5 motive ca să alegi Sovata pentru concediu şi vindecare

  • În centrul staţiunii se află cel mai mare lac helioterm din Europa: Lacul Ursu, iar apa din lac este folosită în baza de tratament pentru tratarea multor afecţiuni.
  • În zona Sovatei nu există poluare industrial, iar aerul este bogat în aeroioni negativi, mai ales în zona Lacului Ursu şi a salbei de lacuri mai mici de pe acelaşi masiv de sare.
  • Factorii naturali de cură specifici staţiunii Sovata asigură succesul de durată al tratamentelor aplicate pentru boli reumatologice, infertilitate feminină, boli dermatologice (psoriazis) si pentru boli respiratorii.
Urmărește
4355 afișări
Imaginea articolului 5 motive ca să alegi Sovata pentru concediu şi vindecare

5 motive ca să alegi Sovata pentru concediu şi vindecare

Sovata a fost menţionată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine staţiune balneară. Dacă încă nu ai ajuns la Sovata, poate că te întrebi: Ce are Sovata atât de special, încât să îl facă pe un necunoscător să aleagă această destinaţie vindecătoare?

Ei bine, staţiunea Sovata are câteva caracteristici ce-i conferă calitatea de unicat în rândul staţiunilor balneare din ţară şi din străinatate, care sigur te vor convinge să o vizitezi cât mai repede. Iată-le pe cele mai importante:

1. În centrul staţiunii se află cel mai mare lac helioterm din Europa: Lacul Ursu

Supranumit (pe drept cuvânt) „Marea Moartă a Transilvaniei”, deoarece la adâncimea de 18 metri, Lacul Ursu atinge salinitatea de 300 g/litru, salinitate pe care o întâlnim la Marea Moartă din Israel spre suprafaţă.

O altă caracteristică importantă a acestuia este aceea că are o dublă stratificare: termică şi salină. La suprafaţa lacului există un strat de 10-15 cm de apă dulce provenită din precipitaţii şi câteva pâraie, strat cu temperatură scăzută vara, circa 25 de grade Celsius. Acest strat focalizează razele soarelui asemenea unei lentile, către straturile cu salinitatea crescândă spre adâncime, astfel încât stratul de la adâncimea de circa 1,5-2 metri, numit strat mezoterm, în timpul verii atinge temperaturi foarte mari de până la 45 de grade Celsius.

Căldura înmagazinată de la soare ('helio'-term) în timpul zilelor de vară, este împiedicată să scadă de către stratul de apă dulce de la suprafaţă. În luna iunie acest efect este de obicei maxim: o persoană imersată în apă va simţi o temperatură maximă în zona picioarelor, pentru ca ea să scadă uşor spre torace, în timp ce la nivelul umerilor, gâtului este de doar 25 de grade Celsius. Astfel, se obţine un efect intens de gimnastică vasculară paralel cu efectul de relaxare musculo-articulară intensă, dar şi o eficientă protecţie cardio-vasculară în zona cordului şi, mai ales, a capului prin stratul răcoros de la suprafaţă.

2. Apa sărată hiperconcentrată a lacului este extrem de benefică în tratarea multor afecţiuni

Această apă ameliorează inflamaţiile articulare, reface mobilitatea corpului în totalitate, reechilibrează endocrin în caz de hipofuncţie tiroidiană, ovariană, suprarenaliană, dar şi metabolic, în caz de artrită urică sau creştere ponderală.

Efectul antiinflamator şi de scădere a durerilor musculo-articulare are o remanenţă neobişnuită de circa 6 luni - 1 an postsejur. Motivul pentru care mulţi dintre turişti se reîntorc an de an este, de obicei, constatarea dispariţiei miraculoase a unor dureri cronice vechi de mulţi ani, rămase după traumatisme, accidentări, operaţii, sau ameliorarea de lungă durată a durerilor reumatice la cei veniţi din zone cu umiditate crescută. Creşterea fertilităţii feminine însă, este efectul pentru care staţiunea Sovata şi-a câştigat renumele internaţional încă din anii 1970.”, aflăm de la medicul balneolog, Suzana Pretorian, de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.

3. Aer extrem de pur şi vegetaţie abundentă

Un aspect foarte important: în zonă nu există poluare industrială! În plus, aerul de la Sovata este bogat în aeroioni negativi, mai ales în zona Lacului Ursu şi a salbei de lacuri mai mici de pe acelaşi masiv de sare (Lacul Mierlei, Aluniş, Roşu, Verde). O altă curiozitate este vegetaţia extrem de abundentă în ciuda solului sărat. Oriunde pe glob unde există masive de sare, vegetaţia din zonă este săracă sau zona este complet aridă, deşertică. La Sovata coexistă aerul pur, apa sărată, masivele de sare vizibile chiar la suprafaţă pe alocuri şi vegetaţia extrem de abundentă şi verde chiar şi iarna. Climatul de aici este de cruţare, sedativ, caracterizat de variaţii foarte mici ale temperaturii, precipitaţiilor, umezelii, vitezei vântului, presiunii atmosferice, ceea ce face ca sejurul să detensioneze intens psihicul şi să combată oboseala cronică.

4. Infrastructura staţiunii este complet refăcută din anii 2009

O mare parte dintre vilele din oraş au fost construite începând cu perioada anilor 1860 şi până în perioada anilor 1880. În 1884, Sovata a fost recunoscută ca staţiune balneară. În 1901, a fost deschis sanatoriul de pe lacul Ursu, o parte din acesta a fost distrusă în Primul Război Mondial şi este utilizat şi în prezent. După război, Sovata – care până în acel moment aparţinea imperiului austro-ungar – a devenit parte din România. În anii 1920, băile termale din Sovata s-au bucurat de o perioadă de aur cu numeroşi oaspeţi faimoşi, inclusiv familia regală a României.
Din 1954, centrele balneare sunt deschise pe parcursul întregului an. În anii 1970, regimul comunist a deschis mai multe hoteluri şi a folosit staţiunea, la fel ca alte staţiuni din România, pentru a oferi tratamente şi terapie clasei muncitoare şi birocraţilor.

În 2009, oraşul a fost complet renovat şi s-au construit noi hoteluri. Deoarece numeroase clădiri din perioada de aur a oraşului au fost conservate şi/sau restaurate, în prezent, Sovata este o adevărată bijuterie balneară ce merită vizitată în orice perioadă din an.

Complexul hotelier Ensana (parte a lantului Health Spa European Ensana), compus din hotelurile recent renovate Sovata, Brădet, Ursina şi lacurile Ursu, Aluniş, Paraschiva, beneficiază de două baze de tratament ultramoderne, în care se aplică tratamente de calitate reprezentate de apa sărată hiperconcentrată şi de nămolul sapropelic peloidogen, ambele extrase din Lacul Ursu. Aceşti factori naturali de cură specifici staţiunii Sovata asigură succesul de durată al tratamentelor aplicate pentru boli reumatologice, infertilitate feminină, boli dermatologice (psoriazis) si pentru boli respiratorii. În plus, programelor terapeutice li se adaugă şi cele preventive, pentru o mare varietate de afecţiuni. Practic, reînvăţarea şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos devine mult mai uşoară la Sovata, comparativ cu un spaţiu urban.

5. La Sovata te tratezi la Fabrica de Imunitate! În ce constă acest program special?

Ansamblul de proceduri respiratorii, cura de teren, îmbăierea în Lacul Ursu, la care se adaugă alte modalităţi generale de creştere a imunităţii generale pot fi numite pe drept cuvânt „fabrica de imunitate”.

Conceput pentru persoane care se simt slăbite şi obosite, acest pachet foloseşte resursele naturale pentru a întări sistemul imunitar. Acesta constă într-o selecţie de tratamente tradiţionale combinate cu anumite activităţi fizice menite a stimula procesul de regenerare, având ca efect creşterea rezistenţei.”, adaugă medical balneolog.

Există câteva proceduri medicale de crestere a imunităţii incluse în acest program:

  • băi cu apă sărată hiperconcentrată în bazinele din bazele de tratament, împachetări cu nămol sapropelic, ambele extrase din Lacul Ursu (împachetări generale/sau parţiale - la organisme astenice),
  • gimnastică în apă şi înot în piscinele cu apă simplă,
  • bazin băi alternante Kneipp,
  • saune de mai multe tipuri,
  • proceduri tip hidroterapie (duş masaj subacval, băi galvanice 4 celulare şi Stanger, băi alternante, băi cu CO2),
  • masaje medicale de diverse tipuri, inclusiv masaj de drenaj limfatic,
  • electroterapie locală,
  • magnetoterapie cu baleaj,
  • gimnastică funcţională individuală ce rearmonizează sistemul fascial şi relaxează musculatura încordată,
  • elongaţii subacvale ce destind suplimentar coloana vertebrală şi, consecutiv, cutia toracică.

Efectul obţinut? Toate acestea au efect suplimentar de întărire a imunitatii generale, inclusiv prin efect de scădere a stresului psihic datorat climatului sedativ al staţiunii Sovata ce combate insomniile cronice, creşte calitatea somnului şi ameliorează rapid oboseala cronică.

Dacă din toate aceste motive îţi surâde ceva atunci încearcă şă mergi la Sovata pentru a te convinge. Vei avea ocazia să te vindeci, să te relaxezi şi să-ţi întăreşti imunitatea!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici