Ponta: Cei trei «acari Păun» găsiţi pentru referendum reliefează ridicolul celor care acuză fraude

Acţionarea în justiţie a trei şefi de secţii de votare care ar fi introdus în urnă 500 de buletine în total reliefează excelent ridicolul celor care vorbeau de probleme la referendum, nivelul reclamat al fraudelor ajungând de la două milioane cazuri la doar trei şefi de secţii, spune premierul Ponta.

Urmărește
601 afișări
Imaginea articolului Ponta: Cei trei «acari Păun» găsiţi pentru referendum reliefează ridicolul celor care acuză fraude

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"De la două milioane de fraude s-a ajuns la 50.000 şi de la 50.000 s-a ajuns la trei şefi de secţie din Mehedinţi, că au 500 de voturi în plus. Ridicolul celor care vorbeau de probleme la referendum a fost excelent reliefat ieri, când s-au găsit cei trei «acari Păun» care au pus 500 de buletine. Deci, dacă nu erau cele 500 de buletine, cred că rezultatul referendumului era clar în favoarea celor care vorbeau de fraude...", a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern, caracterizând situaţia drept "absolut jenantă".

El a cerut ministrului de Interne şi ministrului delegat pentru Administraţie să dispună toate măsurile necesare pentru ca alegerile parlamentare să fie organizate în condiţii ireproşabile, ca şi în cazul alegerilor locale, dar şi al referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Primii trei şefi de secţii de votare, din Mehedinţi, dar şi reprezentanta unei alte secţii de vot, toţi inculpaţi de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru fraudă electorală, au fost deferiţi justiţiei, a informat, luni, Ministerul Public.

Potrivit rechizitoriului, în cadrul Referendumului naţional organizat pentru demiterea preşedintelui României, la Secţia de Votare nr. 170 Gârla Mare din judeţul Mehedinţi, inculpatul Dumitru Mirea, în calitate de preşedinte al secţiei, în data de 29 iulie 2012 şi în perioada anterioară acestei date, a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară aferente urnei mobile, prin înscrierea pe această listă a aceloraşi persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere în acest sens, urmată de introducerea în urnă a unui număr de buletine de vot egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă.

În acest mod, în raport de cele 1.391 de persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 127 de buletine de vot.

La data de 29 iulie 2012, cu ocazia desfăşurării referendumului naţional privind demiterea preşedintelui, inculpatul Liviu Cătălin Bondoc, în calitate de preşedinte al biroului electoral al Secţiei de votare nr. 63, Drobeta Turnu Severin, a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară, paginile 2-21 şi 25-29, urmată de introducerea unui număr de buletine de vot (375 buletine) egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă.

Astfel, în raport cele 1.714 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 375 de buletine de vot.

În cadrul Secţiei de votare nr. 70 Orşova, al cărei preşedinte era Gheorghiţa Burca au fost falsificate un număr total de 49 de semnături pe listele electorale (permanentă şi suplimentară), fapt urmat de introducerea în urnă a unui număr egal de buletine de vot.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici