Video INTERVIU INTEGRAL Marius Tucă Show: Nicuşor Dan, candidatul Dreptei. “Nu cred că mai suntem în etapa în care să promitem figuri mesianice”/ “Oamenii ar trebui chestionaţi cu privire la finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului”

Deputatul independent Nicuşor Dan spune că ar putea fi candidatul Dreptei la Primăria Capitalei în anul 2020. În acest context recunoaşte însă, la Marius Tucă Show, că niciun candidat nu mai poate veni cu proiecte irealizabile, cum ar fi autostrăzi suspendate. Totodată Nicuşor Dan susţine că populaţia ar trebui întrebată cu privire la finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului din banii primăriilor.

Urmărește
6374 afișări

Capitala are 98 de zone construite protejate în care sunt cam 18.000 de case. Ele trebuie inventariate

MARIUS TUCĂ:  Să ştiţi că maşina nu exclude de la sine tandreţea, mai ales în lizierele pădurilor. Ce mi-aş dori eu să mai fie în Bucureşti? O hartă a Revoluţiei. Totuşi România asta a avut o Revoluţie în 1989, revoluţie în care s-a tras, au murit oameni. Şi sunt atâtea obiective ale unui traseu care să fie traseul Revoluţiei române, începând cu Otopeni, cu Coandă, pentru că acolo au murit foarte mulţi oameni ştiţi bine, Piaţa Revoluţiei, s-a întâmplat unde era ministerul Apărării,  foarte multe. Vă spun doar câteva. Vă spun poate mă luaţi cumva în campanie, bineînţeles voluntar. Nu există...

NICUŞOR DAN: Lăsaţi-mă.. legat de asta...

MARIUS TUCĂ:  Vă rog.

NICUŞOR DAN:  E o idee foarte bună. Nu am avut-o niciodată. O s-o reţin

MARIUS TUCĂ:  Ideile pe care le am de obicei nu le mai are nimeni.

NICUŞOR DAN:  Ce am reuşit să facem... Ştiţi că Bucureştiul e o suprapunere de 5 momente de arhitectură. Deci este un moment să-i spunem neoclasic, urmat de un moment modernist, urmat de tot ce a fost interbelic, urmat de comunism şi mai este unul preneoclasic, în special bisericile. Şi am reuşit să facem un traseu turistic pentru fiecare din aceste etape.

MARIUS TUCĂ:  E bună şi asta, dar Revoluţia înseamnă şi altceva. O altă hartă pe care aş face eu şi care implică vizitatori mulţi, trasee şi aşa mai departe, inclusiv ghizi. O hartă a tuturor să spunem muzeelor din Bucureşti. Ar intra foarte multe . Nu există o hartă a muzeelor. Sunt atât de multe muzee. Eu vă garantez că sunt foarte mulţi bucureşteni care nu ştiu de unele muzee, iar dacă au auzit nu ştiu unde se află aceste muzee. Chiar eu am descoperit muzee sau case particulare, case vechi, în care funcţionează muzee despre care nu ştie nimeni sau de care nu ştiam. Cred că ar trebui să existe. Mâine să se facă o hartă a muzeelor din Bucureşti.

NICUŞOR DAN:  E un întreg departament al Primăriei Municipiului Bucureşti care ar trebui să facă asta.

MARIUS TUCĂ:  Trebuie să fie o hartă a cimitirului Bellu. Sunt foarte mulţi care merg în pelerinaj, nu e de râs. Aşa cum marile cimitire din Paris...

NICUŞOR DAN:  Per Lachaise, da, sigur...

MARIUS TUCĂ:  ... oamenii merg şi depun o floare sau pur şi simplu se duc să se roage la mormântul unor celebrităţi, ce se întâmplă la Morison, acolo în Franţa, dar aici avem marii scriitori români, începând cu Eminescu şi terminând, dacă vreţi, cu Nichita Stănescu şi Adrian Păunescu şi aşa mai departe. O altă hartă pe care aş face-o şi aş face-o mâine... să-mi aduc aminte... despre Bucureşti... aş face o hartă  a teatrelor sau o hartă a caselor. Pentru multe dintre ele v-aţi bătut dvs să rămână în picioare.

NICUŞOR DAN:  Aici este pe... Bucureştiul are 98 de zone construite protejate în care sunt cam 18.000 de case. Ele trebuie inventariate.

MARIUS TUCĂ:  Da, dar muzeele ştim care sunt. De la Muzeul Naţional la Antipa, Muzeul Satului, dar nu există o hartă în care să fie prevăzute toate muzeele şi atunci când vine, la fiecare hotel sau la fiecare grup turistic, uite asta e harta cu muzeele, asta-i harta cu traseul Revoluţiei. Sunt mulţi oameni care au auzit de Revoluţie, e prima şi ultima Revoluţie transmisă în direct. Şi sunt atâtea lucruri care pot fi văzute. Mergând până acolo în sala în care “s-a sinucis” generalul Milea.

NICUŞOR DAN:  Sigur, legat de case...

MARIUS TUCĂ:  Cum a fost Revoluţia pentru dvs?

NICUŞOR DAN:  Doar o secundă.

MARIUS TUCĂ:  Da, vă rog.

NICUŞOR DAN:  Cele 18.000 de case sunt, practic, patrimoniul nostru construit al oraşului, şi trebuie să existe, şi e o chestiune care costă 3-400.000 de euro ca să o faci. Pur şi simplu, faci un parteneriat cu Universitatea de arhitectură şi cu studenţii coordonaţi de profesori, faci fişa celor 18.000 de case şi în momentul ăla ai şi un instrument ştiinţific pentru a şti unde poţi să demolezi pentru că se mai întâmplă să ai tot tot felul de lucruri pe care poţi să le demolezi, unde mai poţi să pui un etaj şi unde nu poţi să te atingi. Asta trebuie făcută, cred, imediat.

MARIUS TUCĂ:  Care e cea mai frumoasă casă din Bucureşti în opinia dvs? Casă, conac, palat, castel.

NICUŞOR DAN:  Greu de spus. Poate Biserica lui Bucur că e cea mai veche, poate Ateneul Român...

MARIUS TUCĂ:  Iar, o hartă cu bisericile şi mănăstirile din Bucureşti. Nu ştie nimeni unde sunt, cum sunt, cum ajungi la ele.

NICUŞOR DAN:  Fără îndoială, da.

MARIUS TUCĂ:  Deci v-am dat câteva idei, aproape că sunteţi primar general al Capitalei.

NICUŞOR DAN:  Cele cinci hărţi de care v-am spus, cumva răspund. Harta asta patriarhală cam răspunde la ce vreţi dvs. Dacă vreţi să faceţi o după-amiază în care să vedeţi Bucureştiul patriarhal...

MARIUS TUCĂ:  Cea patriarhală?

NICUŞOR DAN:  Da, pleacă de la Biserica lui Bucur şi se termină undeva în Lipscani.

MARIUS TUCĂ:  E trecută şi Biserica Colţea?

NICUŞOR DAN: Biserica Colţea... nu.

MARIUS TUCĂ: Sunt multe biserici care până la urmă sunt monumente. Uite că mi-am pierdut şi eu o idee.

NICUŞOR DAN: Cu Revoluţia.

MARIUS TUCĂ:  Nu, cu Revoluţia nu am pierdut-o. Undeva să fie afişate în fiecare zi, spaţiile libere din Bucureşti. Adică să fie o hartă a spaţiilor goale, libere. Da? Sunt atâtea terenuri care sunt libere de sarcină. Şi să ştim cine e proprietarul şi dacă Primăria cumpără din aceste spaţii, cum se întâmplă acuma, din aceste terenuri. Adică în fiecare moment să ştim şi că aici există un plan de construcţie, ş.a.m.d. Cred că ar trebui identificate, făcut şi acest inventar al spaţiilor libere din Bucureşti, mai ales pentru un primar care vrea să aibă grijă de tot ce înseamnă urbanism în Bucureşti.

Finanţarea Catedralei Neamului, o chestiune pe care oamenii ar fi trebuit să fie chestionaţi

NICUŞOR DAN:  Da, asta este un lucru pe care l-am propus pentru că ai multe decizii pe care nu poţi să le iei decât dacă ai date şi nu prea ai date.

MARIUS TUCĂ:  Păi asta e. Că nu s-a făcut asta niciodată. Adică un inventar al tuturor terenurilor, spaţiilor, ş.a.m.d.

NICUŞOR DAN:  Noi nu avem nici măcar o hartă cu adresele poştale, da.

MARIUS TUCĂ: Cu adresele poştale.

NICUŞOR DAN:  O hartă cu adresele poştale nu avem. Noi, ca instrument, pe municipiul Bucureşti nu avem o evidenţă centralizată în sistem informatic a clădirilor din Bucureşti.

MARIUS TUCĂ:  Şi mai am două... da, vă rog.

NICUŞOR DAN: Şi legat de terenuri o oportunitate foarte mare stă în terenuri pe care le deţin foarte multe ministere. Vă dau exemplu fostului Club Steaua de pe Calea Plevnei. Noi avem Universitatea Bucureşti, care este săraca înghesuită, în nişte spaţii, pe care le foloseşte cu greu. A trebuit să-şi facă un rectorat la mama naibii în Panduri, o clădire de altfel foarte urâtă, şi la 1 km de asta avem o fostă cazarmă militară care tronează în mijlocul Bucureştiului şi nu are nicio valoare adăugată.

MARIUS TUCĂ:  Asta trebuie rezolvată cumva. Şi mai am două idei de care mă ţin de foarte multă vreme, până la urmă în timpul vieţii mele o să reuşesc şi anume ca Şoseaua Bucureşti- Ploieşti, şoseaua care te duce de la aeroport şi nu numai să se numească Bulevardul  Eugen Ionesco, un mare dramaturg al lumii, nu numai al nostru, încă nu am reuşit... se schimbă numerele, buletinele... buletinele se schimbă atunci când se schimbă, şi a doua, Piaţa Constituţiei, care a fost atât de terfelită, vorbesc despre Constituţie, să se numească Piaţa Alexandru Ioan Cuza. Totuşi e cineva care a mai făcut o unire pe aici, prin Bucureşti. Dar astea sunt idei care pot fi discutate şi de aici înainte. Vreţi să facem puţină politică?

NICUŞOR DAN:  Eu sunt la dispoziţia dvs.

MARIUS TUCĂ:  Şi eu la dispoziţia dvs. Din păcate eu pun întrebările, sau din fericire pentru dvs. Cu Catedrala Neamului nu vreţi să vă spuneţi o părere pentru că... Sunteţi de acord cu construirea Catredralei Neamului? Sunteţi ortodox, nu?

NICUŞOR DAN:  Sunt ortodox, da. Catedrala Neamului este o aspiraţie a Bisericii Ortodoxe...

MARIUS TUCĂ:  Aţi început foarte bine.

NICUŞOR DAN:  Legitimă...

MARIUS TUCĂ:  Da.

NICUŞOR DAN:  Singura chestiune este în ce măsură este legitimă finanţarea ei de către stat, în cazul nostru de către cele 7 primării din Bucureşti şi eu cred că pe această chestiune oamenii ar fi trebuit să fie chestionaţi.

MARIUS TUCĂ: Sunteţi de acord cu ideea referendumului în cazurile de genul acesta?

NICUŞOR DAN:  Da, fără îndoială, sigur.

MARIUS TUCĂ:  Dacă aţi fi edilul şef al Capitalei.

NICUŞOR DAN:  Da, da... Toată lumea în campania electorală a promis asta, numai că nu s-a întâmplat.

MARIUS TUCĂ:  Ce se întâmplă cu România? Puteţi să-mi spuneţi? Eu de multă vreme nu am activat la nivelul ăsta cel mai prezent de zi cu zi, dar bănuiesc că urmăriţi ce se întâmplă cu România. Care ar fi... Consideraţi că aţi fost plecat la Făgăraş... mai aveţi acolo pe cineva, rude?

NICUŞOR DAN:  Mai am părinţii.

MARIUS TUCĂ:  Aveţi părinţii acolo.

NICUŞOR DAN:  Şi o bunică.

MARIUS TUCĂ:  Şi o bunică. Să vă trăiască. Vorbiţi cu ei?

NICUŞOR DAN:  Sigur că da.

MARIUS TUCĂ:  Şi vă mai întreabă măi tată, măi mamă, ce se întâmplă acolo la Bucureşti, ce se întâmplă cu România? Sau bunica dvs. Câţi ani are bunica?

NICUŞOR DAN:  Bunica are 92 sau 93.

MARIUS TUCĂ:  Mulţi înainte!

NICUŞOR DAN:  Mulţumesc!

MARIUS TUCĂ:  Aţi mai fost, să vorbiţi cu ei, să-i vizitaţi? Ajungeţi rar?

NICUŞOR DAN:  Ajung de trei ori pe an. De Paşti, de Crăciun şi o săptămână în august în ultimii ani.

MARIUS TUCĂ:  Şi ce discutaţi cu bunica dvs?

NICUŞOR DAN:  Păi...

MARIUS TUCĂ:  Politică aţi discutat vreodată?

NICUŞOR DAN:  Puţin, puţin. Ăăă, e o femeie foarte inteligentă şi mai ales înţeleaptă, cunoaşte foarte bine ce fac eu, se preocupă de sensul...

MARIUS TUCĂ:  De tot ceea ce faceţi dvs.

NICUŞOR DAN:  Da, de sensul vieţii mele.

MARIUS TUCĂ:  Cum am amintit puţin de părinţi şi de bunică şi deja aveţi alt ton şi altă stare şi chiar o emoţie care se simte în platou.

NICUŞOR DAN:  Se întreabă dacă...

MARIUS TUCĂ:  Dacă vreţi eu vă fac să şi plângeţi.

NICUŞOR DAN:  Mă-ndoiesc, dar se întreabă dacă n-ar fi fi trebuit...

MARIUS TUCĂ:  De ce vă îndoiţi?

Eram la Balcic în vacanţă şi o familie de români m-au văzut de la distanţă şi Uite-l pe Nicuşor Dan. Săracu, a ajuns cu noi aici”.

NICUŞOR DAN:  ... să rămân la Matematică, de exemplu. Deci avem discuţii din astea de viaţă, da.

MARIUS TUCĂ: Bănuiesc că bunica dvs v-a sprijinit atunci când v-aţi retras din partid pentru că nu aţi fost de acord cu progresismul partidului pe care l-aţi creat.

NICUŞOR DAN:  Da. Părinţii mei n-au prea înţeles. Dar bunica a înţeles.

MARIUS TUCĂ:  De ce n-au înţeles părinţii dvs?

NICUŞOR DAN:  Vă mai spun... eram ...

MARIUS TUCĂ:  Eraţi, că acum nu mai sunteţi preşedinte.

NICUŞOR DAN:  Da, îmi pare rău că lumea nu prea a înţeles gestul ăsta. Eram la Balcic în vacanţă şi o familie de români m-au văzut de la distanţă şi Uite-l pe Nicuşor Dan. Săracu, a ajuns cu noi aici”.

MARIUS TUCĂ:  Asta e genială. Asta e şi vorba mea, săracu. Am avut ani de zile cu Marius Manole la radio, la SMART FM,  o emisiune dimineaţa şi suna şi zicea Bună ziua. Şi noi ziceam: Săracu de el. Nu apuca să spună altceva. Deci, vedeţi că, pe undeva, imaginea e asta, săracu a ajuns cu noi aicea. Dar Balcicul nu e atât de rău să ajungi. Adică... Dar care ar fi explicaţia pe care aţi da-o totuşi acum ca să lămuriţi lucrurile definitiv legate de plecarea dvs şi renunţarea la un partid pe care l-aţi creat, în două propoziţii. Că vorbim de o oră despre asta.

NICUŞOR DAN:  În trei cuvinte: Ce ai promis, faci.

MARIUS TUCĂ:  Am înţeles.

NICUŞOR DAN:  Ce ai promis, faci.

MARIUS TUCĂ: Da, e un răspuns. Deci vă duceţi acasă, vă încărcaţi bateriile, vă întoarceţi în timp, vedeţi copilul care a copilărit acolo. Totuşi aţi stat acolo până în anii 80, până aproape de Revoluţie.

NICUŞOR DAN: Am stat până în 88 când am plecat în armată

MARIUS TUCĂ:  Vă regăsiţi acolo?

NICUŞOR DAN:  Fără îndoială, da.

MARIUS TUCĂ:  Mai aveţi vreo soră, vreun frate?

NICUŞOR DAN:  Sora mea trăieşte în Bucureşti, da.

MARIUS TUCĂ:  Demult?

NICUŞOR DAN:  Ca şi mine. Am venit în acelaşi timp la facultate.

MARIUS TUCĂ Ea ce face, ce profesie are?

NICUŞOR DAN:  E psiholog acum.

MARIUS TUCĂ:  Şi vă psiho…

NICUŞOR DAN:  Nu e bine în familie.

MARIUS TUCĂ:  Un psiholog şi un matematician.

NICUŞOR DAN:  Am un psihic puternic.

MARIUS TUCĂ:  Staţi de vorbă cu ea?

NICUŞOR DAN:  Destul de puţin, da.

Eu şi sora mea nu am fost niciodată foarte apropiaţi. Mă bătea la şah când eram mic. Dar suntem solidari pe chestiunile importante

MARIUS TUCĂ:  V-aţi înstrăinat?

NICUŞOR DAN:  Ăăă…

MARIUS TUCĂ:  Oarecum.

NICUŞOR DAN:  Nu am fost niciodată…

MARIUS TUCĂ:  Niciodată prea apropiaţi.

NICUŞOR DAN:  Foarte apropiaţi.

MARIUS TUCĂ:  De ce? Vă bătea când eraţi mic?

NICUŞOR DAN:  Da, la şah, şi plângeam. Eram foarte ambiţios şi când eram mic.

MARIUS TUCĂ:  Matematicieni da, le au şi cu şahul, de obicei.

NICUŞOR DAN:  Nu ştiu, aşa s-a întâmplat.

MARIUS TUCĂ:  Aşa s-a întâmplat…

NICUŞOR DAN:  Am fost în cercuri diferite, am avut precupări oarecum diferite. Dar suntem totuşi solidari.

MARIUS TUCĂ:  Dar ce spune … e solidară cu dvs.

NICUŞOR DAN:  Pe chestiunile importante.

MARIUS TUCĂ:  Dar nu v-a zis niciodată să mergeţi la ea ca la un psiholog?

NICUŞOR DAN:  Nu, nu.

MARIUS TUCĂ:  Ce, puteaţi să aveţi un frate stomatolog, să mergeţi pentru, nu ştiu, o extracţie.

NICUŞOR DAN:  Eu sunt, după cum vedeţi, cu mici tuşe emoţionale, da, sunt un om foarte puternic psihic.

MARIUS TUCĂ:  Adică nu aveţi momente în care vă dezechilibraţi.

NICUŞOR DAN:  Şi cu un parcurs de viaţă foarte raţional.

MARIUS TUCĂ: Păi, matematicianul din dvs, e normal.

NICUŞOR DAN:  Inclusiv gestul în jurul căruia ne învârtim. A fost un gest raţional, de onoare.

MARIUS TUCĂ:  Ce se întâmplă cu România? Să ies din zona asta a USR-ului că pe undeva cred că vă doare.

NICUŞOR DAN:  România, în opinia mea,…

MARIUS TUCĂ:  Trebuie să recunosc că sunteţi un partener de dialog foarte sincer, ceea c erar se întâmplă. Adică, eu mi-am propus atunci când un politician sau orice om o ia pe arătură, bate câmpii sau trece la faza de bla-bla să merg până acolo încât să-i tai microfonul. La dvs. nu sesizez derapaje de genulăsta, dar…

NICUŞOR DAN:  Comunicaţionale

MARIUS TUCĂ:  Dar, dar sunt elemente emoţionale pe care le driblaţi chiar cu foarte multă inteligenţă.

NICUŞOR DAN:  Aşa.

MARIUS TUCĂ:  Dar să ştiţi că întrebările grele abia acuma vin.

NICUŞOR DAN:  Oo, abia aştept. Ştiţi, apropos de asta, matematicienii vorbesc foarte puţin.

MARIUS TUCĂ:  Săracii…

NICUŞOR DAN:  Da, vorbesc foarte puţin, aşa îi învaţă meseria să se exprime şi mă ajută întrebările grele ca să spun ceva.

MARIUS TUCĂ:  Să ştiţi că la sfârşit am o întrebare, o problemă de matematică nerezolvată şi va trebuisă o rezolvaţi ca să-mi dovediţi că sunteţi matematicianul care a luat medalia de aur în două rânduri.

NICUŞOR DAN:  OK. O să mergem şi acolo.

MARIUS TUCĂ:  Păi, dacă nu a rezolvat-o nimeni, credeţi că aţi putea dvs?

NICUŞOR DAN:  Aa, vorbiţi de probleme pe care nu le-a rezolvat nimeni niciodată sau probleme …

MARIUS TUCĂ:  Exact.

NICUŞOR DAN:  Aa, ok.

MARIUS TUCĂ: Dar putem încerca, nu?

NICUŞOR DAN:  În general, trebuie să prezumi că oamenii care au trecut pe acolo înaintea ta au fost nişte oameni foarte inteligenţi.

MARIUS TUCĂ: Aş prezuma şi eu în materie de talk show. Toţi care au trecut prin… da, o să mă gândesc la asta. Ce se întâmplă cu România domnule Nicuşor Dan?

NICUŞOR DAN:  România… una din problemele mari ale României este absenţa unui proiect …

MARIUS TUCĂ:  Absolut corect.

NICUŞOR DAN:  Şi tocmai d-asta când vorbeam de Bucureşti, vorbeam de proiectul pentru Bucureşti, cred că asta-i miza pentru alegerile pentru care ne pregătim pentru anul viitor.

MARIUS TUCĂ:  Numai pentru cele locale şi ci pentru cele generale trebuie să fie proiecte, nu promisiuni.

NICUŞOR DAN:  Adică…

MARIUS TUCĂ:  Să fie foarte clare.

NICUŞOR DAN:  Să faci, bun… Sunt patru milioane sau cinci care au plecat în străinătate. Ei detestă ce se întâmplă în politica din România, în general, mulţi dintre ei, trebuie să le dai o speranţă.

MARIUS TUCĂ: Trebuie un proiect pentru România care să-i includă şi pe cei care au plecat.

NICUŞOR DAN:  Da, exact.

MARIUS TUCĂ:  De fiecare dată promisiunile astea, trebuie să-i aducem pe cei de-afară. Păi, nu ai cu ce să-i aduci atâta timp cât nu există un proiect.

NICUŞOR DAN:  Ei trebuie să aibă speranţa că la un moment dat o să existe România pe care ei şi-o doresc şi la care mulţi dintre ei tânjesc să se întoarcă.

MARIUS TUCĂ:  E adevărat. Deci România nu are proiect. Spuneţi-mi, USR ce proiect are? Adică dacă ar fi să uitaţi ce s-a întâmplat, şi eu am uitat, nu mă mai întorc acolo, şi le-aţi spune într-o bună zi alegătorilor să voteze, de ce ar vota USR?

NICUŞOR DAN:  Asta trebuie să întrebaţi pe altcineva, nu pe mine.

MARIUS TUCĂ:  Nu a rămas nimic din ce dvs aţi propus, ca doctrină, ca idei, ca principii? Nu vi se par că sunt destul de combatanţi cei din USR pe scena politică, apropos de manifestări? În comparaţie cu ce credeţi sau cu ce credeţi şi gândiţi dvs? Pentru că au renumele ăsta în momentul de faţă.

NICUŞOR DAN:  Eu cred că acolo sunt mulţi oameni foarte oneşti care se achită de… vorbesc acum despre parlamentari, că sunt cel mai aproape, care se achită de fişa postului,

MARIUS TUCĂ:   Dvs. veţi vota cu USR la europarlamentare, nu?

NICUŞOR DAN:  Eu o să merg la vot la europarlamentare.

MARIUS TUCĂ:  E un răspuns foarte bun. Bine. Să spunem că la anul sunt alegeri. Mă gândesc că aţi vota USR? Măcar fie şi pentru faptul că e un partid pe care l-aţi creat, construit dvs, cu mâna dvs, cu mintea dvs. De ce aţi vota USR dacă ar fi săvotaţi? Daţi-mi un argument mie, care sunt în afară şi care în momentul ăsta n-aş merge să votez.

NICUŞOR DAN:  Domnule Tucă… ca să continui în aceeaşi linie francă în care am desfăşurat acest interviu…

MARIUS TUCĂ: Absolut.

NICUŞOR DAN:  V-am spus că îmi doresc să fiu candidatul dreptei la alegerile pentru Bucureşti.

MARIUS TUCĂ:  Locale pentru primăria Capitalei.

NICUŞOR DAN:  Peste un an. În aceste condiţii, permiteţi-mi să vă dau un răspuns diplomatic la întrebarea cu cine votez la alegerile europarlamentare, prezidenţiale sau parlamentare.

MARIUS TUCĂ:  Ok, de acord cu dvs. Dar presupunem că aţi vota USR-ul. Spuneti-mi un argument, o idee, un principiu, un proiect pentru care aţi vota USR. Sau daţi-mi mie, ca să nu vă pun pe dvsîncauză, eu Marius Tucă, cetăţean al acestei ţări, născut în 1966, pe 29 iulie , sunt mai mare ca dvs. cu 3 ani, să spunem că votez USR, să presupunem. Care este argumentul, principiul, proiectul, ideea pentru care eu să votez. Una singură, unul singur.

NICUŞOR DAN:  Nu sunt eu persoana care să vă dea…

MARIUS TUCĂ:  Dvs. l-aţi creat…

NICUŞOR DAN:  Nu sunt eu persoana care să vă dea răspunsul acesta. Adică, nu ar fi fair nici faţă de dvs…

MARIUS TUCĂ:  OK, în regulă, nu am vrut să vă pun în dificultate, ci pur şi simplu am vrut să aflu.

Limitarea mandatelor în funcţii publice la 8 ani este mai rezonabilă

NICUŞOR DAN:  Nu m-aţi pus în dificultate. Nu ar fi fair să vorbesc în numele unei organizaţii în care nu mai sunt.

MARIUS TUCĂ:  Ok, spuneţi-mi un argument… păi tocmai v-aţi înscris.

NICUŞOR DAN:  Provizoriu, aşa am spus.

MARIUS TUCĂ:  Sunteţi înscris în USR. Deci, v-am prins, şi totuşi vă las în pace. Spuneti-mi şi mie vă rog un argument, un principiu, o idee pentru care aţi vota un partid politic. O luăm altfel, ca să nu mai existe nume, USR sau altcineva. Adică un partid vine şi propune . Care ar fi argumentul, ideea, principiul, proiectul, legea?

NICUŞOR DAN:  Mai întâi trebuie să te uiţi la onestitatea oamenilor, cred că asta e foarte important, primul criteriu. Pentru că în general politica e despre viitor, dar garanţia că oamenii care spun azi că vor face ceva în viitor este ce au făcut ei înainte.

MARIUS TUCĂ:  Aici e greu.

NICUŞOR DAN:  Ăsta e primul lucru. Deci, calitatea oamenilor.

MARIUS TUCĂ:  Bun, dar aici îi excludeţi cumva pe cei care nu au făcut politică şi sunt noi în politică şi n-au ce să arate.

NICUŞOR DAN:  Dar ei nu s-au născut ieri. Au făcut, au o meserie, au activat în anumite sfere.

MARIUS TUCĂ:  Bun, şi cei din politică toţi… aproape că îmi vine să cred că toţi au avut o meserie.

NICUŞOR DAN:  Da, au şi ei un trecut în societate.

MARIUS TUCĂ:  Bun, trecem peste argument, trebuie să te inspire să ai încredere şi aşa mai departe. Stau şi eu şi mă întreb care ar fi ideea care m-ar cuceri.

NICUŞOR DAN:  Un răspuns la problemele importante ale societăţii.

MARIUS TUCĂ:  Ok, un răspuns prea general.

NICUŞOR DAN:  Şi problemele importante ale societăţii sunt cum colectăm mai mulţi bani la buget, o problemă foarte importantă.

MARIUS TUCĂ: Cum atragem mai multe fonduri europene.

NICUŞOR DAN:  Cum facem copii să înveţe într-un singur ciclu.

MARIUS TUCĂ:  Cum facem copiii, că a scăzut natalitatea.

NICUŞOR DAN:  Cum să facem, că să ai un copil Bucureşti e o aventură. Asta e o întrebare.

MARIUS TUCĂ: Asta da, aş vota cu cineva care ar vorbi despre garanţia, despre faptul că ai noştrii copii sunt în siguranţă. Uite de exemplu eu aş, vota, că stăteam şi mă gândeam, nu e premeditat, în timp ce vă ascultam pe dvs, eu aş vota pe cineva care vine cu o lege care să interzică mai mult de un mandat pe funcţiile publice. Nu vorbesc despre Preşedinţie unde este foarte clar reglementat, că sunt două mandate, nu vorbesc despre Senat şi Camera Deputaţilor, cu toate că şi aici ar fi de discutat. Dar sunt unii în funcţii publice, în administraţie, în ministere, care sunt acolo de-o viaţă, inclusiv în teatre, acelaşi lucru, la aşezămintele de cultură. Eu aş vota pe cineva care ar limita la un mandat de 4 ani, accesul sau ocuparea unei funcţii publice de felul acesta.

NICUŞOR DAN:  Poate 8 ani e mai rezonabil, uitaţi vă dau un exemplu.

MARIUS TUCĂ:  Mi se pare o eternitate 8 ani. Am fost 10 ani cu… da, vă rog…

NICUŞOR DAN: Probabil că primarul cel mai competent din România este primarul Oradei, domnul Bolojan.

MARIUS TUCĂ:  De competent ce e a plecat la europarlamentare.

NICUŞOR DAN:  Nu.

MARIUS TUCĂ:  Aa, nu este?

NICUŞOR DAN:  Nu, nu ştiu să fie pe liste.

MARIUS TUCĂ:   Sau îl anunţase şi nu a mai fost până la urmă.

NICUŞOR DAN:  Cred că schimbările majore pe care le-a făcut domnia sa în Oradea n-au fost, adică abia au fost pregătite în primul mandat. Pe două mandate cred că e rezonabil pe multe funcţii publice.

MARIUS TUCĂ:  Da, să spunem că la primărie… Dar şi la primărie totuşi sunt unii primari de 24 de ani.

NICUŞOR DAN: Eu sunt de acord cu asta.

MARIUS TUCĂ:  De 5-6 mandate.

NICUŞOR DAN: Da, da. O limitare la două mandate cred că ar fi rezonabil.

MARIUS TUCĂ:  La două mandate cel mult pentru primării, pentru funcţiile în care sunt aleşi în mod direct, dar un singur mandat acolo unde nu sunt aleşi şi sunt numiţi.

NICUŞOR DAN:  Putem să discutăm despre asta.

MARIUS TUCĂ:  Bun, spuneţi-mi vă rog, aveţi un copil, nu?

NICUŞOR DAN: Da. O fetiţă.

MARIUS TUCĂ:  O fetiţă.  Câţi ani?

NICUŞOR DAN: Trei ani.

MARIUS TUCĂ:  Mulţi înainte, să vă trăiască!

NICUŞOR DAN:  Mulţumesc la fel.

MARIUS TUCĂ:  Era să zic aţi făcut-o la bătrâneţe, dar sunteţi încă tânăr. Dar de ce nu vă căsătoriţi? E vreo problemă cu căsătoria? Aveţi vreo problemă? Nu că... Ştiu foarte multe cupluri care nu s-au mai căsătorit, şi pur şi simplu trăiesc împreună, au un copil şi nu-i împiedică cu nimic faptul că nu au un act de la primărie.

NICUŞOR DAN:  E o chestiune chiar de natură strict persoanală această …

MARIUS TUCĂ:  Ok. Răspunsul e aproape bun dacă nu… spuneam că se practică asta. Dvs. sau soţia aţi hotărât, ca să văd cine hotăreşte la dvs în casă.

NICUŞOR DAN: E o chestiune chiar personală.

MARIUS TUCĂ:  Da, dar vedeţi în lumea asta toate nuanţele, toate aspectele legate de fiecare dintre noi care vrem să fim aleşi. Eu nu vreau să fiu ales, eu vreau să nu se uite nimeni la mine înseamnă ceva. Şi un răspuns legat de asta, apropos şi de familia tradiţională e important. Şi un no comment este bun, dar oamenii  se vor gândi oare de ce nu se căsătoreşte Nicuşor Dan? Înţelegeţi? Eu nu mă întreb pentru că sunt foarte liberal din punctul acesta de vedere.

NICUŞOR DAN:  Eu sper  ca oamenii să-şi dorească acel primar care să le…

MARIUS TUCĂ:  Să le rezolve problemele şi să nu-i intereseze de ce este căsătorit civil sau nu.

NICUŞOR DAN:  Să le uşureze cu 20 de minute în fiecare zi traficul pe care ei îl au…

MARIUS TUCĂ:  Dar ştiţi întrebarea următoare de pe marginea şanţului Dar măcar la Biserică, măcar nunta o s-o faceţi, nu?

NICUŞOR DAN:  Constat că suntem în continuare într-o chestiune personală. 

Nu am rămas în Franţa pentru că am simţit că mă voi împlini mai bine în România. Eu spuneam o glumă şi nu râdea nimeni, deşi în România ar fi râs

MARIUS TUCĂ:  Mă apuc să strâng... Păi nu, să strâng bani nu e o chestiune personală, e deja o chestie publică, Pentru că voi face apel la o chetă publică având în vedere invitaţii. Sunt mulţi care acuză USR şi e ultima întrebare legată de USR, că ar avea legături cu securişti, foşti securişti. A fost problema şi cu Cioloş, cine a înfiinţat partidul. De ce această etichetă pentru USR? Mai ales că dvs bănuiesc că nu aţi avut absolut de-a face niciodată cu Securitatea, cu serviciile secrete, şamd.

NICUŞOR DAN:  Nu am avut de-a face cu serviciile, cu toate că de-a lungul timpului, în diferite momente din care am candidat am fost ba omul lui Udrea, ba omul KGB-ului.

MARIUS TUCĂ:  Omul lui Udrea nu are legătură cu serviciul, are legătură chiar cu, aş putea spune, cu stăpânirea.

NICUŞOR DAN:  După aceea, al SRI-ului, al lui Coldea şi al multor

MARIUS TUCĂ:  Ştiu că aţi fost, dar dvs care nu aveţi structura şi nu aţi colaborat bănuiesc niciodată cu niciun serviciu şi n-aveţi nici în Securitate, ceva de genul acesta, în fosta Securitate, în…

NICUŞOR DAN:  Nu, nu

MARIUS TUCĂ:  Doi şi-un sfert, că mai există.

NICUŞOR DAN:  Nu.

MARIUS TUCĂ:  Păi şi-atunci de ce eticheta asta, de unde vine?

NICUŞOR DAN:  Nu ştiu. Permiteţi-mi să nu intru în discuţia asta…

MARIUS TUCĂ:  Nu. Vă întrebam pur şi simplu.

NICUŞOR DAN:  În momentul în care eram în USR acuzaţia a fost de sorosism. La asta am răspuns şi sunt gata să vă răspund.

MARIUS TUCĂ:  Cu Soros? Sunteţi omul lui Soros dl Nicuşor, înţeleg.

NICUŞOR DAN:  Cu Soros, da.

MARIUS TUCĂ:  Dar nu vă mai întreb că se subînţelege. Ce anume cu Soros?

NICUŞOR DAN:   Era aşa o linie...

MARIUS TUCĂ:  Aveţi vreo legătură cu Soros? Nicio legătură.

NICUŞOR DAN:  Nicio legătură.

MARIUS TUCĂ:  Perfect.

NICUŞOR DAN:  Am avut o bursă în urmă cu 20 de ani în care mi-a dat 400 de dolari Fundaţia Soros să mă duc la Trieste şi să mă întorc, la o conferinţă de matematică.

MARIUS TUCĂ:  Trebuie să-i dăm banii înapoi.

NICUŞOR DAN:  Nu, la Perugia, la Perugia.

MARIUS TUCĂ:  Trebuie să dăm banii înapoi. Dar episodul din Franţa?  Nu v-aţi adaptat în Franţa. Aţi făcut şcoala în Franţa. Nu era pe structura dvs? Nu trebuia să vă pun întrebarea? Tăiaţi întrebarea asta!

NICUŞOR DAN:  Nu… dimpotrivă. E departe şi trebuie să mă întorc.

MARIUS TUCĂ:  Ei, nu-i chiar aşa departe, au trecut repede ultimii 30 de ani.

NICUŞOR DAN:  Nu e vorba de adaptare . Am fost… Ultimul an am stat … ultima oară când am făcut matematică în mod serios am stat trei luni acolo şi am făcut-o cu mare plăcere şi să trăiesc…

MARIUS TUCĂ:  Când era asta?

NICUŞOR DAN:  În 2010. Şi să trăiesc şi să interacţionez cu cultura franceză pentru că ... cu oamenii, pentru că stând acolo 6 ani nu poţi să nu te impregnezi cu asta. Ce mi se pare...

MARIUS TUCĂ:  Ce v-a plăcut mai mult la Franţa, cultura franceză, viaţa dvs 6 ani acolo? Ce v-a plăcut cel mai tare? Şi de ce nu aţi rămas, ar fi întrebarea celor tineri.

NICUŞOR DAN:  Am fost şi sunt impresionat de modul în care o cultură se construieşte cu toţi oamenii, cultură în sensul cel mai larg cu putinţă, însemnând şi aeronave şi matematică şi… modul în care oamenii reuşesc să colaboreze şi să creeze împreună o cultură în sensul cel mai larg cu putinţă.

MARIUS TUCĂ: De ce nu aţi rămas acolo?

NICUŞOR DAN: Pentru că am simţit că eu ca persoană mă voi împlini mai bine în România.

MARIUS TUCĂ:  În România. Eu un răspuns foarte bun.

NICUŞOR DAN: Pentru că este matca şi locul în care am şi complicitate cu oamenii, am şi nişte rădăcini culturale pe care le regăsesc în multe din manifestările mele, deci dacă ar fi să iau... nişte chestii chestii profunde.

MARIUS TUCĂ:  Practic nu v-aţi regăsit acolo în ceea ce priveşte chestii profunde legate de rădăcinile dvs, legate de devenirea dvs. Tăriceanu sau Iohannis?

NICUŞOR DAN:  Dacă ar fi să aleg între aceşti doi oameni politici l-aş alege pe Iohannis.

MARIUS TUCĂ:  Şi la Preşedinţie, din nou, l-aţi vota?

NICUŞOR DAN:  Depinde de candidaţii pe care o să-i avem, dar în…

MARIUS TUCĂ:  Cioloş sau Iohannis?

NICUŞOR DAN:  Între Cioloş şi Iohannis, permiteţi-mi să-l aleg pe Iohannis.

MARIUS TUCĂ:  Eu vă permit. Mi s-a părut că nu vă permit … Vă permit orice răspuns. Nu, pentru că asta spune ceva apropos de structura dvs ş ice însemnaţi dvs. Da.. Perioada cu Franţa, 6 ani acolo, v-aţi simţit de multe ori străin? Apropos de rădăcini… V-aţi simţit străin chiar dacă v-aţifamiliarizat?

NICUŞOR DAN:  Nu, eu am trăit în mediul universitar şi mediul universitar este foarte… adică cunosc poveşti cu oameni care spun că se simt împinşi la periferie, am rude care trăiesc în Italia, ş.a.m.d. În mediul universitar tocmai pentru că sunt oameni din multe culture nu există problema asta. Erau chestiuni fine, de genul  eu spuneam o glumă şi nu râdea nimeni deşi în România ar fi râs. Şi ei spuneau o glumă şi eu nu râdeam.

MARIUS TUCĂ:  Nu v-aţi gândit nicio clipă că s-ar putea să nu aveţi umor dvs.

NICUŞOR DAN:  Se poate… e posibil şi asta.

MARIUS TUCĂ:  Spuneţi-mi un banc bun la care să râd. Ultimul banc bun pe care l-aţi auzit. Îmi pun ochelarii să-l aud mai bine.

NICUŞOR DAN:  Să-mi aduc aminte, să-mi aduc aminte. Nu o să fie foarte nou, vă spun un banc… haideţi să văd..  Se naşte Bulă şi…

MARIUS TUCĂ:  Iar? Săracu…

NICUŞOR DAN:  Se naşte Bulişor şi tatăl lui Bulă şi spune Ah, mi s-a născut un fiu, o să-l fac fotbalist, la care ştiţi, îi spune asistenta, nu are picioare. Aa, bine, o să fie o inteligenţă. Ştiţi, de fapt nu are nici cap, nu are nici corp, de fapt este numai o ureche. Nu contează, oricum să fie, e fiul meu. Dragă Bulişor… Ştiţi, nu aude.

MARIUS TUCĂ:  Da, foarte.. . adică… Chiar nu ştiu ce să mai zic, practic… Putem încheia emisiunea aici. Dar mă întorc. Apropos de copil, fără nicio legătură bineînţeles, Ce-aţi face în primul rând pentru fetiţa dvs ca să trăiască într-un oraş mai bun? Gândindu-vă strict la ea. Are 3 ani...

Îmi doresc ca oraşul ăsta să aibă identitatea lui şi să fie atractiv nu numai pentru fiica mea, ci şi pentru ceilalţi

NICUŞOR DAN:  La următorii ei 3 ani sau în viaţă...

MARIUS TUCĂ:  Nu, pentru ea, strict la ea. Uite, pentru că voi fi ales de bucureşteni, da într-un fel sau altul îi voi reprezenta, ce-aţi face pentru copilul dvs, în oraşul ăsta?

NICUŞOR DAN:  Păi la vârsta ei de acum, lucrul cel mai important este ca ea să trăiască într-un oraş curat, aerul pe care îl respiră să fie mai curat şi e o chestiune foarte importantă tot ce este legat de poluare şi spaţiul verde. Pentru vârsta ei de şcoală, e foarte important ca primăria, cine altcineva să reuşească să-i ofere ei şi tuturor copiilor din Bucureşti acel cadru extraşcolar care să-i permită să-şi găsească vocaţia. Pentru că şcoală se face şi uneori destul de bine, dar extraşcolar şi...

MARIUS TUCĂ:  Şi o sală mare în care să fie toate concertele n-ar trebui să aibă oraşul... nu merită să aibă oraşul ăsta?

NICUŞOR DAN:  Asta face parte din. Şi pentru când ea va fi studentă şi mie o să-mi fie frică să nu plece din România, îmi doresc ca...

MARIUS TUCĂ:  Dar poate să plece, să studieze afară şi să se întoarcă.

NICUŞOR DAN: A, da, bineînţeles... îmi doresc ca oraşul ăsta să aibă identitatea lui şi să fie atractiv nu numai pentru ea, ci pentru...

MARIUS TUCĂ:  În ce fel să o aibă? Să ştiţi că, aşa cum e, începe să o aibă. Şi cred că devine un oraş cosmopolit, încet-încet. Prin spectacole, prin evenimente. Ştiţi pe cine aş mai alege eu? Mi-am adus aminte stând de vorbă cu dvs. Pe cel care ar promite că ar da o ordonanţă de urgenţă prin care toţi oamenii muncii, cu ghilimele, să aibă pauză între orele 13 şi 14. Aşa cum se întâmplă în Italia, aşa cum se întâmplă în Franţa, aşa cum se întâmplă în Spania. Adică toată populaţia României să aibă o oră pauză de la 1 la 2. Cred că ar creşte de la productivitatea muncii că tot vorbim şi, mă rog, tot ce ţine de asta. Aş alege pe cineva care ar face asta.

NICUŞOR DAN:  E o chestiune care, sincer, mă depăşeşte. Nu ştiu, nu cunosc argumentele pro şi contra.

Ies cu prietenii la bere şi la fotbal. Vinul pe care îl face tata e destul de bun

MARIUS TUCĂ:  Dar nu aţi fi de acord ? Păi asta se întâmplă în toate ţările occidentale. De la 1 la 2 toată lumea are liber. Poate să facă orice vrea. Să se ducă să facă sport, să meargă la un restaurant, să se plimbe, să citească, dar să fie o oră liberă în spaţiul ăsta. Pe cum mai sunt lucruri legate de copii în Franţa asfel încât există o zi pe săptămână în care unl dintre părinţi primeşte liber să stea cu copilul, de exemplu. Sunt multe lucruri . Cred că trebuie să ne gândim la copii şi la generaţiile viitoare şi ne putem gândi în felul ăsta. Mergeţi la restaurant în Bucureşti? Ieşiţi la masă la restaurant?

NICUŞOR DAN:  Nu foarte des din lipsă de timp.

MARIUS TUCĂ:  Dar la târguri, lucruri de genul ăsta, pentru că Bucureştiul e inundat şi asaltat de lucruri de felul ăsta.

NICUŞOR DAN:  Nu îndeajuns, după opinia mea.

MARIUS TUCĂ:  Vă place să ieşiţi cu prietenii la o bere? Aveţi prieteni?

NICUŞOR DAN:  Am prieteni, da. Se întâmplă să am.

MARIUS TUCĂ:  Vă place să ieşiţi cu prietenii la o bere?

NICUŞOR DAN:  Şi la bere, şi la fotbal.

MARIUS TUCĂ:  De ce vă uitaţi atât de profund la mine? La fotbal, jucaţi fotbal?

NICUŞOR DAN:  Se mai întâmplă, da.

MARIUS TUCĂ:   Şi la o bere ieşiţi?

NICUŞOR DAN:  Ies, din păcate timpul, timpul e o problemă.

MARIUS TUCĂ:  Vinul alb sau vinul roşu?

NICUŞOR DAN:  Roşu, da.

MARIUS TUCĂ:  RoşuÎn Franţa, de Bordeaux, ceva?

NICUŞOR DAN:  Nu am fost…

MARIUS TUCĂ:  Vreun vin românesc care vă place? Nu o să scot o sticlă de vin roşu pe masă, nu sunt pregătit. Nu ştiam că vă place vinul roşu.

NICUŞOR DAN: Vinul pe care îl face tata e destul de bun.

MARIUS TUCĂ:  Aa, păi şi la noi la ţară căpşunica este tot ceea ce trebuie. Ce vin faceţi acolo în Făgăraş? Nici nu ştiam că există vin în Făgăraş. Glumesc. Ce vin face…  Aveţi viţă de vie?

NICUŞOR DAN:  Avem în curte şi în grădină o viţă de două soiuri.

MARIUS TUCĂ:  Şi animale? Părinţii au animale?

Am muls şi oile de câteva ori, dar nu am excelat

NICUŞOR DAN: Ai mei au avut oi, până când tata a îmbătrânit şi …

MARIUS TUCĂ:  Deci aţi avut oi. Aţi fost cu oile în copilărie?

NICUŞOR DAN:  Da, sigur. Le mai lăsam, mai fugeam la fotbal, le mai găseam...

MARIUS TUCĂ:  Câte oi aveaţi?

NICUŞOR DAN:  Vreo 10.

MARIUS TUCĂ:  Am crezut că aveţi vreo sută. Tata mare avea 100 şi niciodată tata nu a fost mulţumit de cantitatea de brânză pe care i-o dădea tatăl mamei mele, tata mare. Şi vă pricepeţi să faceţi brânză, urdă?

NICUŞOR DAN:  Nu.

MARIUS TUCĂ:  Să mulgeţi oile? N-aţi încercat în copilărie?

NICUŞOR DAN:  Am făcut şi asta de câteva ori, dar nu am excelat.

MARIUS TUCĂ: Ăsta e un titlu la emisiune: În copilărie, Nicuşor Dan mulgea oile. Vedeţi ce înseamnă?

NICUŞOR DAN: Cu ele pe câmp, aşa, şi mai fugeam şi mai jucam fotbal şi le mai găseam prin porumb, chestii din astea.

MARIUS TUCĂ:  Toţi am fost cu oile, şi cu caprele, toţi am fost. Am plecat de undeva. Eu mulţumesc pentru participarea în seara asta la emisiune.

NICUŞOR DAN:  Mi-a făcut plăcere.

MARIUS TUCĂ:  Şi mie. Şi v-aştept pentru că urmează bătălii mari politice şi vreau să văd în ce măsură ceea ce am discutat în seara asta se întâmplă sau nu se întâmplă.

NICUŞOR DAN:  Şi să discutăm despre proiect.

MARIUS TUCĂ:  Despre proiecte neapărat. Eu v-am dat câteva. Alt proiect de care nu am zis este acela de a face un parcurs, un traseu la toate cimitirele eroilor din Bucureşti. Avem cimitire… Asta trebuie făcută la nivel naţional pentru că dacă nu ne respectăm eroii înseamnă că nu ne respectăm pe noi. Deci ne vom mai întâlni şi vom mai discuta despre toate astea. Mulţumesc pentru participarea din seara asta.

NICUŞOR DAN:  Mulţumesc şi eu.

MARIUS TUCĂ:   Marius Tucă Show. Asta ştiţi. La SMART TV . Ţineţi aproape!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici