STUDIU Explicaţia care arată de ce unii gemeni se nasc identici. Teoria ar putea ajuta la tratarea afecţiunilor acestora

  • Misterul medical privind cauzele pentru care unii gemeni se nasc identici ar putea fi rezolvat de oamenii de ştiinţă din Olanda.
  • Descoperirea unor modificări ale ADN-ului ridică speranţa unui tratament pentru tulburările care afectează în special gemenii.
  • Gemenii identici se formează după ce un ovul fertilizat, numit zigot, se împarte în doi embrioni care au exact aceleaşi gene, însă motivul divizării este necunoscut.
Urmărește
572 afișări
Imaginea articolului STUDIU Explicaţia care arată de ce unii gemeni se nasc identici. Teoria ar putea ajuta la tratarea afecţiunilor acestora

STUDIU

Teoria predominantă a fost aceea că procesul biologic care duce la "gemeni monozigoţi" este întâmplător. Dar cercetătorii internaţionali conduşi de Vrije Universiteit Amsterdam cred că au descoperit o "semnătură" comună în ADN-ul gemenilor identici, potrivit The Guardian.

Cercetarea, publicată în revista Nature Communications, a analizat modificările epigenetice din ADN-ul gemenilor, factori care pot activa sau dezactiva genele fără a schimba secvenţa lor de bază. S-a constatat că gemenii identici din întreaga lume aveau semne similare în 834 de puncte din genomul lor, adică suma totală a ADN-ului unui organism.

Semnele comune pot permite cercetătorilor să determine, cu o precizie de până la 80%, dacă un individ este un geamăn identic, inclusiv cei care nu ştiu că şi-au pierdut geamănul în uter, cunoscut sub numele de sindromul gemenilor dispăruţi, sau că au fost separaţi la naştere.

Încă nu s-a dovedit că semnele chimice de pe ADN sunt cauza conceperii de gemeni identici, deoarece rămâne posibil ca aceasta să fie o consecinţă a procesului de îngemănare. Dar se spune că este o teorie plauzibilă, iar descoperirea semnelor comune ar putea fi de ajutor pentru un grup larg de persoane.

Până la 12% din sarcinile umane pot începe ca embrioni multipli, dar doar puţin sub 2% dintre acestea ajung la termen, multe persoane neştiind că au avut gemeni.
 
Nancy Segal, psiholog de dezvoltare la California State University, a declarat pentru publicaţia Science News că este "o descoperire foarte, foarte importantă", întrucât gemenii identici sunt predispuşi la o serie de afecţiuni, inclusiv spina bifida.
 
Cercetarea indincă faptul ca persoanele cu o astfel de afecţiune ar putea să facă parte dintr-un set de gemeni identici care şi-au pierdut fratele sau sora în uter sau au fost separaţi la naştere.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici