Kelemen: Eduard Hellvig este foarte bine pregătit, SRI va fi pe mâini bune. Nu avem obiecţii la vot

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că Eduard Hellvig, propus de preşedintele României pentru postul de şef al SRI, este "un om echilibrat, de bun simţ, foarte bine pregătit", iar SRI va fi "pe mâini bune", astfel că Uniunea nu ar avea obiecţii să-l voteze în Parlament.

Urmărește
434 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Eduard Hellvig este foarte bine pregătit, SRI va fi pe mâini bune. Nu avem obiecţii la vot

Kelemen Hunor (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

"Îl cunoaştem pe Eduard Helvig, fost coleg deputat, europarlamentar, de foarte mult timp, şi îl ştim ca un om echilibrat, de bun simţ, foarte bine pregătit. Vom discuta, luni, în grupurile parlamentare ale UDMR această propunere dar, din punctul nostru de vedere, nu va exista nicio problemă şi sper că va reuşi să ţină un echilibru şi în interiorul SRI şi în tot ce înseamnă pentru România, pentru această zonă. SRI va fi pe mâini bune când va depune jurământul şi va fi învestit domnul Helvig. Nu avem obiecţii, nu văd niciun motiv să nu îl votăm şi să nu îi acordăm încrederea", a declarat Kelemen Hunor corespondentului MEDIAFAX.

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig a fost nominalizat, joi, de către preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii.

El a spus că în cursul zilei a avut întâlniri cu liderii partidelor politice, cărora le-a adus la cunoştinţă intenţia sa de nominalizare a lui Eduard Hellvig pentru funcţia de director al SRI, precizând că a vorbit şi cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Preşedintele Iohannis a mai spus că nu a dorit să facă nominalizările pentru şefia SRI şi a Serviciului de Informaţii Externe (SIE) împreună, astfel că a anunţat doar nominalizarea la SRI, urmând ca apoi să facă o nominalizare şi pentru SIE.

Întrebat ce calităţi l-au recomandat pe europarlamentarul Eduard Hellvig pentru această funcţie, Klaus Iohannis a spus: "Atunci când m-am gândit la o persoană pe care să o propun ca director la SRI, am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, care are pregătirea necesară, are energia necesară, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea Serviciului şi care este o persoană ce vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu".

Iohannis a mai arătat că, "pe de altă parte, a căutat o persoană care pentru el reprezintă garanţia unui parcurs de modernizare şi de europenizare pentru acest Serviciu".

La rândul său, Eduard Hellvig a afirmat că este onorat de nominalizarea la SRI, apreciind că în perioada următoare, în cadrul eforturilor pentru întărirea statului de drept, sunt esenţiale două coordonate de acţiune: combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a siguranţei naţionale.

"Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. Sper ca, la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate", a scris, joi, Eduard Hellvig, pe Facebook.

Funcţia de director al SRI a rămas vacantă după ce George Maior a demisionat de la conducerea Serviciului, în 27 ianuarie. Interimatul funcţiei a fost asigurat după acest moment de generalul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI.

Propunerile şefului statului urmează să ajungă în Parlament pentru a fi validate prin votul plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici