- Home
- Social
- BUCURESTI, (14.08.2019, 17:44)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elevii cu note sub 5 la Evaluarea Naţională ar putea fi obligaţi să urmeze învăţământul profesional
Elevii clasei a VIII-a care vor susţine în 2020 Evaluarea Naţională şi nu obţin media 5 ar putea fi obligaţi să urmeze cursurile învăţământului profesional, potrivit unei propuneri ce aparţine Ministerului Educaţiei şi avizată favorabil, miercuri, de partenerii sociali ai instituţiei.
Urmărește
575 afișări
Elevii cu note sub 5 la Evaluarea Naţională ar putea fi obligaţi să urmeze învăţământul profesional
Elevii clasei a VIII-a care vor susţine în 2020 Evaluarea Naţională şi nu obţin în cadrul examenului media 5 ar putea fi obligaţi să meargă în învăţământul profesional, potrivit unei propuneri ce aparţine Ministerului Educaţiei şi care a fost avizată favorabil, miercuri, de partenerii sociali ai instituţiei în şedinţa Comisiei de Dialog Social. Măsura se va aplica începând cu anul şcolar următor.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, (FNAP-I.P) Iulian Cristache, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că măsura nu ar trebui privită neapărat sub forma unei obligativităţi, ci mai degrabă sub forma unei orientări în domeniu care îi poate ajuta pe elevii în cauză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
„Nu putem da oameni afară" - reacţia firmelor la decizia guvernului de a anula facilităţile fiscale
-
„Nu hrăniţi trollul”. Olaf Scholz reacţionează la insultele făcute de Elon Musk
-
Zelenski s-a oferit să cumpere arme de la viitoarea administraţie Trump cu active ruseşti îngheţate
„Propunerea a venit de la Ministerul Educaţiei Naţionale (...) Decizia nu a fost uşor de luat acolo, în Comisia de Dialog Social, din ce reţin, sindicatele au susţinut, inclusiv noi, cu nişte amendamente de fond, dacă doriţi, prin care am spus că este binevenită ideea dar ar trebui anunţată pentru actualii elevi care intră acum în clasa a V-a, adică pentru începutul de gimnaziu, astfel încât să aibă timp să pregătească familia, să ştie copiii şi Ministerul Educaţiei Naţionale să întreprindă nişte acţiuni compensatorii prin consilieri de orientare şcolară, prin probabil eventual şi nişte programe şcolare mai adaptate care să poată să ajute aceşti copii care vor merge spre un învăţământ profesional, adică să dobândească la nivel de competenţă abilităţi practice”, a menţionat Iulian Cristache.
Sursa citată a precizat faptul că decizia nu a fost una uşoară, însă în contextul unor modificări, precum cele propuse de reprezentanţii Comisiei de Dialog Social, aceasta ar putea fi una benefică.
„Modificarea, aşa cum am cerut-o noi începând cu clasa a V-a nu se putea face prin Ordin de ministru, ci trebuia schimbată Legea Educaţiei Naţionale, ceea ce nu se poate în acest moment (...) Atunci au început discuţiile. Cele două entităţi reprezentantive ale elevilor au fost şi ei de acord cu ideea, dar cu nişte amendamente. Cei de la Asociaţia Elevilor Constanţa au spus că din punctul lor de vedere ar trebui „rumegată” mai bine această propunere şi nu gândită peste noapte. Ceilalţi, la fel, au susţinut că nu e rea ideea, dar trebuie să venim cu nişte măsuri compensatorii astfel încât să nu pară că trebuie să meargă obligatoriu, ci mai degrabă să pară o rută alternativă care să-i ajute într-un viitor parcurs educaţional”, a completat preşedintele FNAP-IP.
Cristache a menţionat şi faptul că, în mod cert, nici în această speţă nu va exista un consens, întrucât vor fi părinţi, profesori şi elevi ce se vor poziţiona de părţi diferite ale baricadei.
„Sunt profesori care îşi vor dori, profesori care nu, sunt unii profesori care gândesc prin prisma meseriei şi se gândesc că numărul de locuri, de catedre de la liceele teoretice se vor micşora şi atunci trebuie să meargă spre învăţământul profesional, ceea ce probabil nu le va conveni”, a mai explicat Iulian Cristache.
Preşedintele FNAP-IP a declarat faptul că, în opinia sa, această măsură trebuia adoptată, întrucât „trebuia luat taurul de coarne”.
„Trebuia să ajutăm, chiar dacă pare un pic forţat, trebuia să asigurăm această alternativă pentru elevii care intrau la liceele teoretice cu medii mult sub 5 - nu aproape de 5, mult sub 5 - şi care sub nicio formă nu reuşeau să obţină această diplomă de Bacalaureat”, informează Cristache.
„Un elev care intră cu nota 3,4 la un liceu teoretic, să-mi fie cu iertare - aţi văzut subiectele de la Evaluarea Naţională de la matematică, subiecte la care un elev de clasa a V-a, a VI-a ar fi luat 5 lejer. (...) Dacă mă duc cu acel elev care nu ştie aria pătratului în liceul teoretic cu siguranţă că va ajunge târâş-grăpiş la finalul clasei a XII-a şi nu va obţine diploma de Bacalaureat. Atunci vor fi 4 ani pierduţi”, completează preşedintele FNAP-IP.
Sursa citată a mai precizat şi faptul că, mergând spre filiera profesională, un elev poate să înveţe o meserie, iar pe de altă parte, acesta poate avea „o revelaţie” care să-l determine să „pună mâna pe carte”.
„Poate să-şi dea seama că totuşi profesionala nu este pentru el, că nu poate dobândi nişte competenţe şi abilităţi profesionale şi atunci se poate transfera la un liceu teoretic, dacă pune mâna pe carte, învaţă, se pregăteşte”, a menţionat Cristache.
Hotărârea nu este, în acest moment definitivă, decizia finală va aparţine Ministerului Educaţiei, însă Iulian Cristache a precizat că se îndoieşte că aceasta va fi retrasă.
„Propunerea le aparţine (reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, n.r). Ar fi culmea să vină cu o propunere, să ne„certăm” două - trei ore în Comisia de Dialog Social şi să constaţi altceva. Mă gândesc că pot la presiunea ulterioară care poate apărea pe la tot felul de entităţi, să renunţe. Dar eu cred că este o decizie bună, evident că poate fi corectată, amendată”, a informat Cristache.
Preşedintele FNAP-IP a concluzionat spunând că „trebuia luat odată taurul de coarne” întrucât „nu se mai poate cu elevi care intră cu mult sub 5”,la liceu.
Măsura se va aplica începând cu anul şcolar următor. Elevii care vor da în 2020 Evaluarea Naţională vor intra sub această reglementare.
Potrivit Art. 2 , alineatul 10 al Proiectului de Ordin privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 „la procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 participă numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională şi a căror medie de admitere, calculată conform punctului I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00 (cinci)”.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: VIDEO Vânzător filmat în Brăila în timp ce injecta pepenii cu un lichid. Bărbatul a primit o pedeapsă pe măsura înşelătoriei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Zodia care se umple de bani în 2025, potrivit cunoscutei Minerva: va avea cea mai mare provocare financiară
CANCAN.RO
Cât plătești pentru un kilogram de somn sau plătică din Delta Dunării. Cât costă macroul sau crapul, pentru masa de Bobotează și Sf. Ion
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe