- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.01.2013, 14:05)
- Lucia Efrim - Mediafax
43 de instanţe s-au pronunţat pentru revocarea judecătorului Danileţ din CSM
Un număr de 43 de instanţe s-au pronunţat în favoarea revocării judecătorului Cristi Danileţ din Consiliului Superior al Magistraturii, 538 de judecători au votat pentru îndepărtarea acestuia din CSM, 110 împotrivă şi 63 s-au abţinut, ceea ce ridică problema legitimităţii sale în forul magistraţilor
Urmărește
1687 afișări
43 de instanţe s-au pronunţat pentru revocarea judecătorului Danileţ din CSM (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
"În urma declanşării procedurii de revocare a judecătorului Cristi Vasilică Danilţ din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Judecătoria Rm. Vâlcea a centralizat, până la acest moment, hotărârile adunărilor generale din 60 de instanţe din întreaga ţară, operaţiunea de centralizare continuând", se arată într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX, de către Judecătoria Rm. Vâlcea, prima instanţă care a votat pentru revocarea judecătorului din CSM.
Astfel, din 711 judecători, 538 au votat pentru revocarea lui Danileţ, 110 împotriva acestui demers, iar 63 s-au abţinut.
"Aceste rezultate provizorii ţin să atragă atenţia asupra legitimităţii reprezentării, în contrapondere cu opiniile regretabile ale unor membri CSM vizaţi de revocare, privind caracterul «izolat» ori «emoţional» al nemulţumirii corpului de magistraţi", se arată în comunicat citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Sursa citată reaminteşte că, potrivit legii, nu numărul de judecători contează în procedura revocării, ci numărul de instanţe judecătoreşti.
În acest sens, arată Judecătoria Rm. Vâlcea, un număr de 43 de instanţe s-au pronunţat în favoarea revocării lui Danileţ, iar 17 nu au aderat la propunere, şapte dintre acestea votând împotriva revocării, iar zece au constatat neîntrunirea numărului de voturi.
"Cu toate acestea, până la finalizarea procedurii, înţelegem să nu facem publică informaţia vizând instanţele care s-au pronunţat ori care urmează a se pronunţa şi nici rezultatul deliberării fiecăreia dinte ele, alegerea aparţinând numai acestor instanţe", mai spune sursa citată.
Luni, 7 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, hotărând revocarea domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii, a declanşat procedura de revocare a acestuia, în condiţiile art. 55 alin. 4 din legea 317/2004.
Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.
Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că Danileţ "şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea sa ca membru al Consiliului, participând activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului în contra celor însuşite în proiectul de candidatură".
Totodată, Adunarea Generală a Judecătorilor a stabilit că poziţiile publice exprimate recent de Danileţ au lăsat unui observator obiectiv "impresia implicării mai degrabă în alte scopuri, fără a fi singurul, cel al promovării propriei sale imagini, decât a intereselor judecătorilor români".
Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor a fost transmisă celorlalte instanţe de acelaşi grad, pentru continuarea procedurii de revocare a lui Cristi Danileţ din CSM.
Prin aceeaşi hotărâre, Adunarea Generală a Judecătorilor a respins propunerea de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorului Marius Badea Tudose, cel de al doilea reprezentant din partea judecătoriilor în Consiliu.
Demersul instanţei a survenit scandalului generat de alegerea conducerii CSM, care a avut loc în 4 ianuarie, şedinţă în urma căreia procurorul Oana Schmidt Hăineală (fostul vicepreşedinte al Consiliului-n.r.) a fost aleasă cu majoritate de voturi (zece din 18) ca şef al magistraturii, contracandidatul său fiind judecătorul Mircea Aron de la instanţa supremă (care ar fi obţinut opt din zece voturi). Hăineală a obţinut voturile tuturor procurorilor din CSM, patru plus al său, precum şi voturile judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, dar şi ale reprezentantelor societăţii civile. Votul preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, oficial a fost dat Oanei Schmidt Hăineală, totuşi, ulterior, a dezminţit, spunând că l-a votat pe colegul său Mircea Aron.
Ulterior şedinţei de alege a preşedintelui, depunerea candidaturii fostei preşedinte a CSM, Alina Ghica, pentru funcţia de vicepreşedinte al forului, a generat reacţii vehemente, patru membri ai Consiliului - Horaţius Dumbravă, Aleandru Şerban, Adrian Neacșu şi Marius Tudose - părăsind sala de şedinţă. Primul motiv invocat a fost lipsa de transparenţă, criticând faptul că proiectul de management a fost înaintat membrilor CSM cu 20 de minute înainte de şedinţă.
Într-o postare pe facebook din 8 ianuarie, judecătorul Alexandru Şerba scrie: "Ca fapt divers: la sfârsitul lunii decembrie 2012 şi începutul lunii ianuarie 2013, era mare forfotă la etajul 8 în CSM. Doamnele Ghica şi Hăineală îşi pregăteau birourile de simpli membri CSM (zugrăveli etc.), semn că nu prea iesiseră bine calculele cu voturile. Se pare că doar în seara de 3 ianuarie s-a rezolvat, într-un mod inedit, numărul necesar de voturi. Aceasta ar explica anunţarea intempestiva a candidaturii d-nei Hăineală în dimineaţa zilei alegerilor, în timp ce despre dl. Aron se ştia de câteva săptămâni că va candida".
Revocarea Alinei Ghica din CSM a fost votată de adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj, prima Curte care s-a pronunţat pe această chstiune.
Pe de altă parte, vineri, Curtea de Apel Bucureşti, de unde provine Alina Ghica, a anunţat că a stabilit pentru 23 ianuarie adunarea generală a judecătorilor, în care se va pune în discuţie revocarea tututor reprezentanţilor curţilor de apel în CSM, respectiv Ghica, Dumbravă şi Şerban.
Judecători ai Curţii din Bucureşti sunt nemulţumiţi de prestaţia Alinei Ghica, considerând că nu i-a reprezentat, mai mult, în 2012, Oana Schmidt Hăineală a părut că deţine preşedinţia Consiliului Superior al Magistraturii şi nu Ghica, desemnată în respectiva funcţie anul trecut, pentru un mandat de un an.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe