Premierul israelian Netanyahu ar fi amânat şedinţa comună de Guvern de la Bucureşti / Jurnalist: „Relaţia dintre Israel şi România este foarte, foarte bună, aşa că am rămas un pic şocat”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi amânat şedinţa de Guvern comună, care ar fi trebuit să aibă loc, în luna august, la Bucureşti, alături de omologul român Viorica Dăncilă, potrivit unui anunţ făcut pe Twitter de jurnalistul israelian Attila Somfalvi.

Urmărește
2848 afișări
Imaginea articolului Premierul israelian Netanyahu ar fi amânat şedinţa comună de Guvern de la Bucureşti / Jurnalist: „Relaţia dintre Israel şi România este foarte, foarte bună, aşa că am rămas un pic şocat”

Premierul israelian Netanyahu ar fi amânat şedinţa comună de Guvern din România

Ulterior postării, Attila Somfalvi a vorbit, duminică seară la Antena 3, despre decizia luată de Guvernul israelian.

"Ştirea a început să iasă ieri seară aici în Israel. Am primit o primă indicaţie că premierul israelian Netanyahu a anunţat Guvernul României că acea întâlnire care e plănuită de luni de zile şi a fost chiar anunţată aproape în mod official de ministrul israelian al Turismului, care a vizitat România acum câteva săptămâni. Această vizită nu este anulată, ci este amânată. Când am încercat de la sursele mele din Ministerul de Externe israelian, care este condus de fapt de premierul israelian care este şi ministrul de Externe, la început mi-au spus că habar nu au, nu au auzit nicio veste şi nicio schimbare. Doar după câteva ore bune am primit o confirmare semi-oficială de la Ministerul de Externe israelian", a declarat jurnalistul Attila Somfalvi, duminică seară la Antena 3.

Acesta a adăugat că a rămas şocat de această decizie a Guvernului israelian şi că motivul ar fi faptul că premierul Netanyahu se va duce, în luna august, în America Centrală.

"Sursele mi-au spus că se pare că premierul israelian Netanyahu a hotărât să amâne această întâlnire pentru că se poate ca în august să viziteze America Centrală. Am rămas un pic perplex pentru că acea vizită nu este încă nici oficială, nici publicată. Deci acea vizită în America Centrală nu ar putea sau nu ar trebui să vină în mod normal, în locul unei vizite a Guvernului israelian la Bucureşti. Această vizită este plănuită de multe luni. Relaţia dintre Israel şi România este foarte, foarte bună, aşa că am rămas un pic şocat, pentru că am rămas cu mai multe semne de întrebare, decât cu răspunsuri, când am încercat să investighez această mişcare surpriză venită de la biroul prim-ministrului", a completat jurnalistul de la Ynet.co.il, la Antena 3.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, pe 25 aprilie 2018, o întrevedere cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Statul Israel. La întrevederea cu Dăncilă, premierul israelian, Benjamin Netanyahu a salutat adoptarea de către Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

Ulterior anunţului despre intenţia Executivului român de a muta ambasada României din Israel, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a făcut o plângere penală, în care i-a acuzat pe Liviu Dragnea şi pe premierul Viorica Dăncilă de „difuzarea de informaţii cu caracter secret, uzurparea de funcţie şi refuzul de informare a Preşedintelui României" în cazul memorandumului MAE privind mutarea Ambasadei Israelului.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală cu privire la fapte pentru infracţiuni de înaltă trădare şi divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională în cazul plângerii depuse de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă. Procurorii au început urmărirea penală pentru fapte, încă din data de 7 iunie, infracţiunile fiind de înaltă trădare şi divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că analiza MAE care prezintă avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în această săptămână către Preşedinţie, Guvern şi Parlament. Întrebat ce concluzii prezintă analiza realizată de MAE, Meleşcanu a spus că "nu există concluzii există avantaje şi dezavantaje care vor trebuie să fie cântărite când se va lua decizia". Acesta a adăugat, referitor la posibile riscuri de securitate, că acestea "există" şi că este "unul din elemente care trebuie avut în vedere".

Pe 19 iunie, preşedintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici