- Home
- Sănătate
- (21.10.2022, 14:58)
- Daniel Contescu
STUDIU Mitul celor 10.000 de paşi a fost spulberat. Care este cifra suficientă pentru pierde în greutate şi pentru a te simţi bine
Un nou studiu corectează mitul a 10.000 de paşi pe zi care ar trebui făcuţi pentru a rămâne sănătos şi a pierde în greutate.
Urmărește
17217 afișări
Mitul celor 10.000 de paşi a fost spulberat. Care este cifra suficientă pentru pierde în greutate şi pentru a te simţi bine
10.000 de paşi pe zi? Pentru a nu lua kilograme în plus şi a rămâne sănătos, conform unui nou studiu, sunt suficienţi chiar mai puţin. Sunt veşti bune pentru leneşi şi grăbiţi.
Un grup de cercetători de la Universitatea Vanderbilt a analizat aproximativ 4 ani de date de fitness a 6.042 de adulţi americani pentru a compara obiceiurile lor de mişcare cu starea de sănătate. Participanţii la studiu, publicat în jurnalul Nature Medicine, au purtat un tracker timp de 10 ore pe zi şi le-au permis cercetătorilor să-şi acceseze dosarele electronice de sănătate.
„Studiul nostru a avut o medie de 4 ani de monitorizare continuă. Aşadar, am reuşit să ţinem cont de totalitatea activităţii dintre începutul monitorizării şi momentul în care a fost diagnosticată o boală, ceea ce este un mare plus, deoarece nu a trebuit să facem presupuneri despre activitatea de-a lungul timpului, spre deosebire de toate studiile anterioare”, explică Evan Brittain, profesor asociat de medicină cardiovasculară la Universitatea Vanderbilt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Persoanele implicate în studiu aveau vârste cuprinse între 41 şi 67 de ani şi aveau un IMC de 24,3, ceea ce este considerat a fi în intervalul de greutate sănătoasă, la 32,9, care este considerată obezitate.
Rezultatul? Cercetătorii au descoperit că cei care mergeau 6,5 km pe zi - ceea ce înseamnă 8.200 de paşi - au mai puţine şanse să devină obezi sau să sufere de apnee în somn, reflux acid şi depresie. Studiul a mai constatat că participanţii supraponderali (cei cu un IMC de 25 până la 29) şi-au înjumătăţit riscul de a deveni obezi dacă şi-au mărit paşii la 11.000 de paşi pe zi.
Nu numai paşi, ci şi obiceiuri bune
Pe scurt, aproximativ 8000 de paşi pe zi ar fi suficienţi pentru a ne menţine sănătoşi şi a ne menţine greutatea corporală stabilă. O economie de 20% (în paşi) faţă de cei 10.000 de paşi pe zi care, în realitate, mai mult decât o cercetare ştiinţifică în domeniu sunt rezultatul unei teorii răspândite la mijlocul anilor 60 de a face reclamă primului pedometru pe piaţa din Japonia: în timpul Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964 se credea că aceasta este cantitatea de activitate fizică suficientă pentru a reduce riscul de boală coronariană.
Cu toate acestea, indiferent de numărul potrivit de paşi pe care trebuie să-i facem în fiecare zi, de ani de zile medicii şi oamenii de ştiinţă susţin că mersul pe jos, împreună cu dieta şi alte obiceiuri sănătoase, ne poate ajuta cu adevărat să slăbim şi să nu o recâştigăm, precum şi să ne facă mai lungi şi mai sănătoşi, prevenind demenţa şi declinul cognitiv.
Chiar mai bine dacă s-a face într-un ritm rapid: un studiu publicat recent a constatat că a face aproximativ 10.000 de paşi pe zi reduce riscul de demenţă cu 50%. Dar, mersul într-un ritm rapid de 112 paşi pe minut timp de 30 de minute maximizează reducerea riscului, reducând riscul de demenţă cu 62%.
Vestea bună este că plimbarea rapidă de 30 de minute nu trebuie făcută odată, ci o putem întinde pe tot parcursul zilei.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe