- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (06.05.2015, 18:24)
- , Vasile Măgrădean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CJ Cluj: Prin alegerea preşedintelui CJ prin vot indirect acesta devine mediator, nu lider autoritar
Prin alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, de către membrii deliberativului, aceştia devin "mediatori", nu "lideri autoritari", întărindu-se organizaţiile în detrimentul puterii absolute a omului, declară vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii de preşedinte.
Urmărește
297 afișări
Vakar Istvan (Imagine: Dan Horia Tautan/Mediafax Foto)
Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii de preşedinte, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, referitor la votul Camerei Deputaţilor, care a adoptat proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind că preşedinţii consiilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, că el, personal, a fost ales de Consiliul Judeţean Cluj indirect, iar soluţia i se pare funcţională.
“Eu funcţionez la CJ Cluj de o bună perioadă de timp după acest tip de alegere, este o soluţie funcţională. Prin această modalitate nouă, votată de Camera Deputaţilor, se întăresc organizaţiile în detrimentul puterii absolute a omului, ceea ce este un lucru bun. Cel care devine liderul forumului va fi expus cenzurii forumului, va fi poate incomod, pentru că va trebui să discute cu toate părţile, dar va fi un preşedinte de CJ mediator. Poate că astfel se va naşte un leadership mai abil, ceea ce este un aspect pozitiv. Uninominalul direct pentru preşedintele CJ înseamnă cheltuială în plus şi naşterea unor lideri autoritari, pozitiv ar fi doar faptul că dacă acesta are un anumit program ar avea mai mare forţă să îl implementeze”, a spus Vakar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
În ceea ce priveşte prevederea conform căreia primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice, Vakar Istvan a spus că i se pare o decizie normală.
Citeşte şi:
Legea alegerilor locale, modificată: Primarii, aleşi într-un singur tur. Preşedinţii CJ, aleşi de către membrii CJ
“Era o interpretare defectuoasă a incompatibilităţilor, deoarece cine ştie mai bine decât primarul sau preşedintele CJ care sunt nevoile comunităţii decât liderul? Noua prevedere este o reparaţie şi o lămurire care înseamnă un pas spre normalitate”, a conchis Vakar.
Camera a adoptat, miercuri, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.
Reprezentanţii PSD au spus că susţin proiectul de lege, în timp ce cei ai PNL au arătat că au reţineri în privinţa modului alegerii primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene.
Potrivit celor adoptate de deputaţi, preşedinţii consiliilor judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.
Proiectul care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe