Brânzan: Vina în incidentul de la Giuleşti nu e doar a asistentei, ci şi a lui Boc, a blocat posturi

Fostul ministru al Sănătăţii Ovidiu Brânzan a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că vina pentru incidentul de la Maternitatea Giuleşti nu aparţine doar asistentei care a plecat din salon, ci şi Guvernului Boc, care a blocat posturile în sănătate.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Brânzan: Vina în incidentul de la Giuleşti nu e doar a asistentei, ci şi a lui Boc, a blocat posturi

Brânzan: Vina în incidentul de la Giuleşti nu e doar a asistentei, ci şi a lui Boc, a blocat posturi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Brânzan, care este vicepreşedinte al PSD Timiş, a afirmat că arestarea asistentei de la Maternitatea Giuleşti este una "abuzivă" şi că "nimeni nu se întreabă" unde erau celelalte asistente şi infirmiere care ar fi trebuit să fie de serviciu în acel salon, dar nu existau, deoarece posturile în sănătate sunt blocate.

"Asistenta de la Maternitatea Giuleşti a fost arestată abuziv, deoarece nu este un pericol social, iar vinovăţia ei urmează să fie stabilită în instanţă. Acea femeie poate este vinovată pentru că a ieşit din salon, dar nimeni nu se întreabă unde erau celelalte două asistente care trebuiau să fie în salon, dar nu există, pentru că nu există loc în schema de personal în acel spital, deocamdată. Unde erau cele două infirmiere care trebuiau să existe acolo, fiind o secţie de neonatologie. Deoarece Guvernul Boc a blocat posturile în sănătate este imposibilă funcţionarea în parametri minimali a unor secţii", a afirmat Brânzan.

În opinia fostului ministru al Sănătăţii, premierul Emil Boc ar trebui să deblocheze "de urgenţă" posturile din sănătate.

"Drept pentru care premierul Boc ar trebui să aprobe de urgenţă deblocarea posturilor din sănătate, măcar în secţiile unde e imperios necesar. Pentru că dacă nu avem destui oameni, mor oameni şi o să mai moară oameni în continuare, nu neaparat în incendii, ci pentru că nu pot fi îngrijiţi", a spus Brânzan.

El a afirmat că în timpul mandatului său de ministru a fost semnat un acord cu Banca Mondială în valoare de 110 milioane de euro, banii fiind destinaţi modernizării maternităţilor din România, însă programul nu s-a terminat nici după şase ani.

"Încă din 2004 am demarat un program cu Banca Mondială, în valoare de 110 milioane de euro, de modernizare a maternităţilor din România. Acest program nici în ziua de astăzi nu s-a terminat şi suntem în 2010. Este incalificabil să ai bani, să ai proiecte şi să nu modernizezi aceste maternităţi", a concluzionat Brânzan.

Cinci bebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri. Cei şase bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, sunt internaţi din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Asistenta Florentina Cîrstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în seara de 16 august, când a izbucnit incendiul în salonul de terapie intesivă de la Maternitatea Giuleşti, a fost reţinută în 23 august, de către procurorii Parchetului instanţei supreme, care au cerut instanţei Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti arestarea preventivă a acesteia.

În 24 august, Judecătoria Sectorului 6 a admis propunerea procurorilor şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele Florentinei Cîrstea. Decizia a fost contestată de Florentina Cîrstea la Tribunalul Bucureşti, care luni i-a respins recursul.

Procurorii susţin că atitudinea asistentei de sfidare a obligaţiilor şi responsabilităţilor profesionale a culminat cu absenţa nejustificată din salonul ATI, timp de 12 minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produs consecinţele ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime, care s-a dovedit cu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpată.

În cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 27 august, începerea urmăririi penale şi faţă de Vasile Dima, şeful Serviciului Tehnic de la unitatea sanitară, pe care îl acuză de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave. Procurorii l-au reţinut pe Dima pentru 24 de ore, însă Judecătoria Sectorului 6 a decis ca acesta să fie cercetat în libertate. Decizia instanţei a fost contestată de procurori la Tribunalul Bucureşti şi va fi luată în discuţie în 2 septembrie.

Totodată, procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici