- Home
- Sănătate
- (23.02.2023, 07:29)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Vapingul” creşte riscul de carii, pierderea dinţilor şi chiar de leziuni precanceroase
Un studiu asupra consecinţelor fumatului de ţigări electronice vorbeşte despre boli ale gingiilor, sângerări, inflamaţii cronice şi alte boli bucale.
Urmărește
2821 afișări
„Vapingul” creşte riscul de carii, pierderea dinţilor şi chiar de leziuni precanceroase
După numeroasele controverse cu privire la pericolele pentru sănătate ale ţigărilor electronice, un studiu al Institutului Naţional de Cercetări Stomatologice şi Craniofaciale (NIDCR) din Statele Unite ale Americii arată cu degetul un risc care nu este încă considerat pe scară largă de către cei care folosesc vaping: creşterea bolilor gingiilor, leziuni bucale precanceroase; excavarea osului perialveolar, descuamarea dentinei şi/sau pierderea dinţilor din cauza cariilor sau gingivitei plus sângerarea după periaj sau folosirea aţei dentare a crescut cu 27%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
16.000 de subiecţi de ambele sexe au fost monitorizaţi timp de 6 ani prin compararea vaporilor cu fumătorii de ţigări sau trabucuri. Ţigările obişnuite au arătat un risc crescut cu 33% pentru bolile gingiilor şi cu 35-43% pentru pierderea dinţilor, în timp ce utilizarea trabucurilor a dublat riscul de boli precanceroase şi leziuni bucale.
Expunerea la vaparea ţigărilor electronice este în schimb mai insidioasă: vaporii aromaţi ai ţigărilor electronice intraţi pe cale orală se descompun rapid, rezultând o supraalimentare zilnică. Se formează astfel un biofilm microbian bucal echilibrat mai rapid decât ceea ce se întâmplă cu fumatul tradiţional, ceea ce duce la dezvoltarea unui tablou inflamator cronic: compararea sănătăţii bucale a celor care au vaporizat doar 5 luni cu cei care au fumat cel puţin 5 ani s-a mai observat că, în ciuda unei expuneri mai scurte din punct de vedere al timpului, la primii, inflamaţia era echivalentă cu cea a fumătorilor de lungă durată, ceea ce indică faptul că odată cu vapoarea acţiunea bacteriană este accelerată.
Experimentul din California
Ceea ce este alterată este întreaga microbiotă a cavităţii bucale, născându-se un mediu care favorizează creşterea agentului patogen oportunist Streptococcus mutans, cunoscut că provoacă carii dentare. Datele confirmă ceea ce a fost indicat în aprilie în Microbiology Spectrum, Jurnalul Societăţii Americane de Microbiologie, de către un alt grup de cercetători de la Universitatea din Orlando din California.
Subiecţii au fost expuşi atât la lichide, cât şi la aerosoli de ţigări electronice, cu şi fără nicotină sau aromă de mentol, din genul streptococ care abundă în gura fiecăruia dintre noi. Creşterea tulpinilor de streptococ sanguinis a fost inhibată, în timp ce cea a streptococului mutans nu a fost deloc afectată.
S-a schimbat procedura
Tot în decembrie, JADA, Jurnalul Asociaţiei Stomatologice Americane, a publicat un studiu pe 13.000 de pacienţi din 5 centre din SUA care, după ce au remarcat asocierea ridicată dintre folosirea ţigărilor electronice sau vapingul şi riscul de carie, au recomandat ca acest obicei să inclus în chestionarul pe care medicul stomatolog trebuie să-l completeze atunci când primeşte un pacient.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe