- Home
- Sănătate
- (06.04.2023, 15:05)
- Daniel Contescu
Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2: care sunt cantităţile potrivite de băut
Potrivit unui studiu, cafeaua creşte nivelul de adiponectină, un hormon antiinflamator şi reduce nivelul de proteină C reactivă (CRP) şi de leptină, care în schimb accentuează inflamaţia.
Urmărește
7133 afișări
Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2: care sunt cantităţile potrivite de băut
Cafeaua provoacă dezbateri la nesfârşit: este bună sau rea? Nu există un singur răspuns, deoarece depinde de mulţi factori.
Un studiu publicat în Clinical Nutrition subliniază însă o contribuţie importantă a cafelei în scăderea riscului de diabet de tip 2. Potrivit cercetătorilor, de fapt, cafeaua (în special măcinată, filtrată sau espresso) ar reduce inflamaţia subclinică, în special în nefumători. Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2.
Studiul a implicat peste 500.000 de oameni din Anglia şi Ţările de Jos, iar cercetătorii au observat schimbări importante ale biomarkerilor legate de diabetul de tip 2.
Adăugarea unei singure căni de cafea în dieta zilnică duce de fapt la un risc cu 4% mai mic de a contracta diabet zaharat. „Se crede că diabetul de tip 2 este parţial o boală inflamatorie, iar concentraţiile plasmatice mai mari de markeri pro-inflamatori sunt cunoscute a fi un factor de risc pentru diabetul de tip 2”, spune autorul principal al studiului, dr. Carolina Ochoa-Rosales, cercetător şi om de ştiinţă la Centrul Medical al Universităţii Erasmus din Rotterdam.
Consumul de cafea, conform studiului, creşte nivelul de adiponectină, un hormon antiinflamator şi reduce nivelul de proteină C reactivă (CRP) şi de leptină, care în schimb accentuează inflamaţia.
Întrebarea principală rămâne întotdeauna: câtă cafea putem bea? Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) recomandă să nu depăşeşti niciodată 400 de miligrame de cofeină pe zi, echivalentul a aproximativ 4-5 căni de cafea. De asemenea, cercetătorii şi-au bazat studiul pe 4 căni de cafea pe zi.
Mai mult, ei au remarcat că efectele benefice ale cafelei au fost reduse la fumători: acest lucru a surprins-o iniţial pe dr. Ochoa-Rosales, deoarece „fumătorii beau adesea şi multă cafea”, după cum a declarat ea, dar s-a descoperit ulterior că efectul benefic al cafelei în reducerea proteinei C-reactive a fost prezentă doar la cei care nu fumează sau au renunţat la fumat de ceva timp.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe