Reacţie vehementă, după ce furnizorii de imunoglobuline au fost amendaţi cu 71 de milioane de euro: Această atitudine trebuie aspru pedepsită

Atitudinea companiilor furnizoare de imunoglobuline amendate Consiliul Concurenţei trebuie „aspru pedepsită”, pentru că acestea „au periclitat, uneori cu consecinţe fatale, vieţile pacienţilor”, afirmă fostul ministru al Sănătăţii, Florin Bodog.

Urmărește
778 afișări
Imaginea articolului Reacţie vehementă, după ce furnizorii de imunoglobuline au fost amendaţi cu 71 de milioane de euro: Această atitudine trebuie aspru pedepsită

Reacţie vehementă, după ce furnizorii de imunoglobuline au fost amendaţi cu 71 de milioane de euro: Această atitudine trebuie aspru pedepsită

„Consiliul Concurenţei descoperă acum ceea ce am semnalat şi în 2017 şi în 2018: anumite firme străine au format un veritabil cartel prin care au blocat accesul pacienţilor români la anumite medicamente esenţiale! Toate astea, pentru ca ei să plătească taxe mai mici”, transmite Florian Bodog.

El a fost în acea perioadă ministru al Sănătăţii.

„La momentul acela eram ministru al Sănătăţii şi am afirmat în spaţiul public că era extrem de ciudat faptul că, deşi existau contracte ferme şi acorduri clare de livrare, niciuna dintre firme nu şi-a respectat obligaţiile. Nu cred că are rost să vă amintesc ce s-a scris atunci despre mine, ca urmare a acelor declaraţii. Consider şi acum, la fel ca şi atunci, că această atitudine a companiilor trebuie aspru pedepsită - indiferent despre numele acestora şi indiferent de ce medicamente au blocat - nu doar din punct de vedere al legii concurenţei, dar mai ales din punct de vedere al faptului că aceste practici au periclitat, uneori cu consecinţe fatale, vieţile pacienţilor”, conchide senatorul PSD Florian Bodog.

Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline şi alte medicamente derivate din plasma umană, precum şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice - PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aprox. 71 milioane euro).

În urma investigaţiei, declanşate în 2018, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităţilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să îşi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici