Ultima alarmă de sănătate vine din Regatul Unit. Totul despre norovirusul Kawasaki

Virusul se caracterizează printr-o răspândire rapidă şi necesită măsuri riguroase de sănătate pentru a fi limitat.

Urmărește
16040 afișări
Imaginea articolului Ultima alarmă de sănătate vine din Regatul Unit. Totul despre norovirusul Kawasaki

Ultima alarmă de sănătate vine din Regatul Unit. Totul despre norovirusul Kawasaki

Cea mai recentă alarmă de sănătate vine din Regatul Unit şi este legată de răspândirea neobişnuit de mare a infecţiilor cu aşa-numitul Kawasaki Norovirus, o nouă tulpină de norovirus numită GII.17 şi responsabilă, în ultimele săptămâni, de 70% din toate cazurile de virus înregistrate în Regatul Unit şi cauzează peste 90% din gastroenterite non-bacteriene în Regatul Unit.

Norovirusul Kawasaki, numit aşa de la numele oraşului japonez în care a fost responsabil pentru o epidemie importantă între 2014 şi 2015, este în toate cazurile un norovirus de genogrup 2 (GII), virusuri foarte infecţioase împotriva cărora este de obicei este necesar să se aplice măsuri riguroase de sănătate.

„În timpul primelor 16 săptămâni ale sezonului 2024/2025, acesta a fost cel mai frecvent detectat genotip de norovirus”, au confirmat experţii de la Ukhsa, Agenţia Britanică pentru Securitatea Sănătăţii.

Potrivit ultimului buletin publicat de autorităţile sanitare, cazurile s-au dublat în ultima săptămână, cu un vârf de 2.600 de cazuri de norovirus în plus faţă de săptămâna precedentă, când vârful a fost de 1.100 de cazuri.

Norovirus Kawasaki: cum se produce infecţia

Ca şi alte norovirusuri, şi pentru varianta Kawasaki este suficientă o concentraţie scăzută de încărcături virale pentru a declanşa infecţia, care apare în principal pe cale fecal-oral, prin apă şi alimente contaminate.

„În majoritatea cazurilor documentate, transmiterea s-a produs prin consumul de apă sau alimente contaminate”, spun experţii, dar este posibil să vă infectaţi şi prin contactul cu suprafeţele contaminate sau prin aerosoli.

Simptomele Kawasaki Norovirus - Perioada de incubaţie a Kawasaki Norovirus este de 12-48 de ore, în timp ce infecţia durează de la 12 la 60 de ore. Simptomele sunt cele comune gastroenteritei: greaţă, vărsături, în special la copii, diaree apoasă şi crampe abdominale.

În unele cazuri, poate apărea şi o uşoară febră, dar, în general, boala nu are consecinţe grave şi majoritatea oamenilor îşi revin în 1-2 zile fără complicaţii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici