- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.03.2019, 07:36)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
#euromania. Europarlamentarele - oglinda bătăliei de la prezidenţialele din iarnă. Cristian Pîrvulescu, Alfred Bulai şi Ion Cristoiu, despre miza din luna mai
Alegerile europarlamentare din acest an au o miză specială. Dacă până acum ele nu reprezentau mare interes pentru populaţie, în acest an vor fi oglinda prezidenţialelor din iarnă. În acest sens, analiştii spun că cel mai bun test pentru partide se va da în mai. Urmează o analiză MEDIAFAX #euromania.
Urmărește
1965 afișări
#euromania. Europarlamentarele - oglinda bătăliei de la prezidenţialele din iarnă
În general, prezenţa la vot la alegerile europarlamentare a fost una scăzută. De exemplu, la scrutinul din 2014, doar 32% dintre alegători au decis să meargă la secţii. Şi totuşi, anul acesta europarlamentarele sunt un test pentru partide în aşteptarea prezidenţialelor.
Analiştii politici spun chiar că formaţiunile care nu se califică la europarlamentare vor dispărea de pe scena politică şi nu vor conta nici măcar în decizia de a mai susţine vreun candidat la iarnă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Analistul politic Ion Cristoiu afirmă că un element-cheie sunt persoanele care vor deschide listele, dacă acestea vor fi percepute de electorat ca meritând un loc la Bruxelles.
„E mai mult decât un test. După părerea mea sunt la fel de importante ca şi prezidenţialele. Din multe motive. Faţă de cele trei alegeri europarlamentare de până acum, e un moment în care toate partidele vor vedea pe ce picior dansează. Deci, nu mai avem de-a face nici cu sondaje de opinie, nici cu poveşti în care PSD-ul spune că stă bine, PNL-ul spune că stă bine, USR-ul... Acum se va vedea la vot. Deci, din acest punct de vedere este un examen crucial şi pentru PNL şi pentru PSD. Dacă eu aş fi în locul sistemului, ca să vorbesc ca la bodegă, aş face o şmecherie acum. Adică aş da multe voturi către Ponta, adică vasele comunicante, şi aş face în aşa fel încât PSD să aibă un scor... gândiţi-vă că PSD-ul se raportează la scorul din decembrie, nu trebuie să fie el pe primul loc. Poate să fie, dar dacă e cu 25% pe primul loc faţă de 45%... ”, a explicat jurnalistul în emisiunea "Gândurile lui Cristoiu" difuzată de MEDIAFAX şi Gandul.info.
Cristian Pîrvulescu spune că europarlamentarele vor fi imagine a capacităţii de mobilizare a partidelor.
„Alegerile europarlamentare nu au valoare predictivă, nu sunt un sondaj de opinie înaintea prezidenţialelor. Ele sunt mai degrabă o imagine a capacităţii de mobilizare a partidelor.
Sondajele sunt irelevante în momentul de faţă pentru că ele vorbesc despre opinie, nu despre mobilizare. Atunci, la o prezenţă redusă, nu ştiu dacă va fi o prezenţă redusă, dar până acum aşa a fost, de ce nu ar fi aşa în continuare, la o prezenţă redusă diferenţa o va face aparatul de partid.
Atunci evident că PSD de exemplu va dori să demonstreze că este un partid puternic, că poate să mobilizeze şi să câştige, împotriva opiniei generale”, a spus Pîrvulescu.
Sociologul Alfred Bulai merge mai departe şi vorbeşte despre europarlamentare ca fiind „sabia” deasupra capului fiecărui partid.
„Partidele mici au o problemă, intră sau nu intră. Nu contează cât sunt estimările acum. Dacă intri, înseamnă că vei conta în ecuaţia politică următoare şi în toamna sau anul viitor, dacă nu intri atunci te duci acasă. Nu mai contează poţi să te duci la persoană fizică unde vrei tu. Cu alte cuvinte este sabia care este deasupra capului fiecăruia”, a declarat Bulai, pentru agenţia MEDIAFAX.
Legat de rolul de „locomotivă” pe care îl au politicienii aflaţi în vârful listei, sociologul explică faptul că este complicat ca o persoană să îşi asume şi deschiderea listei la europarlamentare şi o bătălie în iarnă.
De exemplu Dacian Cioloş... „Nu, cred că dumnealui nu este decis. E inadmisibil politic.
Vă aduceţi aminte când PNL candida în 2016 când le-a spus că el îi iubeşte şi pe unii şi pe alţii şi că lumea să voteze într-un fel la Cameră, în alt fel la Senat. Debilitate în politică mai mare ca aceea nu există.
În general în politică trebuie să fii foarte tranşant. Nu «ştiţi eu vreau la prezidenţiale, dar mă mulţumesc şi cu europarlamentar». De ce te-aş vota? Se face că poate candida şi să îşi dea demisia, să lase pe următorul pe listă. E o modă să te mai duci şi în alte părţi, dar când sugerezi că ai vrea şi aia, dar mă mulţumesc şi cu asta, şansa e mică de a avea susţinere. Nu văd o strategie coerentă”.
Iar legat de Rareş Bogdan pe lista PNL... „Istoric, vă dau un exemplu în anii ’30 era un reverend care avea emisiune la radio, aveam un milion şi jumătate de ascultători minim în fiecare seară. Şi a intrat în alegeri şi a luat 10.000 de voturi, iar asta în America înseamnă că te duci acasă. Depinde ce jurnalist bagi, ce jurnalist eşti şi faci. E discutabil de la caz la caz, dar notorietatea în media nu se transferă automat în voturi”.
Rovana Plumb pentru PSD: „Doamna Rovana Plumb e cât se poate de pesedistă. Nimeni nu bănuieşte că e altceva. Este într-un loc al PSD, nu are ce să influenţeze. E ca oricare de pe acea listă a PSD. Deci nu văd nici bine, nici rău. Nu e o surpriză. Nu este din afară. În general, personajele vechi nu mai nasc probleme pentru că dacă a fost critică la adresa lor, a fost deja, nu mai are ce să fie mare lucru. Atenţia mai mare va fi pe personaje noi, care sunt cunoscute, asupra căreia presa va fi mai atentă”, a mai spus Bulai.
Până acum partidele au pe liste nume precum:
PSD- merge sigur cu Rovana Plumb, Claudiu Manda, Victor Negrescu.
PNL- posibil cu Rareş Bogdan în capul listei. Printre numele vehiculate Siegfred Mureşan, Adina Vălean, Daniel Buda.
ALDE- Norica Nicolai, Renate Weber şi Daniel Barbu.
PLUS+USR- Dacian Cioloş, Cristian Ghinea, Dragoş Pâslaru
UDMR- Iulian Winkler
UNPR- Ilie Năstase, Anghel Iordănescu
PMP- nu a stabilit lista. Este vehiculat numele lui Cristian Diaconescu
Alegerile europarlamentare se vor desfăşura în 26 mai 2019. Deputaţii europeni sunt aleşi o data la 5 ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007. Componenţa PE a fost schimbată de Brexit, motiv pentru care România va avea un mandat în plus, urmând să avel 33 de eurodeputaţi din cei 705 de euroaleşi.
Parlamentul European este singura adunare transnaţională din lume aleasă prin vot direct. Nu în ultimul rând europarlamentarele vor avea loc în contextul în care ţara noastră deţine şi Preşedinţia Consiliului UE.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate