Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre ''Cuminţenia Pământului'': Nu am donat, este o acţiune strict populistă

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că nu va dona bani pentru cumpărarea sculpturii ''Cuminţenia Pământului'', spunând că Guvernul ar putea face efortul ''nu foarte mare'' să achiziţioneze opera de artă.

Urmărește
3234 afișări
Imaginea articolului Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre ''Cuminţenia Pământului'': Nu am donat, este o acţiune strict populistă

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre ''Cuminţenia Pământului'': Nu am donat, este o acţiune strict populistă (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Întrebat de jurnalişti dacă s-a alăturat campaniei de subscripţie publică a Guvernului Cioloş pentru achiziţionarea celebrei sculpturi a lui Constantin Brâncuşi, Liviu Dragnea a răspuns că nu şi nici nu va face acest lucru. ''Nu cred în astfel de demersuri. Dacă Guvernul consideră că este un obiectiv naţional, se poate face efortul, care nu e foarte mare, să se achiziţioneze. După părerea mea, asta a fost o acţiune strict populistă, care nu poate avea finalitate. Ajungem în situaţia în care nu se strâng toţi banii. Ce se întâmplă cu banii? Cum se gestionează? Se dau banii înapoi, se dau sms-urile înapoi? Eu, dacă aş fi în Guvern din nou vreodată şi aş considera că asta este un obiectiv naţional, de o importanţă naţională, găsim sumele necesare şi îl achiziţionăm pentru România. Să începi o asemenea acţiune populistă, care n-are finalitate, n-ajută pe nimeni'', a afirmat Liviu Dragnea.

Procesul de subscripţie naţională pentru achiziţia operei de tezaur naţional "Cuminţenia Pâmântului" a fost deschis de Ministerul Culturii pe 11 aprilie, după ce, pe 16 martie, proprietarii sculpturii lui Brâncuşi au acceptat oferta de achiziţie de 11 milioane de euro propusă de comisia de negociere mandatată de Guvern, executivul plătind 5 milioane de euro, iar restul de 6 milioane de euro urmând a fi strânse prin subscripţie publică naţională.

Până la data de 30 mai se strânseseră abia 138 de mii de euro din cele şase milioane necesare. Printre oficialii statului româna care au donat până acum pentru achiziţonarea ''Cuminţeniei Pământului'' se numără prim-ministrul Dacian Cioloş (15.000 lei - salariul pe o lună), ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu (8000 lei), preşedintele Klaus Iohannis (1.500 lei), fostul ministru al culturii Vlad Alexandrescu (100 euro), ministrul educaţiei, Adrian Curaj (450 lei), ministrul finanţelor, Anca Dragu (500 lei) şi ministrul pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan (2000 lei).

Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea" marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

"Cuminţenia Pământului" este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani, în 2012, şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières), este evaluată la suma de 20 milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici