- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.08.2014, 22:25)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul ICA: Voiculescu a cerut recuzarea completului, solicitarea a fost respinsă. Avocatul său a cerut audierea lui Traian Băsescu, cerere, de asemenea, respinsă. Dezbaterile vor fi reluate marţi, la 10.00
Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut, la termenul luni al dosarului privatizării ICA, să fie audiaţi şi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, şi foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş. Curtea de Apel Bucureşti a respins aceste cereri de audiere înaintate de avocatul Mateuţ.
Urmărește
3290 afișări
Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
22:25 - Dosarul ICA: Dezbaterile vor fi reluate marţi, la ora 10.00. Avocaţii vor susţine pledoariile finale
Dezbaterile în dosarul ICA vor fi reluate marţi dimineaţă, de la ora 10.00, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), când avocaţii vor susţine pledoariile finale.
Procurorul a cerut, luni seară, pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii şi aplicarea legii mai favorabile în acest caz, şi anume a noului Cod penal. În cazul lui Dan Voiculescu pedeapsa maximă prevăzută de noua lege penală este de 10 ani de închisoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
21:06 - Dosarul ICA: Voiculescu a cerut recuzarea completului; solicitarea a fost respinsă
Dan Voiculescu a cerut, la termenul de luni în dosarul ICA, recuzarea completului de judecată, pe motiv că aceeaşi judecători care au pus sechestru pe bunurile fiicelor lui au decis şi în cazul contestaţiei referitoare la această măsură, şi această solicitare fiind respinsă.
Preşedintele completului de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) care judecă dosarul ICA, Camelia Bogdan, a arătat că instanţa a decis, pe 1 iulie, impunerea măsurilor asiguratorii, iar contestaţia nu putea fi făcută decât cu privire la modul de aplicare a sechestrului.
Totodată CAB a respins mai multe dintre cele aproximativ 40 de cereri înaintate la termenul de luni de avocaţii inculpaţilor.
Aceştia au solicitat, printre altele, audierea de noi martori, adrese către Curtea de Conturi, ADS sau Primăria Capitalei, depunerea de imagini cu institutul şi chiar test cu poligraful.
19:49 - Dosarul ICA: Cererile de audiere a lui Băsescu, Cioloş şi Sârbu, respinse
Cererile de audiere a lui Traian Băsescu, Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu au fost respinse de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), la termenul de luni din dosarul ICA.
Totodată CAB a respins şi altele dintre cele 40 de cereri înaintate de avocaţii inculpaţilor.
Astfel, instanţa a respins suplimentarea probatoriului cu o expertiză, precum şi efectuarea unei expertize tehnice judiciare prin care să se stabilească nivelul cercetării de la ICA în momentul privatizării şi cel de la momentul actual.
18:19 - Dosarul ICA: Zeci de cereri, depuse de avocaţii inculpaţilor la termenul de luni
Avocaţii inculpaţilor din dosarul ICA au înaintat instanţei, la termenul de luni, aproximativ 40 de cereri, în care solicită, printre altele, audierea de noi martori, adrese către Curtea de Conturi, ADS sau Primăria Capitalei, depunerea de imagini cu institutul şi chiar test cu poligraful.
Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut, la termenul luni al dosarului privatizării ICA, să fie audiaţi şi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, şi foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş.
Acelaşi apărător a cerut trimiterea unor adrese către Curtea de Conturi, Agenţia Domeniile Statului (ADS) şi Primăria Municipiului Bucureşti. De asemenea, Mateuţ doreşte să depună nişte fotografii şi materiale video revelatoare pentru modul în care arată Institutul de Cercetări Alimentare (ICA).
Avocata Maria Vasii cere sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru lămuriri referitoare la sechestrul pus de instanţă în acest dosar.
La rândul său, George Moloman, avocatul fostului şef al ADS Corneliu Popa, a cerut ca clientul său să fie testat cu poligraful, pentru a se vedea că nu a minţit referitor la privatizarea ICA.
Avocatul lui Sandu Jean cere reaudierea lui Adrian Câciu, cel care a făcut parte din corpul de control care a semnat documentul prin care s-a suspendat procedura de privatizare a ICA.
O altă cerere a venit de la avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi, care a solicitat să fie vizionat un interviu cu clientul său, difuzat la TV în mai 2014.
Avocatul fostului ministru Sorin Pantiş a solicitat o expertiză judiciară şi încuviinţarea unui expert parte.
Procurorul de caz a cerut judecătorilor respingerea celor mai multe dintre solicitările inculpaţilor.
Instanţa a rămas în pronunţare privind aceste solicitări, urmând să dea o decizie după o pauză.
Tot la termenul de luni au fost audiaţi doi dintre inculpaţi, Jean Catalin Sandu şi Nicolae Săvulescu, ambii afirmând că sunt nevinovaţi.
Mateuţ a făcut mai multe cereri de audiere în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Avocatul lui Voiculescu susţine că printre cei care ar trebui să dea declaraţii în faţa instanţei se numără Traian Băsescu, primar general al Capitalei la momentul faptelor judecate în dosar, şi foştii miniştri Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş.
Despre Cioloş, Mateuţ a spus că este implicat în procedura de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civilă în dosar. Procedura nu s-a realizat din propria iniţiativă a lui Cioloş, ci la solicitarea DNA, a mai spus apărătorul lui Dan Voiculescu.
Tot la termenul de luni au fost audiaţi doi dintre inculpaţi, Jean Catalin Sandu şi Nicolae Săvulescu, ambii afirmând că sunt nevinovaţi.
"Există o confuzie în rechizitoriu. Eu am fost numit reprezentant ala ADS în AGA al ICA. Eu nu am participat la luarea unei decizii legată de patrimoniul ICA, nu aveam atribuţii să verific contractul de superficie din 2003. Referitor la acuzaţia de conflict de interese, menţionez că eu, atunci, nu eram funcţionar public. Precizez că nu ştiu să fi existat un protocol cu Ministerul Agriculturii şi ICA cu privire la privatizarea institutului. Aceasta s-a făcut în baza unei hotărâri de guvern", a spus Sandu.
Dan Voiculescu a plecat, în jurul orei 14.45, de la Curtea de Apel Bucureşti, motivând că se duce la IPJ Ilfov, conform controlului judiciar dispus în cazul său în alt dosar, respectiv cel al şantajării unui oameni de afaceri.
La plecarea de la sediul instanţei, el a fost întrebat despre posibilitatea ca termenul de luni în dosarul ICA să fie ultimul. "Eu, să ştiţi, că ultimul cuvânt mi l-am cam spus şi dacă e vorba de o condamnare de către instanţă, îmi iau hainele şi mă duc, nu-i nicio problemă", a replicat Dan Voiculescu.
În 31 iulie, tot el spunea că "unii se grăbesc" ca el să fie condamnat până în decembrie în dosarul ICA, motivul fiind, în opinia lui, acela că "în noiembrie pleacă Băsescu şi nu vrea să plece" până nu îl vede condamnat.
La termenul anterior al dosarului ICA, în 7 iulie, completul format din judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, de la Curtea de Apel Bucureştia audiat majoritatea inculpaţilor, aceştia susţinând că sunt nevinovaţi.
Astfel, Dan Voiculescu a arătat că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte, susţinând că procurorul de caz a intimidat martorii, că s-a stabilit un prejudiciu fals şi că au
dispărut 40 dintre volumele de material probatoriu.
Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a declarat, la rândul său, că nu a obţinut niciun avantaj de pe urma privatizării ICA, precizând că nu este "omul
de casă al lui Voiculescu".
Audiat, şi el, tot în calitate de inculpat, fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a spus că dacă ICA nu ar fi fost privatizat, atunci acesta ar fi intrat în procedura de insolvenţă şi de faliment, în baza legilor de la acea vreme.
Înainte de audierea inculpaţilor, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut ca dosarul ICA să fie trimis pentru repartizare aleatorie unui alt complet, motivând că cei doi magistraţi din
această cauză au fost desemnaţi în 26 iunie, când aceştia erau încă judecători la Tribunalul Bucureşti. Mateuţ a precizat că la 26 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis noii membri ai acestui complet, deşi aceştia erau atunci judecători la Tribunalul Bucureşti şi au venit la CAB din 1 iulie, când au şi început judecarea dosarului ICA. Cererea a fost susţinută şi de ceilalţi avocaţi din dosar, în final fiind respinsă de instanţă, care a trecut la audierea inculpaţilor.
Tot la termenul din 7 iulie, avocatul lui Voiculescu a cerut judecătorilor schimbarea încadrării faptelor pentru care este judecat clientul său, din spălare de bani în tăinuire, pedeapsa maximă pentru aceasta din urmă fiind de cinci ani. Solicitarea ar urma să primească un răspuns din partea instanţei la termenul de luni, 4 august.
Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul formatdin magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.
În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat atunci că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare.
Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe
Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.
Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe