- Home
- Sănătate
- (13.11.2024, 15:35)
- Daniel Contescu
Astăzi este Ziua Mondială a Bunătăţii, valoarea despre care se spune că poate schimba lumea
- Într-o lume în care vorbele strigate, ameninţările şi violenţa la toate nivelurile par să aibă pretul, Ziua Mondială a Bunătăţii ne reaminteşte că a fi amabil este necesar pentru a declanşa schimbarea.
- Această zi, care este sărbătorită în întreaga lume pe 13 noiembrie, nu este doar o oportunitate de a face un gest unic de amabilitate.
- Este o conştientizare a impactului pe care bunătatea îl poate avea asupra vieţii noastre şi a celorlalţi.
Urmărește
304 afișări
Ştiinţa confirmă că bunătatea are beneficii extraordinare pentru sănătate şi pentru bunăstare.
Potrivit cercetărilor Asociaţiei Americane a Inimii, cei care practică frecvent acte de bunătate au mai puţine şanse de a dezvolta hipertensiune arterială şi au o incidenţă mai mică a bolilor cardiovasculare.
A fi amabil activează eliberarea de oxitocină, cunoscută sub numele de hormonul iubirii, care ajută la reducerea tensiunii arteriale şi la îmbunătăţirea sănătăţii inimii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump avertizează Iranul cu privire la o „anihilare totală” în cazul unei tentative de asasinat
-
Ministrul Justiţiei, despre scandalul Nordis: Fiecare persoană care are o culpă trebuie să răspundă
-
David: Aproape jumătate din absolvenţi cu analfabetism funcţional, problemă de securitate naţională
Alte cercetări, publicate de Journal of Psychosomatic Research, evidenţiază faptul că bunătatea, atât în a oferi cât şi în a primi, întăreşte sistemul imunitar, făcând organismul mai rezistent la infecţii.
Efectul calmant al oxitocinei reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului, îmbunătăţind astfel capacitatea organismului de a se apăra împotriva bolilor.
Bunătatea şi sănătatea mintală
A fi amabil are, de asemenea, efecte benefice profunde asupra sănătăţii mintale. Un studiu publicat în Psychological Science a evidenţiat că persoanele care efectuează în mod regulat acte de bunătate experimentează o creştere a fericirii şi a satisfacţiei personale.
Acest lucru se datorează faptului că bunătatea activează centrii plăcerii din creier, producând endorfine şi dopamină, neurotransmiţători asociaţi cu bunăstarea şi cu buna dispoziţie.
Nu întâmplător, bunătatea este adesea asociată cu un zâmbet, expresia facială prin excelenţă pregătitoare pentru buna dispoziţie. În plus, bunătatea promovează conexiunea socială, reducând sentimentele de izolare şi sporind sprijinul emoţional.
Într-un studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health s-a constatat că oamenii amabili au relaţii sociale mai puternice şi un sentiment mai mare de apartenenţă, reducând astfel riscul de anxietate şi dedepresie.
Puterea bunătăţii
Bunătatea este contagioasă. Potrivit unui studiu de la Universitatea din California, Riverside, observarea unui act de bunătate poate stimula dorinţa de a face acelaşi lucru din partea celor îl care urmăresc.
Acest lucru creează un efect de domino care se poate răspândi în comunităţi întregi, ducând la formarea unei societăţi mai empatice şi mai susţinătoare. Într-o eră în care vorbim adesea despre bunăstare şi fericire ca obiective de neatins, poate că soluţia este mai simplă decât credem.
Bunătatea, după cum arată aceste studii, are potenţialul de a schimba nu numai vieţile noastre, ci şi pe cele ale oamenilor din jurul nostru. Un zâmbet, un gest de ajutor, un cuvânt bun: fiecare dintre aceste mici gesturi poate crea un impact pozitiv, aducându-ne mai aproape de construirea unei lumi mai sănătoase şi mai paşnice pentru toată lumea, sunt convinşi experţii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
LIVE TEXT OEP respinge orice strămutare a palestinienilor / Planul lui Trump de strămutare a palestinienilor din Gaza câştigă susţinere în Israel. Proteste în faţa Casei Albe împotriva planului preşedintelui Trump privind Gaza. Donald Trump spune că SUA va „prelua” şi va „deţine” Fâşia Gaza.
-
astăzi, 14:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1078. Zelenski sugerează că Ucraina ar trebui să obţină arme nucleare dacă aderarea la NATO este amânată / O lovitură cu drone a Ucrainei ar fi provocat un incendiu la un depozit de petrol din Krasnodar Krai / Şeful AIEA avertizează că atacurile Rusiei asupra reţelei energetice a Ucrainei ar putea provoca un accident nuclear