Cum a ajuns Europa pe marginea prăpastiei

După introducerea monedei euro în 1999, ratele dobânzilor unificate au permis membrilor uniunii monetare să se împrumute masiv la dobânzi mici. Obligaţiunile emise de statele din sudul Europei erau considerate la fel de sigure ca şi cele germane. Banii au inundat Grecia, iar Spania şi Irlanda s-au văzut în faţa unor boom-uri pe piaţa imobiliară.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Cum a ajuns Europa pe marginea prăpastiei

Cum a ajuns Europa pe marginea prăpastiei (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Spargerea bulelor imobiliare din SUA şi Europa în 2007 a dat prima lovitură imaginii de invincibilitate a zonei euro. Spre sfârşitul lui 2009, noul guvern al Greciei a găsit că fostul executiv a minţit despre dimensiunea datoriilor. Descoperirea a provocat o pierdere drastică a încrederii investitorilor care în cele din urmă s-a propagat în întreaga zonă euro.

Ca o temă recurentă în povestea crizei datoriilor, politicienii din uniunea monetară au reacţionat lent, cerând o anchetă în cazul neregulilor Greciei în loc să vină cu măsuri pentru recâştigarea încrederii pieţelor în condiţiile în care investitorii începuseră să-şi retragă capitalul din economia elenă şi să ceară Atenei dobânzi "penalizatoare" pentru a o finanţa.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici