- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mihaela Bilic despre un delicios desert de sezon: ciocolata caldă
- În ciocolată găsim o mulţime de nutrienti valoroşi: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanţi, minerale şi multe fibre.
- Cu cât conţinutul în cacao este mai mare, cu atât creşte şi aportul de antioxidanţi.
- Ciocolata neagră are o mulţime de beneficii pentru organism, inducerea unei stări de spirit pozitive se datorează efectului de creştere a producţiei de endorfine.
Mihaela Bilic despre un desert de sezon: ciocolata caldă (Foto: 123rf.com)
Cui nu-i place să bea o ciocolată caldă iarna, când frigul ne învăluie de peste tot. Iar unde merge o ciocolată caldă, de regulă ar merge două, dar asta înseamnă mai multe calorii consumate şi de fapt prea multe.
Dacă nu vrei să te îngraşi, dar totuşi vrei să bei ciocolată caldă fără grija caloriilor, urmează sfatul medicului nutriţionist Mihaela Bilic care a scris pe Facebook modul prin care poţi reduce numărul de calorii din acestă băutură desert.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele încep să se închidă în mai multe state, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
“Dacă tot am reputaţia de medic nutriţionist care nu interzice nimic, profit de acest lucru şi vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă.
De unde ideea de a topi ciocolata şi a o transforma într-o băutură? Nu e nimic nou în asta, dacă ţinem cont că la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă. Iniţial era o băutură amară, preparată după un ritual complex care presupunea măcinarea şi fierberea boabelor de cacao. Mult mai târziu, după ce a traversat oceanul şi a ajuns în Spania, reţeta ciocolatei a fost îmbunătăţită prin adaos de zahăr. Meritul transformării ei într-un produs solid-tableta de ciocolată pe care o ştim astăzi- este în continuare un motiv de dispută între Franţa şi Elveţia.
Ce e de fapt ciocolata? Extractul rezultat din miraculosul fruct de cacao, adică un amestec de unt de cacao, masă de cacao şi zahăr. Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietăţii revigorante şi energizante. “ ne spune medicul.
Beneficiile ciocolatei pentru organism
Ciocolata neagră creşte fluxul de sânge de la nivelul creierului şi contribuie la îmbunătăţirea funcţiei cognitive, dar are beneficii şi la nivelul aparatului cardiovascular, în ceea ce priveşte efectul său hipotensor şi antidislipidemic, de scădere a valorii colesterolului rău. Ciocolata poate ameliora şi simptomele sindromului premenstrual.
Majoritatea dintre noi o consumăm deoarece duce la creştea producţiei de endorfine în organism şi ne induce o stare de spirit pozitivă şi deseori senzaţia de calm.
“Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri şi, spre deosebire de zahăr care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulţime de nutrienti valoroşi: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanţi, minerale şi multe fibre.
Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales atunci când vorbim de ciocolata neagră. 100g ciocolată neagră are 550cal, 35% grăsime (niciun strop de colesterol) şi 7,5g fibre. Puterea antioxidantă ieşită din comun se datorează polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao. “ explică Mihaela Bilic.
Deci, în principiu ciocolata este un aliment funcţional cu beneficii reale pentru sănătate şi cu un indice glicemic scăzut (IG=25). Şi da, ciocolata neagră are un număr mare de calorii (untul de cacao este bogat caloric) însă nu se recomandă consumul unor cantităţi mari zilnic. Porţia corectă înseamnă 30g, adică 2-3 pătrăţele.
Să nu uităm însă că ciocolata este un aliment cu densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), asemănător cu oleaginoasele de tip măsline, migdale, nuci, seminţe.
Ciocolata neagră este ciocolata cu min 70% cacao, iar dacă vreţi una cât mai bună pentru sănătate alegeţi chiar una cu 80% sau 85% cacao, deoarece cu cât conţinutul în cacao este mai mare, cu atât creşte şi aportul de antioxidanţi. Ciocolata de calitate are un gust amărui şi aromat.
Celelalte variante de ciocolată din comerţ, care au o concentraţie mai mică de cacao, conţin foarte mult zahăr şi un număr mult mai mare de calorii faţă de ciocolata neagră, deci implicit nu au aceleaşi beneficii precum ciocolata neagră, ba chiar dimpotrivă.
Cum reducem numărul de calorii dintr-o porţie de ciocolată?
“Cum facem să mai reducem din această densitate calorică? Ei bine, aţi ghicit: o diluăm cu apă. Cele câteva bucăţele de ciocolată pe care de obicei le înghiţim rapid, nemestecate, se pot transforma într-o ceaşcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete, timp de câteva minute. Consumând ciocolată caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid, reduceţi la un sfert conţinutul de calorii.
Ca variante de reţete în loc de apă puteţi dilua ciocolata cu lapte - laptele înseamnă 87% apă. Ciocolata neagră se topeşte fie la microunde, fie în bain-marie.
Atenţie la cuptorul cu microunde, setaţi puterea la maxim 500W şi mestecaţi des, din minut în minut. Pentru 25g ciocolată folosiţi 100 ml lichid. “ ne sfătuieşte medicul nutriţionist Mihaela Bilic.
Dacă nu ţineţi în mod deosebit la siluetă, sau pur şi simplu vreţi să vă răsfăţaţi atunci încercaţi ciocolata caldă în combinaţii cu alte produse de sezon.
“În funcţie de preferinţele personale, fiecare este liber să adauge suplimentar ingrediente care să aducă un plus de aromă: vanilie, scorţişoară, rom, coniac, frişcă, caramel - orice combinaţie vă face plăcere, totul e permis! Nu mai spun că puteţi înmuia în ciocolata caldă bucăţele de fructe sau biscuiţi, bezea, turtă dulce sau cozonac… S-a deschis sezonul sărbătorilor de iarnă, răsfăţaţi-vă cu o ceaşcă de ciocolată fierbinte şi parfumată - plăcere diluată, nevinovată şi garantată!” adaugă Mihaela Bilic.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO