Dr. George Vasilescu despre tratarea infertilităţii şi afecţiunilor ginecologice la Sovata
- Efectele tratamentului ginecologic sunt cu efect simultan antiinflamator, biotrofic, de reglare hormonală de durată şi antistres.
- Cauzele principale de infertilitate tratabile la Sovata sunt îngustările de trompe ovariene, insuficienţele ovariene primare şi secundare, sindromul de ovare polichistice, endometrioza, avorturile repetate cauzate de deficitul de implantare a embrionului.
Dr. George Vasilescu despre tratarea infertilităţii şi afecţiunilor ginecologice la Sovata
Tratamentele pentru infertilitate şi afecţiuni ginecologice sunt cele care au dat renumele staţiunii Sovata. Aceste proceduri/tratamente efectuate în baza de tratament a hotelurilor Ensana sunt coordonate de către un medic ginecolog specializat în tratarea infertilităţii de cuplu prin metode clasice şi naturale, pentru a garanta un beneficiu maxim în funcţie de patologie, respectiv de medicul primar obstetrică-ginecologie George Vasilescu.
Cauzele principale de infertilitate tratabile la Sovata sunt stenozele (îngustările) de trompe ovariene, secundare inflamaţiilor repetate pelvine şi aderenţelor, insuficienţele ovariene primare şi secundare (cu nivel scăzut de estrogen, progesteron, disovulaţii), sindromul de ovare polichistice, endometrioza, avorturile repetate cauzate de deficitul de implantare a embrionului (endometru insuficient dezvoltat). În cazul pacientelor la care sarcina se poate obţine numai prin fertilizare în vitro (obstrucţie a ambelor trompe, rezecţie ovariană, etc), tratamentul ginecologic Sovata realizat în prealabil creşte şansa implantării embrionului şi astfel a ducerii la termen a sarcinii.
Efectele tratamentului ginecologic sunt cu efect simultan antiinflamator, biotrofic, de reglare hormonală de durată şi antistres. Efectele antiinflamatorii se datorează sării conţinute în cantitate mare în apă şi nămol, reglarea hormonală se datorează subsţantelor numite auxine, asemănătoare hormonilor feminini (estrogen şi progesteron human-like rezultate din fitoplancton şi secreţiile crustaceului de apă sărată Artemia salina), iar efectul antistres se datorează climatului sedativ şi a virajului general al organismului dinspre starea de stres (simpaticotonie) către cea de relaxare (predominenta parasimpatică).
Substanţele hormonale din apă şi nămol, ca şi refacerea rezervelor hormonale şi practic reintinerirea sistemului reproducător feminin au fost validate pe analize de laborator, tratamentul ginecologic Sovata fiind la fel de eficient şi în caz de sindrom premenstrual, dereglări de ciclu menstrual, anexite repetate, stari postoperatorii ginecologice, respectiv pentru prelungirea perioadei până la intrarea în menopauză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Hamas a predat Crucii Roșii primele trei ostatice. Israelul eliberează din Închisoarea Ofer 90 de palestinieni la schimb
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
-
Trump organizează un miting al victoriei la Washington înainte de inaugurare
-
Statele Unite devansează China şi redevin cel mai mare partener comercial al Germaniei
Am discutat mai în detaliu cu medicul George Vasilescu de la Ensana Health Hotels Sovata despre aceste tratamente/proceduri care sunt specifice staţiunii Sovata.
Câţi pacienţi vin aici pentru probleme de infertilitate?
Infertilitatea este practic un domeniu de nişă aici. Sunt în medie 7, 8 - 10 paciente pe săptămână. Poate mai mult în sezon, dar nu mai mult în extrasezon. Da, a mai scăzut numărul puţin faţă de 2019, a mai scăzut cu aproximativ 30%.
Ce tratamente se fac la Sovata pentru a combate infertilitatea?
Nu sunt tratamente ginecologice, sunt tratamente balneare cu aplicabilitate în sfera genitală.
Ele au început să fie făcute aici, în Sovata, aproximativ la începutul anilor 1900 mai exact 1910. Au fost necesari aproximativ 50 de ani de observaţii clinice, pentru că studiile clinice nu se fac decât la produsele alopate în baza unor protocoale europene ceea ce nu a fost cazul. Deci, aici se fac numai studii observaţionale şi după 50 de ani, aproximativ din anii ’60 –‘70 s-au reunit nişte profesori de balneologie şi profesori de ginecologie şi au creat nişte protocoale de tratament pe care noi le aplicăm aici.
Protocoalele de tratament sunt relativ simple, ca să spun aşa, comparativ cu cele de reumatologie, ele sunt compuse dintr-un tampon intravaginal cu nămol, din aplicaţiile externe cu nămol şi irigaţii intravaginale cu apă sărată.
Să explic ce înseamnă aceste tampoane, pentru că au fost întrebări de genul "Cum să introduc nămol în vagin?", nu, nu se introduce nămol în vagin. Nămolul se introduce în nişte săculeţe speciale care sunt sterile, iar acele săculeţe, cu nămolul care este semi fluid, sunt introduse cu ajutorul unui specul intravaginal.
Care este efectul o să mă întrebaţi? Pentru că în general pacientele pentru acest lucru vin aici, în mod special pentru tampon. La cele care nu au indicaţie de tampon rezultatele sunt mult diminuate. Este un proces fizic mecanic de convecţie termică directă, adică căldura de la tamponul cu nămol, tamponul conţinând fitonutrienţi, fito estrogen şi fito progesteron - însăşi prin natura acestui material biologic şi prin căldura pe care o degajă, prin fenomenul fizic de convecţie ajunge în toată sfera pelvină şi exercită în primul şi în primul rând un efect antiinflamator, pentru că, după cum se ştie infertilitatea de origine feminină este dată în proporţie de 90% de fenomene inflamatorii cronice din boli inflamatorii netratate sau tratate necorespunzător. Cele netratate sunt de obicei ca urmare a faptului că au fost asimptomatice într-o anumită perioadă a vieţii.
Deci având acest efect antiinflamator practic lucrează pe toată sfera pelvină care înseamnă colul uterin, uterul, endomentrul, trompele şi ovare şi nu numai, deci toată sfera pelvină care poate să cuprindă de exemplu şi vezica urinară. Şi de aici efectul bun al tamponului pentru infecţii urinare cronice, cu condiţia ca în momentul în care o pacientă se prezintă aici să nu fie în puseu acut sau sub acut de infecţie urinară.
În rest irigaţiile cu apă sărată, apa sărată concentrată este o apă care lucrează pe sistemul microbian, pe sistemul microbian intravaginal păstrând în acelaşi timp, iar aici este de fapt foarte, foarte important lucrul acesta, păstrând în acelaşi timp microbiota vaginală normală, cea de apărare.
Sigur că din cabinetul nostru pacientele mai pleacă şi cu o recomandare de regulă de a mai completa, prin tratament cu ovule vaginale, aceasta microbiotă naturală intravaginală care ajută împotriva infecţiilor vaginale.
Pentru că în general infertilitatea, şi aici mă refer la infertilitatea feminină are trei mari componente.
Componenta anatomică şi aici ne referim la patenţa tubară adică trompele, la permeabilitatea trompelor şi aici tamponul intravaginal acţionează bine prin efectul antiinflamator pentru că trompele se blochează datorită unor inflamaţii în special cronice.
Există componenta fiziologică, adică pacienta trebuie să aibă menstră în fiecare lună, sistemul hormonal hipotalamo hipofizo ovarian trebuie să funcţioneze corect şi mai există şi componenta biologică generală a organismului, stresul oxidativ celular, stresul zilnic, expunerea la poluarea atmosferică şi poluarea electromagnetică, de exemplu ce avem noi aici este o poluare electromagnetică mare care nu este favorabilă pentru fertilitate.
Cea de-a treia componentă o realizăm prin aplicaţiile externe de nămol şi liniştea şi serenitatea unei şedinţe de împachetare, care în mod indirect are acţiune asupra sistemului hormonal hipotalamo hipofizo ovarian implicat în fertilitate. Cum? Prin reducerea hormonilor de stres, da, pentru că persoana care vine la Sovata în primele două zile este încă încordată, în a treia zi uită de unde a venit şi mai ales dacă vorbim despre Bucureşti, şi ştiţi cum este diferenţa între Bucureşti şi Sovata, deci de la a treia zi, de regulă uită şi intră într o stare de hipoconcentraţie a hormonilor de stres şi anume a cortizolului. Cortizolul, care este în nivele mari în sângele persoanelor care vin din zone foarte aglomerate şi sunt foarte stresate, influenţează în mod negativ circuitul hormonal implicat în fertilitate şi atunci deblocând prin scăderea concentraţiei de cortizol lasă hipotalamo hipofizo ovarian hormonal să funcţioneze normal şi de aici apar ovulaţii mai bune, apare o dezvoltare endometrială mai bună datorită stimului ovarian care vine asupra endometrului şi măreşte rata de nidaţie, de ovoimplantaţie. Şi mai ales dacă vin şi cu partenerii, se mai relaxează şi ei, îşi mai iau un program de wellness, mai apare şi acolo o relaxare şi o îmbunătăţire a calităţii fluidului spermatic, atunci rata de succes este mare. De aceea noi recomandăm o perioadă de 5-6 zile minimum şi repetat, sau 10 zile practic cap coadă.
Care este vârsta medie a pacientelor care vin pentru astfel de tratamente?
În jur de 40 de ani.
Si rata de succes?
Nefiind un studiu medical adevărat, în care să ne spună exact o rată de succes, de exemplu numai astăzi am mai aflat că două paciente au rămas însărcinate, dar am aflat din alte surse, nu de la ele, am făcut un studiu retrospectiv în 2018. Din 2013 până în 2018, pe cinci ani de când sunt eu aici, din 2013 şi am avut o rată de succes declarativă, fără să fie un studiu, doar un studiu observaţional, de aproximativ… între 30 şi 40 la sută rată de succes.
Şi această rată de succes se aplică atât la sarcinile obţinute pe cale naturală, cât şi la pregătirile pentru proceduri de reproducere umană asistată. Pentru că, în speţă, aceste terapii sau aceste proceduri care se fac sunt nişte proceduri complementare. Foarte rar sunt alternative, în condiţiile în care doamnele au contraindicaţie pentru fertilizare in vitro, de exemplu au avut o afecţiune trombotică în trecut, au avut nişte tromboze, deci nu mai au voie să facă fertilizare, sau au făcut deja patru cinci fertilizări fără succes, sau pur şi simplu nu vor din motive personale, religioase, şi aşa mai departe. Atunci aceste proceduri devin alternative, dar ele, în principal, sunt complementare adică sunt proceduri ajutătoare pentru obţinerea unei sarcini. Pregătesc organismul, da, pentru că principalele tratamente în fertilitate sunt cele de reproducere umană asistată. Şi asta nu poate să o conteste nimeni. Aici noi pregătim organismul pentru aceste tratamente.
Mai vin aici femei, chiar dacă într-un procent mai mic, care sunt la pre-menopauză, sau post-menopauză, cum le ajutaţi?
Premenopauza înseamnă dereglare hormonală, în primul şi în primul rând scade progesteronul în interiorul organismului femeii. Scăzând progesteronul, estradiolul rămâne în exces şi apar tulburări de ciclu menstrual, apar dereglări, apar tulburări la nivel psiho emoţional şi aşa mai departe.
În condiţiile în care pacientele care se prezintă nu au tulburări mari de sângerări şi aici mă refer în special la sângerări necontrolate, acolo este o contraindicaţie totală pentru acest tip de tratamente, şi atât timp cât pacientele au intrat eventual şi pe un tratament de substituţie hormonală alopată sau non alopată, nu facem altceva decât să reducem un pic nivelul de cortizol aici şi să lăsăm liber sistemul hormonal feminin ca să-şi reintre practic în atribuţii. Nu urmărim de data aceasta obţinerea unei sarcini ci urmărim o normalizare din punct de vedere hormonal al organismului femeii. Sigur că aici tratamentul trebuie completat, de regulă cu produse fitoterapice care au acţiune de fito estrogen, fito progesteron şi care cumva să readucă organismul femeii aşa cum era înainte de a intra în perioada de pre-menopauză.
La menopauză lucrurile se schimbă, la menopauză rolul tratamentului este de a lubrifia sau de relubrifia mucoasa vaginală şi de a restabili sensitivitatea la nivelul vaginului şi colului uterin, inclusiv pentru a permite o viaţă intimă în limite cvasi normale la menopauză şi pentru acea stare de bine pe care ţi o dau tratamentele care sunt aici, plus staţiunea, plus locurile, plus spa-ul. Să ştiţi că nu doar un singur sau două sau trei tratamente sau proceduri fac bine aici, ci totul face bine. Plecând de la locaţie, de cum te simţi în locaţie, cum eşti primit, cum eşti tratat, ce atenţie ţi se acordă, câţi urşi ai întâlnit în staţiune, sau de câte ori ai întâlnit… da, şi asta face parte din decor. Uite, domnule, am fost undeva, unde întradevăr am întâlnit ceva deosebit din toate punctele de vedere.
Pacientele trebuie să vină aici cu analizele făcute, cu dosarul medical aferent, dar le consultaţi şi dvs?
Noi avem întotdeauna o consultaţie cu pacientele, o recomandare de tratament, inclusiv consiliere pe teme de fertilitate şi acolo primeşte recomandări. Fără să interferăm cu medicii lor personali, dar întotdeauna pleacă şi de aici cu nişte recomandări utile.
Şi cum vă vedeţi/comparaţi faţă de alte staţiuni balneare?
Sigur că mai sunt şi alte staţiuni, dar nu ca Sovata. O să mă întrebaţi, bine dar dacă eraţi doctor în altă staţiune nu ziceaţi acelaşi lucru? E posibil să fie foarte bine şi acolo. Nu ştiu, nu am informaţii, dar aici diferenţa o face ambientul, cum eşti primit, o face locaţia Sovata şi nu în ultimul rând, chiar în primul rând aş putea să spun, calitatea nămolului şi a apei sărate care nu sunt la fel în toate staţiunile din ţară. Deci sunt staţiuni şi staţiuni, dar o calitate a nămolului cum este aici şi a apei sărate ca aici în Sovata - asta face practic diferenţa, este unică în ţară.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO