Criza superbacteriilor ameninţă să ucidă 10 milioane de oameni pe an până în 2050

Criza superbacteriilor ameninţă să ucidă 10 milioane de oameni pe an până în 2050. Bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă o ameninţare tot mai mare la adresa sănătăţii publice. Oamenii de ştiinţă ar putea avea o soluţie.

Urmărește
362 afișări
Imaginea articolului Criza superbacteriilor ameninţă să ucidă 10 milioane de oameni pe an până în 2050

Criza superbacteriilor ameninţă să ucidă 10 milioane de oameni pe an până în 2050

Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, până în 2050, 10 milioane de oameni pe an ar putea muri din cauza infecţiilor cu superbacterii, relatează CNN.

Un exemplu recent al pericolului reprezentat de superbacterii este epidemia de infecţii oculare rezistente la antibiotice care a izbucnit în Statele Unite în 2022. Epidemia a fost cauzată de o tulpină rară de Pseudomonas aeruginosa, o bacterie care este în mod normal sensibilă la antibiotice. În ianuarie 2023, CDC a declarat că cel puţin 50 de pacienţi din 11 state au dezvoltat infecţii cu superbacterii. Până în mai 2023, epidemia se extinsese în 18 state: patru persoane muriseră, alte patru îşi pierduseră vederea, 14 suferiseră pierderi de vedere şi zeci de alte infecţii în alte părţi ale corpului.

"Doar o pate dintre pacienţi au avut de fapt infecţii oculare, ceea ce a făcut ca focarul să fie incredibil de dificil de rezolvat", a declarat epidemiologul dr. Maroya Walters, care a condus ancheta CDC privind lacrimile artificiale. Vinovatul a fost o tulpină rară de Pseudomonas aeruginosa rezistentă la medicamente, care nu fusese niciodată identificată în SUA înainte de epidemie.

Dar, datorită evoluţiei, miliardele de bacterii din lume au astăzi un duşman natural: viruşi minusculi numiţi bacteriofagi. Bacteriofagii sunt concepuţi în mod unic pentru a găsi, ataca şi devora un anumit tip de agent patogen.

Pentru a maximiza succesul, specialiştii caută o varietate de bacteriofagi pentru a face faţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici