- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.04.2017, 14:49)
- Mona Scarisoreanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum te fereşti de ŢEPE atunci când cumperi online de pe site-uri din afara Uniunii Europene
Cu toate că anumite magazine online pot avea preţuri mai bune decât în UE sau produse care nu sunt disponibile pe piaţa europeană, în final costurile pot fi mai mari, a explicat, pentru MEDIAFAX, Laura Pascu, reprezentanta Centrului European al Consumatorilor din România.
Urmărește
1206 afișări
Ce trebuie să cunoaştem atunci când cumpărăm online din afara Uniunii Europene
“Atunci când cumperi dintr-un stat din afara UE sunt aplicabile alte reguli, de exemplu trebuie să plăteşti taxe vamale. Valoarea acestora depinde de statul de unde comanzi. Mai mult, când cumperi din afara Uniunii Europene, legislaţia acesteia privind protecţia consumatorilor nu se aplică. De exemplu, nu este sigur dacă îţi poţi anula comanda. Prin urmare, este foarte important să afli mai multe despre politicile vânzătorului”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Laura Pascu, reprezentanta Centrului European al Consumatorilor din România (ECC).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Ciolacu: Sărbătoarea Crăciunului ne reaminteşte valoarea comuniunii şi a dorinţei de a face bine
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
Acesta spune că este important să obţii informaţii despre politica de tratare a reclamaţiilor şi răspunderea comercianţilor în privinţa produselor defecte.
Perioada de timp pentru care un comerciant răspunde pentru un produs (garanţie) este diferită de la stat la stat.
De asemenea, trebuie verificat dacă există o garanţie şi dacă aceasta este aplicabilă pe teritoriul României. În caz contrar, soluţia este orientarea spre un comerciant din UE.
Pe de altă parte, la cumpărăturile făcute din afara spaţiului comunitar, se plătesc taxe vamale.
Acestea se calculează de obicei ca un procent aplicabil preţului, incluzând taxele de transport şi costurile de asigurare. Dacă există o convenţie de comerţ liber sau ceva similar semnat între UE şi statul din care sunt comandate bunurile, taxele vamale pot fi reduse sau eliminate. Pentru a obţine asemenea beneficii trebuie să obţinut un document separat, de obicei un certificat de origine din statul de unde l-ai achiziţionat.
Pe de altă parte, în momentul în care coletul ajunge în România, serviciul poştal sau de curierat va completa o declaraţie vamală şi o declaraţie TVA şi va taxa cumpărătorul.
Dacă apar probleme există organizaţii de consumatori şi alte organizaţii, agenţii şi asociaţii care oferă informaţii despre drepturile consumatorilor.
ECC Romania nu poate oferi sprijin dacă apare un litigiu cu o companie care are sediul în afara UE, plus Norvegia şi Islanda.
Pe site-ul https://econsumer.gov se pot face reclamaţii împotriva unor comercianţi din alte state, astfel încât autorităţile de protecţia consumatorilor din fiecare stat să poată interveni şi să împiedice alţi consumatori să aibă asemenea probleme. De asemenea, acesta oferă informaţii şi sfaturi privind regulile de e-commerce de la autorităţi din 28 de ţări.
Multe organizaţii din lume sunt membre ale Consumers International - www.consumersinternational.org. Pe acest site se pot găsi informaţii de bază privind drepturile consumatorilor şi poţi identifica organizaţii de consumatori.
“În cazul în care ai fost victima unei fraude, precum şi în alte situaţii, cum ar fi nelivrare în termen, refuz de rambursare după trimiterea produsului înapoi, şi ai plătit prin card, poţi lua legătura cu banca ta pentru a vedea dacă poţi iniţia o procedură de refuz la plată pentru a-ţi recupera banii. De asemenea, unele sisteme de plată, precum PayPal, oferă consumatorilor anumite garanţii la plată pentru situaţiile în care apar probleme”, spune reprezentanta ECC.
Citeşte şi: GALERIE FOTO Ouă decorate cu sfoară şi aranjamente cu mesajul #Rezist, la Târgul de Paşte al Saşilor
Citeşte şi: GALERIE FOTO Cursuri de matematică sâmbătă, pentru elevii de clasa a 12-a din Iaşi care nu îşi pot permite meditaţii
Citeşte şi: Trafic restricţionat în Capitală pentru procesiunile religioase de Florii. Ce rute trebuie evitate
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:26
Elias Charalambous, desemnat antrenorul etapei, după ce FCSB a urcat pe locul 2 în clasament
-
astăzi, 14:58
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului / UE va produce 2 milioane de proiectile de artilerie în 2025 / NYT: Trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia a fost ideea lui Kim Jong-Un, nu a lui Putin