Aproximativ 18 milioane de copii din Uniunea Europeană trăiesc în gospodării expuse riscului de sărăcie. Comisia Europeană ia măsuri

Comisia Europeană a adoptat prima Strategie cuprinzătoare a UE privind drepturile copilului, precum şi o propunere de instituire a unei garanţii europene pentru copii, în vederea promovării egalităţii de şanse pentru copiii expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială.

Urmărește
293 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 18 milioane de copii din Uniunea Europeană trăiesc în gospodării expuse riscului de sărăcie. Comisia Europeană ia măsuri

Sursa foto: Mediafaxfoto

Potrivit unui comunicat al CE, Comisia a colectat opiniile a peste 10 000 de copii pentru a pregăti aceste două iniţiative.

Strategia UE prevede şase domenii tematice: copiii ca agenţi ai schimbării în viaţa democratică, dreptul copiilor de a-şi valorifica pe deplin potenţialul, indiferent de mediul social din care provin, dreptul copiilor de a duce o viaţă ferită de violenţă, dreptul copiilor la o justiţie care este în interesul lor, indiferent dacă sunt victime, martori, suspecţi, acuzaţi de săvârşirea unei infracţiuni sau părţi în
cadrul unei proceduri judiciare, dreptul copiilor de a naviga în condiţii de siguranţă în mediul digital şi de a profita de oportunităţile oferite de acesta şi drepturile copiilor pe plan internaţional.

În 2019, aproape 18 milioane de copii din UE (22,2 % din copiii din întreaga lume) trăiau în gospodării expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială. „Ia astfel naştere un cerc vicios intergeneraţional al inegalităţii sociale, cu efecte profunde şi de durată asupra copiilor. Scopul Garanţiei europene pentru copii este de a întrerupe acest cerc vicios şi de a promova egalitatea de şanse prin garantarea accesului copiilor aflaţi în dificultate (care au mai puţin de 18 ani şi sunt expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială) la o serie de servicii esenţiale”, se arată în comunicat.

În cadrul Garanţiei europene pentru copii, statelor membre li se recomandă să ofere copiilor aflaţi în dificultate acces gratuit şi eficace la structurile de educaţie şi îngrijire timpurie, activităţi educative şi şcolare, la cel puţin o masă sănătoasă în fiecare zi de şcoală şi la asistenţă medicală. Aceste servicii ar trebui să fie gratuite şi uşor accesibile copiilor aflaţi în dificultate, susţin reprezentanţii CE.

Pentru a sprijini aceste acţiuni, sunt disponibile resurse financiare în cadrul Fondului social european Plus (FSE+), care finanţează proiecte ce promovează incluziunea socială, combat sărăcia şi investesc în oameni, precum şi în cadrul Fondului european de dezvoltare regională, al InvestEU şi al Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

„Chiar şi înainte de pandemie, 22 % din copiii din UE erau expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Această realitate ar trebui să fie de neconceput în Europa. În ultimul an, aceste inegalităţi deja existente s-au accentuat. Trebuie să întrerupem acest cerc vicios periculos şi să ne asigurăm că toţi copiii aflaţi în dificultate au acces la o masă sănătoasă, la educaţie, la asistenţă medicală şi la o locuinţă adecvată, indiferent de mediul social din care provin. Comisia este pregătită să sprijine statele membre prin toate mijloacele de care dispune pentru a aduce schimbări reale în viaţa copiilor”, a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Punerea în aplicare a strategiei UE va fi monitorizată la nivelul UE şi la nivel naţional, iar Comisia va raporta cu privire la progresele înregistrate în cadrul Forumului anual al UE privind drepturile copilului. O evaluare a strategiei va avea loc la sfârşitul anului 2024, cu participarea copiilor.

„Comisia invită statele membre să adopte rapid propunerea de recomandare a Consiliului de instituire a Garanţiei europene pentru copii. Guvernele sunt încurajate să prezinte Comisiei, în termen de şase luni de la adoptarea sa, planuri de acţiune naţionale privind modul în care intenţionează să o transpună în practică. Comisia va monitoriza progresele înregistrate prin intermediul semestrului european şi va emite, dacă este necesar, recomandări specifice fiecărei ţări”, se mai arată în comunicatul CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici