Primul Centru de Tratament cu Protonoterapie din România ar urma să coste aproximativ 120 milioane de euro
Ministerul Sănătăţii estimează costurile Primului Centru de Tratament cu Protonoterapie din România la 120 de milioane de euro, cu finanţare asigurată din fonduri europene.
Sursa foto: Facebook/Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi secretarul de stat Alexandru Rogobete au declarat, la un workshop, că licitaţia pentru primul Centru de Excelenţă pentru Diagnosticarea şi Tratamentul cu Protonoterapie ar putea începe în luna august, iar investiţia estimată în acest moment este de 120 de milioane de euro.
Rafila a subliniat că Centrul de Protonoterapie va reprezenta o piesă importantă din sistemul de combatere a afecţiunilor oncologice şi ar putea fi inclus în Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului (PNCC).
„Protonoterapia este o soluţie inovatoare de tratament a afecţiunilor oncologice şi eu cred că trebuie să facă parte din pachetul nostru de răspuns, strategic, pentru combaterea cancerului în România”, a declarat Rafila.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
„Pentru pacienţi, accesul la o terapie cu grad mare de eficienţă şi grad minim de efecte adverse este crucial. În acelaşi timp ne asigurăm că putem pregăti aici viitoarele generaţii de specialişti care pot să opereze cu acest tip inovator de tehnologie”, a continuat acesta.
Alexandru Rogobete a declarat că în urma studiilor de piaţă estimează costuri de 120 de milioane de euro pentru proiectarea şi execuţia noului centru de protonoterapie. Licitaţia ar urma să înceapă în lunile următoare.
„Avem nevoie de protonoterapie în România, fără doar şi poate. La fel ca orice proiect crucial din sănătate ne confruntăm cu două provocări macro: factorul timp şi factorul financiar. În termeni de timp, mizez pe o organizare cu celeritate a procedurilor de licitaţie, care ar putea începe chiar în august sau în lunile următoare. În termeni de provocări financiare suntem foarte onoraţi şi recunoscători să avem alături de noi Comisia Europeană, pentru că mizăm pe finanţarea acestui obiectiv din fonduri Europene nerambursabile”, a subliniat secretarul de stat Alexandru Rogobete.
Protonoterapia este o formă avansată de terapie pentru tratarea cancerului, care utilizează particule de protoni pentru a furniza doze precise de radiaţie către tumori. Această tehnică este diferită de radioterapia convenţională, care foloseşte raze X sau radiaţie cu fotoni.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump