Beneficiile tratamentului cu nămol pentru sănătate

  • Nămolul din lacul Ursu are proprietăţi terapeutice de înaltă calitate, iar efectele sale benefice durează minim 6 luni.
  • Nămolurile sapropelice din lacuri sărate solicită mai mult sistemul cardio-vascular şi imunitatea, spre deosebire de cele sapropelice de liman (bogate în minerale, dar cu conţinut mai scăzut de sare) sau cele de turbă.
  • Nămolul sapropelic din Lacul Ursu conţine estrogen şi progesteron human-like. Aceste substanţe sunt transferate în corp prin aplicaţii externe de nămol sau interne, iar efectul de reglare hormonală este cheia succesului în tratarea infertilităţii feminine la Sovata.
Urmărește
971 afișări
Imaginea articolului Beneficiile tratamentului cu nămol pentru sănătate

Beneficiile tratamentului cu nămol pentru sănătate

SPA înseamnă sănătate prin apă, sănătate prin resurse naturale, iar la Sovata, vindecarea şi starea de bine încep cu nămolul şi cu apa sărată. Aici, totul ajută la vindecare, dar e musai să ştii că “aurul negru” extras din Lacul Ursu este fără egal.

Staţiunea Sovata are în centru cel mai mare lac helioterm din Europa, supranumit pe drept cuvânt 'Marea Moarta a Transilvaniei' deoarece la adâncimea de 18 metri atinge salinitatea de 300 g/litru, salinitate pe care o întâlnim la Marea Moarta din Israel spre suprafaţă. Lacul Ursu privit de la înălţime are forma unei blăni de urs desfăşurate, de unde îi vine şi numele. Are o dublă stratificare: termică şi salină.

La suprafaţa lacului Ursu există un strat de 10-15 cm de apă dulce provenită din precipitaţii şi câteva pâraie, strat cu temperatura scăzuta vara, cca 25 gr C. Acest strat focalizează razele soarelui asemenea unei lentile către straturile cu salinitatea crescândă spre adâncime, astfel încât stratul de la adâncimea de cca 1,5-2 metri, numit strat mezoterm, în timpul verii atinge temperaturi foarte mari de până la 45 gr C.
Căldura înmagazinată de la soare ('helio'-term) în timpul zilelor de vară, este împiedicată să scadă de către stratul de apă dulce de la suprafaţă. În luna iunie acest efect este de obicei maxim, o persoană imersată în apă simţind o temperatură maximă în zona picioarelor, pentru ca ea să scadă uşor spre torace, în timp ce la nivelul umerilor, gâtului este de doar 25 grC. Astfel se obţine un efect intens de gimnastică vasculară paralel cu relaxare musculo-articulară intensă, dar şi o eficientă protecţie cardio-vasculară în zona cordului şi mai ales a capului prin stratul răcoros de la suprafaţă.

Apa sărată hiperconcentrată a lacului ameliorează inflamaţiile articulare, reface mobilitatea corpului în totalitate, reechilibrează endocrin în caz de hipofuncţie tiroidiană, ovariană, suprarenaliană, dar şi metabolic în caz de artrită urică sau creştere ponderală. Efectul antiinflamator şi de scădere a durerilor musculo-articulare are o remanenţă neobişnuită de cca 6 luni - 1 an postsejur.
Motivul pentru care mulţi dintre turişti se reîntorc an de an este de obicei constatarea dispariţiei miraculoase a unor dureri cronice vechi de mulţi ani, rămase după traumatisme, accidentări, operaţii, sau ameliorarea de lunga durată a durerilor reumatice la cei veniţi din zone cu umiditate crescută. Creşterea fertilităţii feminine însă este efectul pentru care staţiunea Sovata şi-a câştigat renumele internaţional încă din anii 1970.
Nămolul pleidogen, utilizat în baza de tratament şi spa Sovata are proprietăţi terapeutice de înaltă calitate, iar efectele sale benefice durează minim 6 luni.

Acest tip de nămol se remarcă printr-un conţinut crescut de substanţe organice şi anorganice, în special biostimuline şi minerale (mai ales sare), ca şi hidropexia şi termopexia (înmagazinarea de căldură) ridicate, asigură un efect intens de transfer de substanţe biotrofice şi căldură la aplicarea pe corp. Efectele se menţin multe ore de la terminarea procedurii, se cumulează de la o procedură la alta şi induc activare neuro-imuno-endocrină pe termen lung.”, explică dr. Suzana Pretorian, balneolog Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Află că „nămolurile sapropelice din lacuri sărate solicită mai mult sistemul cardio-vascular şi imunitatea, spre deosebire de cele sapropelice de liman (bogate în minerale, dar cu conţinut mai scăzut de sare) sau cele de turbă. Nămolurile sapropelice de liman şi cele de turbă se pretează mai bine la persoane vârstnice, inclusiv cu afecţiuni cardio-vasculare sau alte afecţiuni asociate, controlate medicamentos.”, precizează dr. Suzana Pretorian.

10 beneficii ale tratamentului cu nămol sapropelic din Lacul Ursu:

1. Scade durerea, inflamaţia, retenţia de apă

Ca urmare a acestui tratament are loc o vasodilataţie intensă care permite îndepărtarea toxinelor şi transferul de substanţe organice în corp, cu efect regenerator, de întinerire. Toate aceste efecte sunt de folos în bolile aparatului locomotor (spondiloze, discopatii, coxartroză, gonartroză, etc.), stări posttraumatice şi postoperatorii (hernii de disc, proteze de şold, genunchi), ca şi în multe boli ginecologice şi infertilitate feminină.

2. Căldura relaxează tensiunile şi contracturile musculare

Beneficiu important în durerile de postură din scolioze, cifoze, hiperlordoze, respectiv fibromialgie, poziţii vicioase după imobilizări prelungite postfracturi, luxaţii, entorse, anexite cronice, respectiv prostatite cronice la bărbaţi.

3. Nămolul sapropelic din Lacul Ursu conţine estrogen şi progesteron human-like

Aceste substanţe sunt transferate în corp prin aplicaţii externe de nămol sau interne (tampoane vaginale), mediate de apă şi căldură, şi induc modulare hormonală la nivel de hipotalamus, hipofiză şi ovare, uşor observabilă prin analize hormonale seriate (pre- şi posttratament). Efectul de reglare hormonală este cheia succesului în tratarea infertilităţii feminine la Sovata.

4. Poate întârzia instalarea menopauzei

Se realizează prin efect de activare hormonală şi se obţine amânarea unei potenţiale instalări a osteoporozei, a unor boli-cardiovasculare sau a depresiei.

5. Împachetările cu nămol au şi o serie de efecte generale: relaxare neuro-psihică, ameliorarea insomniei, efect antistres.

6. Prin terapia cu nămol se realizează o detoxifiere generală prin acţiune la nivelul pielii, ficatului, rinichilor, tubului digestiv, respectiv la nivel bronşic.

7. Împachetările cu nămol au efect de stimulare a imunităţii

După o perioadă de 2-3 săptămâni, în care imunitatea scade uşor, urmează alte câteva săptămâni de creştere peste valorile de start, cu menţinerea în platou a imunităţii crescute, până la 6 luni - 1 an.

8. Sunt activate glandele endocrine cu hipofuncţie: tiroida, suprarenalele, hipofiza, ovarele.

9. Beneficii pentru piele. Nămolul este utilizat şi în cosmetică

Tratamentele pe bază de nămol ajută la îmbunătăţirea unor imperfecţiuni ale pielii. „Nămolul sapropelic se aplică pe piele în strat subţire după procedura nămol wellness. Acesta are efect emolient, prin carbonatul de calciu, regenerant (inclusiv antirid) la nivelul pielii, prin vasodilataţie cutanată, efect hidratant, exfoliant, prin efectul de gomaj al cristalelor de sare, regenerant, prin activarea circulaţiei, de detoxifiere profundă şi transfer de substanţe biotrofice: minerale, vitamine, substanţe coloidale şi biostimuline.”, punctează dr. balneolog Suzana Pretorian.

10. Împachetărilor cu nămol oferă beneficii şi bărbaţilor

Aceştia beneficiază de efectul antiinflamator, antialgic, miorelaxant, precum si detoxifiant, regenerativ, fie profilactic, fie pentru acuze reumatice (artroze, hernii de disc, tendinite şi leziuni ligamentare,  boli inflamatorii articulare: spondilita anchilozantă, artrita urică) sau boli dermatologice (psoriazis, dermatita atopică).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici