CE vrea diminuarea cheltuielilor cu salariile şi reducerea locurilor de muncă

Înţelegerea încheiată de România cu Comisia Europeană, în condiţii similare acordului cu FMI, impune diminuarea cheltuielilor cu salariile prin anularea creşterilor salariale programate pentru 2009 şi reducerea numărului de locuri de muncă, inclusiv prin ocuparea unui singur post din şapte vacante.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului CE vrea diminuarea cheltuielilor cu salariile şi reducerea locurilor de muncă

CE vrea diminuarea cheltuielilor cu salariile şi reducerea locurilor de muncă (Imagine: Mediafax Foto)

Înţelegerea cu Comisia Europeană pentru acordarea împrumutului de 5 miliarde euro, ai cărei termeni sunt prezentaţi într-un document oficial obţinut de MEDIAFAX, prevede că acordarea fiecărei tranşe ulterioare primei plăţi se efectuează pe baza unei "puneri în aplicare satisfăcătoare" a noului program economic al Guvernului, care urmează să fie inclus în programul de convergenţă al României, în programul naţional de reformă şi, în special, în condiţiile specifice în materie de politici economice stabilite în memorandumul de înţelegere. Acestea includ, printre altele, şi diminuarea cheltuielilor cu salariile în sectorul public şi reducerea numărului de locuri de muncă.

Documentul include un aliniat distinct care stabileşte "diminuarea cheltuielilor cu salariile din sectorul public în termeni nominali faţă de rezultatele din 2008, prin anularea creşterilor salariale din acest sector (totalizând 5% în termeni nominali) programate pentru 2009 (sau prin reduceri suplimentare de personal producând un efect echivalent) şi prin reducerea locurilor de muncă din sectorul public, inclusiv prin înlocuirea numai a unui angajat din şapte care părăsesc sectorul public".

Restructurarea salarizării în sistemul bugetar, inclusiv prin unificarea şi simplificarea grilelor de salarizare şi revizuirea sistemului de sporuri, este o altă prevedere inclusă în document.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, prelungirea de la 30 aprilie până la 31 decembrie 2009 a valabilităţii legilor care stabilesc nivelul actual de salarizare în sistemul bugetar, procedură care, în lipsa unei alte decizii, reprezintă o îngheţare a salariilor în sectorul public până la sfârşitul anului.

Executivul a argumentat decizia prin evitarea unui "vid legislativ" în derularea procesului de salarizare, ca efect al expirării perioadei de valabilitate a legilor, şi a arătat că va încerca să majoreze salariile şi pensiile mici dacă va dispune ulterior de fonduri.

Ordonanţa de urgenţă privind îngheţarea salariilor relevă însă că decizia a fost luată având în vedere măsurile de reformă care fac obiectul acordului de împrumut încheiat între România şi Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială şi celelalte instituţii financiare, ajustarea deficitului bugetar şi reevaluarea principalilor indicatori economici.

Anterior îngheţării salariilor, Guvernul a decis suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiilor publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici