Sănătatea inimii: gestul la îndemână cu care reduci stresul

Stresul şi sănătatea cardiovasculară sunt adesea legate, iar unii oameni de ştiinţă au descoperit că este nevoie de foarte puţin pentru a le îmbunătăţi pe ambele.

Urmărește
5932 afișări
Imaginea articolului Sănătatea inimii: gestul la îndemână cu care reduci stresul

Sănătatea inimii: gestul la îndemână cu care reduci stresul

Potrivit unui grup de cercetători irlandezi, există un obicei (mental) care ne poate ajuta să menţinem inima sănătoasă. Este vorba despre recunoştinţă.

Recunoştinţa pare să aibă un efect incredibil atunci când vine vorba atât de reacţie la stresul acut, cât şi de recuperarea de după. Deşi stresul este un aspect inevitabil al vieţii, mai multe studii de-a lungul anilor au arătat că atunci când este prea mult şi depăşeşte pragul, poate avea un impact negativ atât asupra bunăstării psihice, cât şi asupra sănătăţii fizice. În special, stresul excesiv poate duce la hipertensiune arterială, creşterea morbidităţii cardiovasculare şi riscul de boală coronariană.

Având în vedere toate acestea, unii cercetători de la Universităţile Maynooth şi Limerick (Irlanda) au încercat să înţeleagă mai bine modul în care reacţiile la evenimente stresante ne afectează sănătatea şi dacă există, dimpotrivă, factori care pot juca un rol-cheie în respingerea acestuia.

Deşi cercetările anterioare au arătat că recunoştinţa şi echilibrul joacă un rol-cheie în a face faţă stresului, puţine studii până în prezent au examinat impactul recunoştinţei asupra recuperării cardiovasculare după „stresul psihologic acut”. Autorii studiului au ales însă să se concentreze asupra acestui aspect particular, descoperind că, printre alte efecte, simţirea recunoştinţei are ca efect scăderea tensiunii arteriale.

Cercetarea a examinat un total de 68 de studenţi (24 bărbaţi şi 44 femei), cu vârste cuprinse între 18 şi 57 de ani. Experimentul a implicat sarcini de laborator care au indus stres în rândul participanţilor, în timp ce cercetătorii le-au măsurat reactivitatea cardiovasculară şi recuperarea ca răspuns la stres.

Rezultatele au arătat că aceia care au trăit într-o stare de recunoştinţă au avut tensiune arterială sistolică mai scăzută în timpul testelor de stres. Acest lucru, potrivit autorilor, înseamnă că recunoştinţa are un efect puternic în ameliorarea stresului. Nu este prima dată când sunt analizate efectele (pozitive) ale recunoştinţei. De exemplu, un studiu anterior a constatat că pacienţii cu inimă care au folosit jurnale de recunoştinţă au avut rezultate cardiovasculare mai bune decât cei care nu au folosit.

Recunoştinţa schimbă totul

Potrivit psihologilor, obişnuinţa de a observa ce merge bine în viaţa noastră ar putea avea un efect pozitiv asupra sănătăţii noastre. Primul pas în orice practică a recunoştinţei este să reflectăm asupra lucrurilor bune care ni se întâmplă în viaţă, mari sau mici. Acestea variază de la cele mai simple lucruri, cum ar fi găsirea unui loc de parcare, până la a fi recunoscător pentru sprijinul unui prieten.

„Încurajăm oamenii să încerce să practice recunoştinţa în fiecare zi”, explică dr. Judith T. Moskowitz, psiholog la Universitatea Northwestern. „Sfatul este să încercaţi la prima oră dimineaţa sau chiar înainte de a adormi, ceea ce funcţionează cel mai bine pentru tine.”

Experţii de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA au întocmit o listă de modalităţi de a folosi puterea recunoştinţei:

     Luaţi un moment şi gândiţi-vă la lucrurile pozitive care vi s-au întâmplat în timpul zilei.

     Obişnuieşte-te să scrii într-un jurnal lucruri pentru care eşti recunoscător. Încercaţi să enumeraţi mai multe.

     Savuraţi-vă experienţele. Încercaţi să observaţi momentele pozitive pe măsură ce se întâmplă.

     Retrăieşte vremurile bune. Retrăieşte momentele pozitive mai târziu, gândindu-te la ele sau împărtăşindu-le cu ceilalţi.

     Scrie cuiva. Scrieţi o scrisoare cuiva căreia îi sunteţi recunoscător. Nu trebuie (neapărat) să o trimiţi.

     Spune-i cuiva că îi eşti recunoscător personal.


Moskowitz, care a studiat de mult impactul ţinerii unui jurnal de recunoştinţă zilnic asupra ameliorării stresului şi a sănătăţii, explorează acum modul în care sentimentul de recunoştinţă şi experimentarea emoţiilor pozitive pot ajuta oamenii să facă faţă stresului împreună cu echipa sa şi să-şi îmbunătăţească sănătatea mentală şi fizică.

„Punerea în practică a acestor abilităţi ne va ajuta să ne descurcăm mai bine cu orice”, explică cercetătorul. „Şi nu se aplică doar stresului major. De asemenea, funcţionează cu stresul zilnic cu care ne confruntăm cu toţii. În cele din urmă, a fi recunoscători ne poate ajuta nu numai să fim mai fericiţi, ci şi mai sănătoşi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici