STUDIU   Afecţiunea de care vor suferi peste 150 de milioane de oameni până în anul 2050

  • Peste 153 de milioane de oameni vor suferi de demenţă până în anul 2050, o „ameninţare din ce în ce mai reală”.
  • Cel puţin, asta preconizează oamenii de ştiinţă americani, în primul studiu de acest gen.
  • Însă sunt şi veşti bune: afecţiunea poate fi prevenită, dar asta presupune eforturi nu doar personale, ci şi ale guvernelor.
Urmărește
3940 afișări
Imaginea articolului Afecţiunea de care vor suferi peste 150 de milioane de oameni până în anul 2050
Concret, autorii studiului publicat în The Lancet joi, 6 ianuarie, spun că datele sunt socante şi clar, demenţa reprezintă „o ameninţare majoră, care se dezvoltă rapid”, punând presiune pe sistemele de sănătate şi asistenţă socială în fiecare ţară în parte.
 
În 2019, numărul de cazuri era estimat undeva la 57 de milioane de cazuri la nivel global. Însă, din cauza îmbătrânirii populaţiei, dar şi a factorilor de risc în demenţă - obezitate, fumat, nivelul crescut de zahăr în sânge - numărul va creşte considerabil. 
 
Ce ar putea preveni acest avânt al creşterii cazurilor de demenţă? Investiţiile în accesul liber la educaţie, spun tot autorii studiului. 
 
Studiul estimează situaţia pentru adulţii cu vârste de 40 de ani şi peste, din 195 de ţări din întreaga lume. 

Unde vor fi cele mai multe cazuri de demenţă 

Cum era de aşteptat, cele mai afectate populaţii sunt şi cele mai dezavantajate socioeconomic, sau care au factori de risc crescut (obezitate, fumat, diabet).
 
  • Africa şi Orientul Mijlociu - 367%
  • Africa Subsahariană - 357%
  • Qatar - 1,926%
  • Emiratele arabe unite - 1,795%
  • Bahrain - 1,084% 
 
La polul opus, ţările care au un nivel ridicat de dezvoltare vor avea mai puţine cazuri de demenţă, precum statele din Asia-Pacific (53%) şi Europa de Vest (74%). 
 
În Marea Britanie, numărul pacienţilor cu demenţă va creşte cu 75% -  din circa 907.000 în 2019, la 1,6 milioane în 2050.
 
Ţara cea mai „norocoasă” este, cum poate era de aşteptat, Japonia, cu o creştere a cazurilor de demenţă cu doar 27%.
 
În 2019, afecţiunea costa bugetele ţărilor circa 1 trilion de dolari (750 miliarde de euro). Aşadar, guvernele ar trebui să investească în prevenţie, pentru a nu suporta costuri mult mai mari mai târziu, îmbătrânirea populaţiei fiind o realitate inevitabilă. 

Care sunt factorii de risc în demenţă ce pot fi preveniţi 

Experţii americani enumeră o serie de factori de risc ce pot fi abordaţi şi care, pot astfel, influenţa cu mult numărul preconizat pentru anul 2050: educaţia precară, tensiunea arterială ridicată, fumatul, obezitatea, depresia, sedentarismul, diabetul, izolarea socială, consumul excesiv de alcool, poluarea şi accidente în zona capului, precum şi afectarea auzului. Depinde însă  de un efort coroborat: fiecare individ în parte, comunitatea şi derularea de politici publice de către fiecare guvern în parte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici