şi structură, nu mai sînt nici în stare să ”comunice”, în vreme ce scandaluri precum ”apele române” le sapă, încet şi sigur, temeliile.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici