Comisia de Învăţământ a Camerei: Elevii să susţină BAC-ul la o singură limbă străină, nu la două

Comisia de Învăţământ din Cameră a admis, joi, un amendament la Legea Educaţiei, iniţiat de deputatul PNL Adriana Săftoiu, potrivit căruia, la Bacalaureat, proba de competenţă lingvistică se va susţine la o singură limbă internaţională şi nu la două, aşa cum se stipula în varianta Guvernului.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Comisia de Învăţământ a Camerei: Elevii să susţină BAC-ul la o singură limbă străină, nu la două

Comisia de Învăţământ a Camerei: Elevii să susţină BAC-ul la o singură limbă străină, nu la două (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

În favoarea amendamentului respectiv s-au pronunţat 17 deputaţi.

Amendamentul modifică articolul 66, litera c din Legea Educaţiei, stipulând că examentul naţional de bacalaureat constă, printre altele, în susţinerea probei de evaluare a competenţei lingvistice la o singură limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, şi nu la două limbi de circulaţie internaţională, aşa cum prevedea varainta textului de lege propus de Guvern.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu şi-a motivat depunerea amendamentului şi restrângerea numărului de limbi de circulaţie internaţională la care să se susţină probe de la două la una invocând numărul mare de probe la care liceenii din ultimul an trebuie să facă faţă.

Săftoiu a arătat că liceenii din ultimul an ar avea de susţinut şapte probe la bacalaureat, iar cei care doresc să susţină şi examen de admitere la facultate ar mai trebui să dea încă alte trei probe.

Punerea în discuţie a susţinerii probelor la una sau două limbi străine a suscitat interesul deosebit al deputaţilor, unii susţinând necesitatea cunoaşterii de către elevi a două limbi străine.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut varinta propusă de Guvern a textului, apreciind că, dacă, "înainte", cunoaşterea a două limbi străine era un avantaj, în acest moment necunoaşterea a două limbi străine este un dezavantaj.

După dezbaterea punctelor de vedere opuse, ideea ca elevii să nu fie supuşi unui număr prea mare de probe - având în vedere că a cunoaşte o limbă este un lucru, iar a susţine probă la acea limbă este alt lucru - a avut câştig de cauză, potrivit votului deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici