- Home
- Revista presei
- (18.11.2011, 01:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul Boc face caz naţional din cei opt milioane de "asistaţi social", dar nu le-a tăiat costurile în 2011
Bugetul pentru 2012 prevede o scădere a cheltuielilor cu asistenţa socială cu 1,21% faţă de 2011, până la valoarea de 13,95 mld. lei (3,3 mld. euro), potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe (care foloseşte estimări pe baza unei execuţii preliminate a bugetului cu asistenţa socială pentru 2011).
Urmărește
12 afișări
Guvernul Boc face caz naţional din cei opt milioane de "asistaţi social", dar nu le-a tăiat costurile în 2011 (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Cu toate acestea, cele mai recente date ale Direcţiei de asistenţă socială din cadrul Ministerului Muncii arată că statul a cheltuit deja aproximativ 19 miliarde de lei (4,44 mld. euro) cu asistenţa socială, în această sumă intrând cheltuielile alocate prin bugetul Ministerului Muncii şi al altor ministere, precum şi prin bugetele locale.
Acestea sunt cheltuielile pe care statul le are cu cei peste opt milioane de români care primesc în prezent o formă de ajutor social sau beneficiarii concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale, al căror număr a crescut alarmant în ultimii ani. Cu toate acestea, populaţia a scăzut cu aproape 3 milioane de locuitori în câţiva ani. Cum s-a ajuns în această situaţie?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
"Pe de o parte, bunăstarea din anii 2001 - 2007 s-a reflectat şi în creşterea alocărilor pentru cei săraci. Statul văzându-se mai bogat, şi-a permis să fie mai generos. Inevitabil, au apărut şi abuzurile. Lăsând determinarea eligibilităţii la mâna primarilor şi cu un control slab din partea Guvernului, au început alocările discreţionare.
Multe din ele s-au făcut în anii electorali 2007- 2009, când am avut 6 runde de alegeri", explică Sebastian Lăzăroiu, fost ministru al muncii şi fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu. El adaugă că, în această situaţie, primarii trebuia să se realeagă sau "să tragă" pentru partid în diferite scrutinuri şi atunci au început să introducă în sistem oameni apţi de muncă pe care nu îi plăteşte din bugetul local, ci din bugetul Ministerului Muncii.
"Inspecţia Socială care există în acest moment nu poate decât să constate fraudele şi iregularităţile din sistem. Dar fiind o simplă direcţie în minister, lipsită de autoritate şi de instrumente de sancţionare reale, e de mirare că cheltuim doar 15 miliarde pe an cu asistenţa socială. La cât de slab e controlul, cheltuielile pot fi duble", mai spune Lăzăroiu.
Nu de aceeaşi părere este Marian Sârbu, fost ministru al muncii, care spune că România nu a fost niciodată un stat asistat social.
"Am considerat întotdeauna că România nu este un stat asistat social. Cu toate acestea, cheltuielile cu asistenţa socială pot fi întotdeauna optimizate. Nu am fost niciodată un stat asistat social, iar acest lucru se vede şi în ponderea redusă pe care o au cheltuielile cu asistenţa socială în PIB. Ajustările, mai ales în perioadă de criză, sunt necesare tocmai pentru a salva o parte din caracterul social al statului", a spus Marian Sârbu, fostul ministru al muncii din partea PSD.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe