Comisia Iordache a adoptat raport favorabil legii pentru modificarea Codului Penal. Amendamentele propuse, respinse/ Camera Deputaţilor dezbate miercuri proiectul, iar joi va fi vot decizional | DOCUMENT

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi, raport de admitere la modificările aduse Codului penal, cu 12 voturi ”pentru”, şapte împotrivă şi două abţineri, urmând ca miercuri proiectul să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, iar joi să primească votul final.

Urmărește
3229 afișări
Imaginea articolului Comisia Iordache a adoptat raport favorabil legii pentru modificarea Codului Penal. Amendamentele propuse, respinse/ Camera Deputaţilor dezbate miercuri proiectul, iar joi va fi vot decizional | DOCUMENT

Codul penal revine în Comisia Iordache, după ce a trecut de Senat. Camera Deputaţilor va vota, joi, decizional, proiectul

În favoarea raportului de admitere la modificarea Codului penal au votat parlamentarii PSD şi ALDE, cei ai PNL şi USR au votat împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abţinut de la vot.

În timpul dezbaterilor din comisia condusă de Florin Iordache, care au durat aproape două ore şi jumătate, au fost respinse amendamentele propuse de USR, PNL şi UDMR, inclusiv cele pentru modificarea articolului 297, referitor la abuzul în serviciu, din Codul penal, articolul rămânând astfel în forma adoptată de Senat.

"Fapta funcţionarului public care, în exercitarea aribuţiilor de servicium cu intenţie, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe sau ordonanţe de urgenţăa Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi", este amendamentul la articolul 297 din Codul Penal, propus de deputatul UDMR Marton Arpad şi respins de parlamentarii PSD şi ALDE din Comisia condusă de Florin Iordache.

Amendamentele propuse au fost respinse

Comisia specială pentru legile Justiţiei a respins marţi amendamentele propuse de USR, PNL şi UDMR pentru modificarea articolului 297, referitor la abuzul în serviciu, din Codul penal, articolul rămânând astfel în forma adoptată de Senat.

"Fapta funcţionarului public care, în exercitarea aribuţiilor de servicium cu intenţie, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe sau ordonanţe de urgenţăa Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi", este amendamentul la articolul 297 din Codul Penal, propus de deputatul UDMR Marton Arpad şi respins de parlamentarii PSD şi ALDE din Comisia condusă de Florin Iordache.

Parlamentarii din Comisia specială pentru Justiţie au respins şi amendamentele referitoare la abuzul în serviciu formulate de PNL şi USR, articolul 297 fiind păstrat în forma adoptată de Senat.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a anunţat, înaintea votului din plenul Senatului, că Uniunea nu va susţine proiectul dacă nu vor fi respinse amendamentele legate de abuzul în serviciu şi eliminarea neglijenţei în serviciu.

“S-au introdus două chestiuni în plus la abuzul în serviciu, şi anume reducerea limitei maxime de pedeapsă de la 7 la 5 ani şi s-a introdus sintagma pentru a obţine pentru sine, soţ, afin sau rudă până la gradul II un folos patrimonial. Cu aceste două chestiuni adăugate, grupul UDMR nu poate să fie de acord. Vă spun ca din dezbatere atunci când amendamentele respinse se susţin, vom vota cele două amendamente care ar rezolva cele două chestiuni, să rămână neglijenţa în serviciu şi abuzul în serviciu să rămână în forma cerută de CCR. Dacă acest lucru nu se întâmplă, UDMR nu va putea susţine propunerea legislativă”, a susţinut Cseke Attila.

Codul penal revine în Comisia Iordache, după ce a trecut de Senat

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis dezbaterea proiectului care aduce modificări Codului penal în Comisia specială pentru legile justiţiei, marţi, de la ora 16.00. 

Iniţiativa adoptată, marţi de Senat, urmează să fie votată, joi, decizional de Camera Deputaţilor

Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege privind modificarea Codului penal, cu voturi 74 de voturi "pentru", 9 abţineri şi 28 de voturi "împotrivă. Tot marţi propunerea legislativă va fi dezbatută în comisie.

Parlamentarii partidelor de opoziţie au încercat să boicoteze, marţi, plenul în care a fost dezbătut şi votat proiectului care aduce modificări Codului penal. Aceştia au părăsit timp de câteva minute sala, în speranţa că nu va fi întrunit cvorumul necesar pentru votul asupra iniţiativei legislative. Aleşii USR au afişat bannere cu mesajul "Fără penali".

Senatorii PNL, USR şi PMP s-au reîntors, la scurt timp, în sală, după ce preşedintele de şedinţă, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că există cvorum pentru continuarea lucrărilor.

Cseke Attila a anunţat că senatorii UDMR au dat vot de abţinere, deoarece nu au fost respinse amendamentele legate de abuzul în serviciu şi eliminarea neglijenţei în serviciu. Cu toate acestea, UDMR a asigurat cvorumul când Opoziţia a ieşit din sală.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, iar în şedinţa de joi deputaţii vor vota propunerea legislativă, în calitate de for decizional.

Comisia special pentru legile justiţiei a dat, luni, raport de admitere proiectului de lege care aduce modificări Codului penal. Raportul a fost adoptat, marţi de plenul Senatului, în calitate de prim for sesizat.

Forul de specialitate a aprobat mai multe modificări la Codul penal, printre care redefinirea grupului infracţional organizat. Comisia a eliminat complet articolul referitor la neglijenţa în serviciu comisă de funcţionarul public şi a adoptat propunerea PSD prin care se introduce un prag pentru abuzul în serviciu echivalent cu un salariu minim brut pe economie, însemnând 1.900 de lei.

DOCUMENT - Raportul întocmit de Comisia specială în domeniul justiţiei

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici