- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.02.2014, 14:25)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Colectarea selectivă a deşeurilor este OBLIGATORIE. Legea a fost adoptată de Parlament
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 235 de voturi "pentru", 69 de voturi "împotrivă" şi 9 abţineri, proiectul de lege privind salubrizarea, care stabileşte obligativitatea colectării selective a deşeurilor, proiect iniţiat în 2010 de senatorul Petru Filip.
Urmărește
7756 afișări
Colectarea selectivă a deşeurilor este OBLIGATORIE. Legea a fost adoptată de Parlament (Imagine: Cristina Nichitus/Publimedia)
Astfel, potrivit proiectului, autorităţile locale au obligaţia să implementeze un sistem de colectare separată a deşeurilor cel puţin pentru: hârtie, mase plastice, metale şi sticlă. La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, transportul deşeurilor colectate separat se face numai de către operatori licenţiaţi care au contracte de delegare încheiate cu autorităţile sau au hotărâre de dare în administrare a acestei activităţi.
Unităţile administrativ-teritoriale au calitate de deţinător legal al deşeurilor depozitate în recipientele amplasate în aria lor teritorială, iar preluarea lor de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi constituie furt şi se sancţionează potrivit legii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Operatorii licenţiaţi de către ANRSC pentru prestarea activităţii de selectare separată şi transport separat al deşeurilor au obligaţia să ţină evidenţa şi să raporteze lunar autorităţilor administraţiei locale cantităţile predate operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratare a deşeurilor, pe fiecare tip de deşeu.
Aceşti operatori au obligaţia să colecteze şi deşeurile abandonate şi în cazul în care producătorul acestor deşeuri este necunoscut, cheltuielile fiind suportate de autoritatea locală. Operatorii au obligaţia să pună la dispoziţia deţinătorilor de deşeuri containerele, sacii necesari activităţii de precolecatre separată, costurile fiind incluse în tarif.
Deputaţii au mai stabilit că, prin derogare de la Legea administraţiei publice locale, autorităţile sectoarelor municipiului Bucureşti au competenţe exclusive în privinţa înfiinţării, organizării, atribuirii şi derulării activităţii de salubrizarte, cu excepţia celor care sunt în competenţa Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, şi anume dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare, organizarea prelucării, tratării, neutralizării şi valorificării energetice şi materiale a deşeurilor, precum şi de coordonare, monitorizare şi control al serviciului de salubrizare, de stabilire a indicatorilor de performanţă. Autorităţile locale sunt obligate să respecte strategia de dezvoltare pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare.
Deputaţii au introdus un amendament al deputatului PSD Dumitru Chiriţă care prevede că, prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Primăria Generală va putea prelua parţial sau total competenţele primăriilor sector cu privire la înfiinţarea, organizarea. Atribuirea şi derularea activităţii serviciului de salubrizare.
Deputatul UDMR Cseke Attila a precizat că UDMR este împotriva acestui proiect, deoarece nu permite posibilitatea atrifării colective a deşeurilor pe cantitate, ci pe persoană şi că operatorii sunt obligaţi să colecteze şi deşeurile abandonate, fiind o invitaţie pentru cetăţeni pentru a abandona deşeurile.
Deputatul PDL Tinel Gheorghe a spus că PDL nu este de acord cu proiectul deoarece este vorba despre o sarcină suplimentară pasată autorităţilor locale.
Camera Deputaţilor este forul decizional la acest proiect de lege.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe