Cinci scenarii sumbre pentru Europa

Trei economişti ai grupului financiar japonez Nomura au pus la punct cinci scenarii în care Europa are un rol principal. Peter Westaway, Jens Sondergaard şi Dimitris Drakopoulos avertizează asupra pericolelor care pândesc statele europene dacă liderii de aici nu iau decizii coerente pentru a încheia criza din zona euro.

Urmărește
5 afișări
Imaginea articolului Cinci scenarii sumbre pentru Europa

Cinci scenarii sumbre pentru Europa (Imagine: Shutterstock)

Scenariul 1, cu 5% şanse de materializare

Dacă Uniunea Europeană s-ar extinde, iar Fondul pentru Stabilitate Financiară ar avea resurse mai mari, care permit restructurarea datoriilor, iar Banca Centrală Europeană ar putea reduce ratele împrumuturile în acord cu o uniune fiscală, atunci uniunea monetară ar supravieţui pe termen lung, informează www.incont.ro.

Scenariul 2, cu şanse 8%

Există un risc de doar 8% ca statul elen sa intre în incapacitate de plată şi să iasă din zona euro. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci, în proporţie de 2%, Grecia şi Italia ar putea părăsi şi ele zona euro.

Scenariul 3, cu 12% şanse de materializare

Dacă statul elen intră în default, atunci economia Greciei se va adânci în recesiune şi va scădea cu până la 20%. Abia atunci, statele vor trebui să ia măsuri ca riscul de contagiune să nu atingă Spania sau Italia.

Citeşte mai multe pe www.incont.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici