- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU: Antonescu: Nu am nevoie de o garanţie scrisă cu PSD că prezidenţiabilul va fi din PNL
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că nu are nevoie de o garanţie scrisă, în acordul cu PSD, că viitorul prezidenţiabil va fi membru al PNL, menţionând că această poziţie se câştigă şi nu este una "de algoritm".
El menţionează că în documentul care va fi semnat cu PSD nu se stipulează niciun nume propriu şi nu se arondează nicio poziţie de candidat prezidenţial şi nici poziţia de prim-ministru vreuneia din cele două formaţiuni.
Antonescu menţionează că în acordul cu PSD este prevăzut principiul unui candidat comun la Primăria Generală a Capitalei, dar şi nu la sectoare.
El mai spune că va exista "o şedinţă, o întrunire oficială", unde se va vedea exact câţi lideri sunt "pentru" alianţă şi câţi sunt "contra".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Ciolacu: Sărbătoarea Crăciunului ne reaminteşte valoarea comuniunii şi a dorinţei de a face bine
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
Crin Antonescu susţine că au fost făcute cercetări conform cărora susţinerea electoratului liberal pentru alianţa cu PSD este surprinzător de mare. "Eu mă aşteptam, eram pregătit pentru un grad mai mare de reticenţă", mărturiseşte liderul PNL. El atrage atenţia însă că această "plecare bună" nu va fi ratată doar dacă după, constituirea alianţei, reprezentanţii acesteia vor fi "clari, hotărâţi, convingători".
Totodată, Antonescu exlcude orice colaborare a PNl cu PDL cel puţin atât timp cât el este preşedintele formaţiunii liberale.
Prezentăm integral interviul acordat de preşedintele PNL, Crin Antonescu:
Reporter: Ce câştigă PNL din încheierea unei alianţe la tribunal cu PC şi apoi cu PSD?
Crin Antonescu: Câştigă realizarea unei iniţiative pe care, încă de la sfârşitul anului trecut, am anunţat-o şi care constă în coagularea unei forme politice unite a opoziţiei. Dacă asta ne-am propus şi asta am reuşit, iată, într-un timp record, practic în mai puţin de o lună, sau într-o lună, înseamnă că am reuşit. Pe 5 ianuarie am anunţat constituirea Alianţei de Centru Dreapta cu PC, pe 5 februarie procesul va fi încheiat cu naşterea acestei coaliţii largi, coaliţii practic de uniune naţională între stânga şi dreapta democratice din România, care se va aşeza alături de alianţa deja constituită de noi cu PC şi PSD.
Reporter: Dumneavoastră, ca preşedinte al uneia dintre cele trei formaţiuni, ce câştigaţi din aceste alianţe?
Crin Antonescu: Ceea ce are de câştigat un preşedinte atunci când asumă o strategie şi îndeplineşte paşii. Am avut şi am pentru această strategie şi pentru aceste acţiuni mandatul partidului şi, dacă misiunea mea era ca să închei în anumite condiţii aceste înţelegeri politice, atunci am îndeplinit-o.
Reporter: Ludovic Orban declara recent că PNL este dezavantajat în alianţa cu PSD şi PC, întrucât în 2012 PSD obţine premierul şi preşedintele Camerei, iar PC - preşedintele Senatului.
Crin Antonescu: E surprinzător pentru mine că Ludovic Orban, un om cu experienţă politică îndelungată şi cu o foarte fină înţelegere a ceea ce înseamnă interesele şi obligaţiile unui partid, reduce evaluarea la două sau trei posturi politice anume. Nu, PNL nu pierde din această asociere din cel puţin trei motive. Pe de o parte, pentru că el face paşi prin aceste acţiuni pe calea unei strategii pe care a asumat-o, respectiv constituirea unei largi opoziţii unite şi răsturnarea pe cale democratică de la putere a actualului regim Băsescu-PDL. Asta este o miză majoră pentru PNL, pe care PNL o asumă în legătură cu percepţia sa asupra interesului naţional.
În al doilea rând, PNL încheie, de pildă, acest acord cu PSD în termeni de paritate nu doar simbolică, ci şi aritmetică, ceea ce nu mai lasă dubii în legătură cu calitatea sa de partid mare şi în sens cantitativ, nu doar în sens istoric - lucru care până acum nu s-a întâmplat în istoria sa după 1990. Şi, în fine, în al treilea rând, PNL este, în această perioadă şi în acest context, un jucător politic de prim-plan, aşa cum iarăşi aş putea spune că din 1990 nu a fost. Aceste câştiguri se acumulează, se reflectă electoral şi sunt durabile, mult mai durabile decât o funcţie sau alta într-o structură parlamentară sau guvernamentală.
Reporter: Nu aţi dori ca în acest acord cu PSD să se stipuleze sau să se ofere o garanţie că viitorul prezidenţiabil va fi membru al PNL sau poate chiar dumneavoastră?
Crin Antonescu: Nu am nevoie de această garanţie.
Reporter: Poate are nevoie partidul.
Crin Antonescu: Dacă eu sau un alt membru al PNL vom fi, la momentul la care vom avea alegeri prezidenţiale, situaţi pe poziţii câştigătoare în opţiunile populare, atunci vom merita şi vom fi candidaţi, sau va fi respectivul candidat prezidenţial. Dacă nu, poziţia de candidat prezidenţial nu este o poziţie de algoritm pe care să doreşti neapărat să ţi-o însuşeşti. Este o poziţie pe care, dacă n-o câştigi, nu valorează nimic. Aşa încât nu am nevoie de vreo garanţie şi, de altfel, aş vrea să spun că în termenii acestui acord politic nu se stipulează niciun nume propriu şi nu se arondează nicio poziţie de candidat prezidenţial şi nici poziţia de prim-ministru vreuneia din cele două formaţiuni. Ludovic Orban presupune că PSD va avea primul-ministru pentru că presupune că eu voi fi candidatul la Preşedinţie. Nu scrie nicăieri acest lucru şi, teoretic cel puţin, se poate întâmpla foarte bine să fie invers.
Reporter: Atunci cum se împacă acest principiu al parităţii cu ideea că viitorii candidaţi vor fi stabiliţi în baza unor sondaje de opinie?
Crin Antonescu: Este destul de simplu. Paritatea este exprimată la nivelul alegerilor parlamentare printr-un număr egal de candidaţi pentru ambele părţi; la nivelul preşedinţilor de Consiliu Judeţean printr-un număr aproape egal - pentru că e un număr impar - în 21 de judeţe candidat PSD, în 20 candidat PNL; la primăria reşedinţelor de judeţ - 20 PNL-PC, 20 PSD. Acesta este principiul parităţii şi este expresia lui aproape perfectă aritmetic. Sondajele ne ajută să determinăm care sunt cele 21 de judeţe sau 20 de reşedinţe de judeţ unde punem noi candidatul, sau unde va fi susţinut în comun candidatul nostru, şi unde sunt cele în care candidatul PSD va fi susţinut. Iar rezultatul final nu mai ţine de înţelegerea dintre noi, ci ţine de vot. Pur şi simplu putem avea o gamă de variante teoretice pornind de la aceea că niciunul dintre candidaţii noştri poate să nu fie ales, toţi candidaţii noştri pot fi aleşi, putem să avem o paritate şi după alegeri dacă un număr egal de candidaţi ai noştri şi ai PSD au fost aleşi. Dacă nu, alegătorii fac diferenţa. Dar propunerile noastre vor fi unele perfect paritare în sens aritmetic.
Reporter: Candidaturile, cel puţin pe Bucureşti, vor fi comune sau separate?
Crin Antonescu: Noi am stipulat în acest acord că avem principiul unui candidat comun la Primăria Generală, pentru că aşa e normal. E o miză electorală foarte mare şi sigur că formula aceasta de coaliţie trebuie să se reflecte aici. Şi, de asemenea, am lăsat pentru sectoare, pentru candidaţii primăriilor de sector, toate posibilităţile deschise. Vom decide atunci, funcţie de conjunctură, funcţie de evaluările din sondaje, funcţie de candidaţii pe care îi avem, dacă vom avea candidaturi comune sau dacă va candida fiecare separat, cum de altfel se întâmplă în toate celelalte localităţi unde putem avea o formulă sau alta. Protocolul ne dă această libertate şi nu ne constrânge.
Reporter: Cine a făcut primul pas în privinţa alianţei PNL-PC, dumneavoastră sau Dan Voiculescu?
Crin Antonescu: Asta este mai puţin important. O asemenea alianţă care a surprins pe mulţi pentru că PC se afla de ani buni într-o alianţă, sub o formă sau alta, cu PSD, s-a petrecut nu de pe o zi pe alta şi nici în urma unor sfaturi de taină între mine şi domnul Voiculescu sau domnul Daniel Constantin. S-a produs treptat o apropiere bazată pe afinităţi de natură doctrinară, conceptuală, între cei mai mulţi dintre noi şi cei din PC care, încă o dată trebuie să spun, nu se reduce la Dan Voiculescu sau la Daniel Constantin cum nici PNL nu se reduce la mine sau alţi colegi. În condiţiile în care am discutat foarte mult despre stânga, despre dreapta, despre poziţionările în raport cu Guvernul actual, cu preşedintele, de mai multe ori parcă ne-am găsit pe aceleaşi poziţii cu conservatorii, fie şi în chestiuni de nuanţă. Şi lucrul acesta a venit la un moment dat destul de normal. Eu consider că lucrurile au fost precipitate de acest proiect al unei alianţe mai largi. Şi atunci era normal ca în mometul discuţiilor cu PSD să stăm de vorbă două părţi care în fond să reprezinte dreapta şi stânga. Ori conservatorii, fiind de dreapta, era nefiresc să se afle de partea stângă a acestor discuţii.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Citește mai departe:
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:26
Elias Charalambous, desemnat antrenorul etapei, după ce FCSB a urcat pe locul 2 în clasament
-
astăzi, 14:58
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului / UE va produce 2 milioane de proiectile de artilerie în 2025 / NYT: Trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia a fost ideea lui Kim Jong-Un, nu a lui Putin