Quintus:Cu trei mandate, aş fi unul din beneficiarii pensiilor speciale.Dacă se legiferează, eu refuz

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, care a avut trei mandate de parlamentar, spune că ar refuza o pensie specială, dacă ea ar fi instituită, considerând că parlamentarii care vor pensii mai mari ar trebui să contribuie, pe perioada mandatului, la fondul de pensii.

Urmărește
456 afișări
Imaginea articolului Quintus:Cu trei mandate, aş fi unul din beneficiarii pensiilor speciale.Dacă se legiferează, eu refuz

Quintus:Cu trei mandate,aş fi unul din beneficiarii pensiilor speciale.Dacă se legiferează, eu refuz

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, care a deţinut trei mandate în Parlamentul României, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că, în opinia sa, parlamentarii care doresc să aibă pensii mai mari ar trebui nu să îşi voteze o pensie specială, ci să contribuie pe perioada mandatului la fondul de pensii.

Quintus a spus că, dacă s-ar legifera o astfel de pensie, ar refuza-o.

"Am avut trei mandate în Parlament şi aş fi fost unul dintre principalii beneficiari ai acestor pensii speciale. Eu am spus că, dacă s-ar legifera acest lucru, eu o refuz şi nu primesc o asemenea pensie, pentru că am o indemnizaţie de 340 de lei ca veteran de război şi general al Armatei Române, punându-mi viaţa în pericol în tot timpul războiului, iar în Parlament nu mi-am pus viaţa în pericol, am muncit ca oricare altul şi sunt de părere că parlamentarii, dacă doresc să-şi îmbunătăţească pensia, să facă ce am făcut eu: am contribuit la pensie în cei 12 ani cât am fost parlamentar şi mi s-a majorat pensia, am o pensie de 1.400 de lei pe contribuţia mea. Sunt adeptul pensiilor la care pensionarii îndreptăţiţi au contribuit la fondul acesta de pensii", a afirmat Mircea Ionescu Quintus.

Preşedintele de onoare al PNL a adăugat că parlamentarii care au avut iniţiativa privind pensia specială ar fi trebuit să se gândească mai întâi la veteranii de război, nu la ei înşişi.

"Ar fi bine ca parlamentarii care iniţiază o asemenea idee de îmbunătăţire a vieţii lor să se gândească în primul rând la veteranii care mai trăiesc şi care şi-au riscat viaţa pentru demnitatea şi libertatea noastră", a spus Mircea Ionescu Quintus.

Liderul liberal a adăugat că PNL a decis în unanimitate ca, dacă proiectul conţine semnături ale unor parlamentari liberali, să le ceară să-şi retragă semnăturile.

"Partidul Naţional Liberal nu susţine această excepţie de la regulă, pentru că amendamentul acela care e pe buzele tuturor, «nimeni nu e mai presus de lege», nu poate fi încălcat. Prin urmare, sunt de părere că parlamentarii trebuie să-şi majoreze pensia în măsura în care contribuie pe perioada mandatului la fondul de pensii", a susţinut Mircea Ionescu Quintus.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă joi la Camera Deputaţilor şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Conducerea PNL a decis, miercuri, că proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, a declarat co-preşedintele Alina Gorghiu, arătând că, în măsura în care vor fi semnatari liberali, se va discuta în grup şi aceştia vor ţine cont de decizia partidului.

Iniţiativa este semnată de către deputaţii PNL Calimente Mihăiţă, Cherecheş Florica, Chirteş Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Crăciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireadă Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuţa Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardău Dumitru, Sămărtinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionaş-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu şi senatorii liberali Grapă Sebastian, Grigoraş Viorel, Iliescu Lucian.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că liberalii nu susţin pensiile speciale pentru parlamentari şi că partidul va face efortul de a-şi convinge proprii parlamentari care au semnat această iniţiativă, adăugând că speră să nu fie puşi în situaţia unor sancţiuni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici