Asociaţia "Cuţu, cuţu" dă în judecată ASPA şi PMB pentru contractele cu firmele de hingheri

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu" Marcela Pîslă a depus, marţi, o plângere penală împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) şi Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) în legătură cu cele trei firme angajate de autorităţi să prindă câinii fără stăpân.

Urmărește
555 afișări
Imaginea articolului Asociaţia "Cuţu, cuţu" dă în judecată ASPA şi PMB pentru contractele cu firmele de hingheri

Asociaţia "Cuţu, cuţu" dă în judecată ASPA şi PMB pentru contractele cu firmele de hingheri (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Pîslă susţine că a depus această plângere în condiţiile în care bănuieşte că cele trei contracte, care s-ar ridica la valoarea de 1,5 milioane de euro, ar fi fost atribuite unor apropiaţi ai conducerii ASPA sau ai Primăriei Capitalei, în condiţiile în care anul trecut cele trei firme aveau alt obiect de activitate decât cea legată de animale.

"Am depus o plângere penală la adresa primăriei şi a ASPA în ceea ce priveşte achiziţia firmelor de hingheri, pentru că, în urma licitaţiei care a început pe 19 august anul acesta, s-au atribuit trei contracte, se pare în valoare de 1,5 milioane de euro, şi anume unor firme pentru intermedieri în comerţul cu mobilă, articole de menaj şi consultanţă de afaceri şi management, firme care nu au avut nimic legat de animale anul trecut şi au avut doar foarte puţini angajaţi", a declarat Marcela Pîslă, la ieşirea din sediul Parchetului instanţei supreme, imediat după ce a înregistrat plângerea penală.

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu" a adăugat că nu înţelege pe ce criterii au fost acordate aceste contracte, în condiţiile în care angajaţii firmelor respective ar fi trebuit să fie oameni specializaţi şi nu "oameni care cară mobile şi articole de menaj sau fierărie".

Pîslă a mai spus că aceste firme ar putea fi "prieteni de-ai conducerii ASPA, poate şi din cadrul primăriei".

Firmele care fac obiectul plângerii formulate de Asociaţia "Cuţu, cuţu" prin intermediul Marcelei Pîslă sunt SC Elen Basic Bussines SRL, SC Best Marketing SRL şi SC Terra Magique SRL.

În plângerea formulată la Parchet, Asociaţia "Cuţu, cuţu" se constituie parte vătămată, învinuiţi fiind nominalizaţi Primăria Municipiului Bucureşti, reprezentată de primarul general Sorin Oprescu, coordonatorii de proiect ASPA Răzvan Băncescu şi Claudiu Ancuţa, iar obiectul plângerii fiind neglijenţa în serviciu.

Asociaţia pentru protecţia animalelor solicită, în scris, procurorilor "efectuarea de cercetări în ceea ce priveşte licitaţia, nepublicată, organizată de ei pe şest, începută în 19.08.2013 la sediul ASPA ora 12.00, privind achiziţia unor firme private de hingheri".

În 12 septembrie ASPA anunţa că 11 maşini, cu un număr total de 32 de hingheri, acţionează în Bucureşti pentru strângerea câinilor fără stăpân de pe domeniul public, după ce au fost semnate contracte cu trei din cele şapte firme care s-au prezentat la licitaţia pentru acest serviciu. ASPA mai preciza că prinderea unui câine costă 219 lei.

La licitaţia organizată de ASPA pentru suplimentarea echipelor de hingheri s-au prezentat, iniţial, şapte firme, respectiv Radius Vet SRL, Pet Stuff Univers SRL, Elen Basic Business SRL, Turbo Pet Mobil SRL, Puppy Vet SRL, Best Marketing SRL şi Terra Marique SRL.

În urma evaluărilor s-a constatat că SC Puppy Vet SRL nu a respectat cerinţele prevăzute în documentaţia privind încheierea acordului cadru, iar societăţile Turbo Pet Mobil, Pet Stuff Univers SRL şi Radius Vet s-au retras. În final, au semnat contractele cu ASPA firmele Elen Basic Business, Best Marketing şi Terra Marique.

ASPA, care este subordonată municipalităţii bucureştene, le plăteşte celor trei firme câte 219 lei pentru prinderea unui câine, preţul fiind stabilit în urma procedurii de licitaţie. Autoritatea preciza că a luat în considerare "preţul cel mai scăzut", în condiţiile în care, în cadrul instituţiei, prinderea unui câine de către angajaţii instituţiei costă pentru un animal 176 de lei.

Cele trei firme care au participat la licitaţie au ca obiecte principale de activitate servicii anexe pentru transporturi terestre sau consultanţă pentru afaceri şi management, dar şi activităţi de asistenţă stomatologică sau intermedieri în comerţul cu mobilă, articole de menaj şi de fierărie, iar una dintre ele a înregistrat pierderi în 2012, potrivit datelor comunicate de acestea autorităţilor financiare.

Coordonatorul de proiect al ASPA Răzvan Băncescu a susţinut că cele trei firme au respectat condiţiile cerute în invitaţia de participare la licitaţie, având obiectele de activitate necesare pentru astfel de servicii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici