Ce este narcolepsia: adormirea bruscă chiar şi în plină zi

Este o patologie neurologică caracterizată în principal prin somnolenţă excesivă în timpul zilei, cu crize bruşte de somn, chiar şi de mai multe ori pe parcursul zilei, fiind cauzată de leziuni minuscule ale creierului.

Urmărește
2853 afișări
Imaginea articolului Ce este narcolepsia: adormirea bruscă chiar şi în plină zi

Ce este narcolepsia: adormirea bruscă chiar şi în plină zi

Narcolepsia este o boală neurologică rară. Însă, multe cazuri nu ies la iveală pentru că majoritatea oamenilor nu cunosc semnele de alarmă sau pentru că sunt înţeleşi greşit şi confundaţi cu alte bolie (de la epilepsie la patologii psihiatrice), astfel că diagnosticul vine adesea cu întârziere.

Care sunt cauzele

„Narcolepsia este o patologie neurologică caracterizată prin incapacitatea creierului de a regla ritmul somn-veghe într-un mod fiziologic”, explică profesorul Giuseppe Plazzi, şeful Centrului de Narcolepsie al Institutului de Ştiinţe Neurologice Irccs din Bologna şi fost preşedinte al Institutului de Ştiinţe Neurologice din Bologna.

„Pacienţii narcoleptici, de fapt, suferă de somnolenţă excesivă în timpul zilei şi intră în faza REM (cea caracterizată prin vise intense şi paralizie a muşchilor corpului) într-un mod brusc şi atipic. Acum ştim că narcolepsia este cauzată de leziuni cerebrale localizate.

Cum se produce această afectare nu este clar, dar s-a descoperit că implică un nucleu de celule nervoase, situate în hipotalamus, care produc o substanţă numită orexină sau hipocretină”.

Terapia pentru narcolepsie se bazează, pe lângă abordarea comportamentală, pe utilizarea unor medicamente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici