Olosz Gergely - candidatură de palmares la şefia UDMR

Liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely, candidează, la al X-lea Congres al UDMR, pentru şefia Uniunii, candidatura sa fiind privita însă doar ca una "de palmares", având în vedere că şi are contracandidaţi pe Kelemen Hunor, preferat de Marko Bela, şi pe consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Olosz Gergely - candidatură de palmares la şefia UDMR

Olosz Gergely - candidatură de palmares la şefia UDMR (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Dosarul de candidatură al lui Olosz Gergely conţine declaraţia de sprijin a organizaţiei teritoriale UDMR Maramureşul Istoric şi a Platformei Cercului Naţional Liberal, respectiv semnăturile de susţinere a 6.853 membri ai UDMR.

"Sunt preocupat de viitorul comunităţii maghiare din România, fiind preocupat şi de viitorul copiilor mei, şi tocmai din acest motiv mă înscriu în cursa pentru preşedinţia Uniunii", a spus Olosz Gergely cu ocazia anunţării candidaturii la preşedinţia organizaţiei.

"Eu cred că lucrurile în UDMR trebuie schimbate cât mai urgent. Partidul se va scufunda în caz că nu se va produce o schimbare cât mai curând, deoarece de 20 de ani lucrurile au rămas la fel. Doresc să fiu eu acea persoană care va produce schimbarea din cadrul partidului", a spus Olosz Gergely.

Olosz s-a declarat încrezător în unitatea comunităţii maghiare sub umbrela UDMR, în relaţii bune şi reciproc avantajoase cu Guvernul de la Budapesta.

"Dar cred că şi liderii Uniunii trebuie să fie mai aproape de oameni, să le cunoască problemele şi să găsească soluţii pentru a rezolva aceste probleme. Cred că în Uniune este nevoie de o schimbare semnificativă de atitudine şi de abordare, fiindcă în ultimele două decenii am fost învăţaţi că în situaţii dificile trebuie să fim retraşi, rezervaţi şi nu am fost învăţaţi să acţionăm independent", a afirmat deputatul.

Olosz a subliniat că este nevoie de o reformă structurală în UDMR şi că Uniunea trebuie să fie mai aproape de comunitatea maghiară.

În aprilie 2010, liderul grupului deputaţilor UDMR a declarat, în legătură cu alegerile din Ungaria, că este susţinător al programului FIDESZ-KDNP al lui Viktor Orban, pentru că acesta aparţine aceleiaşi familii politice cu UDMR şi PDL, argumentând că, la probleme de ordin general, au soluţii similare.

"Aş adăuga că Viktor Orban este cunoscător şi susţinător activ al aspiraţiilor maghiarilor din afara graniţelor, şi mă refer în mod special la maghiarii care trăiesc în Transilvania. Nu sunt omul extremelor, nici al celor de dreapta şi nici al celor de stânga, mă înscriu într-un curent dominant din UDMR, în cel creştin-democrat", susţinea Gergely Olosz

În opinia acestuia, comunitatea maghiarilor din România este interesată de alegerile din Ungaria, în aceeaşi măsură în care comunităţile româneşti din afara graniţelor sunt interesate de rezultatele electorale din ţara noastră.

Olosz Gergely a arătat că l-a susţinut, în interiorul Uniunii, pe actualul şef al statului.

"Şi eu am pledat în UDMR, la vremea respectivă, pentru susţinerea lui Traian Băsescu, dar problema pe care o avem e mai profundă decât susţinerea unuia sau a altuia dintre candidaţi. În calitate de actor pe scena politică românească, reprezentant al comunităţii maghiare, visez la ziua în care UDMR alege să urmeze, fără echivoc, calea creştin-democrată. Chiar dacă UDMR este o formaţiune politică sub umbrela căreia co-există mai multe platforme ideologice cu sensibilităţi liberale, social-democrate şi conservatoare, eu simt că principiile de centru-dreapta sunt cele care caracterizează cel mai bine viaţa şi gândirea comunităţii noastre", a spus Gergely Olosz.

În opinia sa, programul politic, acţiunea politică şi soluţiile la problemele cu care se confruntă maghiarii şi românii din România trebuie să fie expresia principiilor şi valorilor doctrinare.

"Eu cred în principiile şi valorile familiei Popular Europene, nu şi în alianţe de conjunctură. Din această perspectivă, nu este loc de ezitări sau de orgolii, cred că avem de parcurs un drum lung împreună cu partenerii noştri de guvernare din România, PDL, şi cu viitorul partid de guvernământ din Ungaria, FIDESZ-KDMP", a adăugat liderul UDMR. El a vorbit şi despre faptul că ar exista mai multe lucruri care unesc decât care despart UDMR, PDL şi FIDESZ, chiar dacă există viziuni diferite pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc.

În ceea ce priveşte autonomia, liderul UDMR a spus că aceasta este "o ţintă cu bătaie lungă a Uniunii, ce nu va putea fi atinsă nici prin exprimarea unor poziţii radicale în cadrul comunităţii maghiare şi nici prin spargerea monopolului UDMR privind reprezentativitatea Uniunii în rândul etniei maghiare".

"Cred că problema autonomiei regionale va reveni în actualitate în contextul proiecţiei viitoarelor politici europene. Tocmai în acest context, îmi doresc ca UDMR să fie considerată un partener creştin-democrat de cursă lungă pentru PDL în România şi pentru FIDESZ-KDNP în Uniunea Europeană", a menţionat deputatul.

Anterior Congresului, Olosz Gergely şi Eckstein Kovacs Peter, candidaţi la funcţia de preşedinte al UDMR, au semnat, la Sfântu Gheorghe, un cod etic pentru alegerile privind şefia UDMR, cei doi propunând astfel o campanie electorală internă corectă. Demersului lor nu s-a raliat şi Kelemen Hunor.

Olosz Gergely a devenit deputat de Covasna la sfârşitul legislaturii 2004-2008, când, în octombrie 2008, l-a înlocuit pe deputatul Antal Arpad. În alegerile din anul 2008 el a câştigat un mandat de deputat într-un colegiu în acelaşi judeţ, care se va încheia în anul 2012.

Deputatul a înregistrat, în timpul campaniei interne pentru funcţia de preşedinte al Uniunii, un eşec chiar în judeţul Covasna. Astfel, Consiliul Permanent al UDMR Covasna şi Consiliul Reprezentanţilor Teritoriali din judeţ au optat să îl susţină pe contracandidatul său, Kelemen Hunor.

Olosz Gergely, în vârstă de 34 de ani, născut la Sfântu Gheorghe, a absolvit, în perioada 1995 - 1998, Facultatea de Ştiinţe Economice, Colegiul Universitar "Széchenyi István", Győr , în anul 1999, Facultatea de Drept, Universitatea de Ştiinţe Pécs, între anii 2000- 2002, Universitatea de ştiinţe "Eötvös Loránd" - Budapesta (licenţă în domeniul management, specializarea management) iar, în anul 2005, Institutul Naţional de Cercetare-dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" - Centrul de pregătire şi specializare a Cadrelor în Domeniul Nuclear, Bucureşti şi Securitatea radiologică la utilizarea surselor radioactive. Olosz Gergely a absolvit, în anul 2006, un curs postuniversitar ;a Universitatea Naţională de Apărare "Carol I". El are şi un master în domeniul "Management Administraţie Publică"

Între anii 2005 - 2007, Olosz Gergely a fost preşedinte-director general al Companiei Naţionale a Uraniului, în perioada 2007-2008, acesta a ocupat funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, iar în anul 2007 a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de reglementare în domeniul Gazelor Naturale.

Olosz Gergely deţine nouă terenuri agricole sau intravilane în Sfântu Gheorghe şi Ghidfalău, două apartamente la Budapesta şi Pecs, trei case integral sau în cotă parte în Sfântu Gheorghe şi Covasna, precum şi două spaţii comerciale. El mai are un cont de 12.000 de euro, dar şi debite la mai multe bănci, şi figurează ca acţionar în mai multe firme.

Material de Eliana Rădulescu, eliana@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici