- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.06.2019, 13:16)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul şef al Secţiei de anchetă explică retragerea apelurilor din dosare / Gheorghe Stan a trimis două adrese către DNA pe apelul din dosarul lui Ghiţă / Florea confirmă discuţia cu Nistor FOTO
Fostul şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, a trimis către Călin Nistor, procurorul-şef DNA, două adrese, în 19 martie şi 12 iunie 2019 prin care cerea motivele de apel din dosarul lui Sebastian Ghiţă, respectiv informa cu privire la retragerea apelului.
Urmărește
3802 afișări
Fost şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, explică retragerea apelurilor controversate din dosarele lui Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă: Am avut discuţii cu DNA, nu a formulat obiecţiuni
UPDATE: Gheorghe Stan a trimis către Călin Nistor două adrese, în 19 martie şi 12 iunie 2019 prin care cerea motivele de apel din dosarul lui Sebastian Ghiţă, respectiv informa cu privire la retragerea apelului din dosar, pe motiv că, în urma analizei, hotărârea instanţei de fond este legală şi temeinică, „fiind în mod judicios motivată, având un puternic suport probator”, potrivit documentului,
De asemenea, adjunctul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, Adina Florea, a confirmat, pentru MEDIAFAX, faptul că a asistat la discuţia telefonică între Gheorghe Stan şi Călin Nistor, care a avut loc după ce Stan a transmis DNA adresa din 12 iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Donald Trump anunţă noi taxe vamale pentru Canada, Mexic şi China
-
Oficial NATO: Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
Potrivit lui Florea, şeful DNA a subliniat, în acea discuţie telefonică, faptul că nu se opune deciziei Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Ulterior, DNA nu a mai transmis niciun răspuns Secţiei.
DNA a precizat, marţi, referitor la retragerea căilor de atac în dosarele vizându-i pe Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă, că nu a existat niciun fel de discuţie sau corespondenţă cu SIIJ cu privire la aceste măsuri, procurorii aflând de retragerea apelului în dosarul Hrebenciuc din presă.
"Nu a existat niciun fel de discuţie / corespondenţă cu privire la dosarul în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc şi alţii, mediatizat prin comunicatul nr. 120/VIII/3 din 22 ianuarie 2015, iar despre retragerea apelului, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a aflat din presă", precizează Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Procurorii susţin, cu referire la cel de-al doilea dosar care au fost trimisi în judecată Sebastian Ghiţă şi alţii, că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a luat decizia de retragere a apelului pe 10 iunie 2019, iar pe 13 iunie 2019 a retras efectiv apelul şi în aceeaşi zi a notificat conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie să ia act despre acest lucru.
"Având în vedere că printre inculpaţii trimişi în judecată în cele două dosare se află şi persoane care au calitate a de magistraţi, în baza legii 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată şi completată prin OUG nr. 7/2019, Direcţia Naţională Anticorupţie nu mai are nicio competenţă în dosarele privind magistraţi, inclusiv în cele aflate pe rolul instanţelor de judecată. Consecinţa nedeclarării apelului în aceste două cauze este că inculpaţii condamnaţi în primă instanţă nu pot primi pedepse mai mari în apel, iar cei achitaţi rămân achitaţi", mai arată DNA.
Reacţia DNA vine după ce fostul şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie Gheorghe Stan a declarat, pentru MEDIAFAX, că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă a avut la bază corespondenţa cu şeful DNA, care a împărtăşit opinia.
”Referitor la cele două dosare la care faceţi referire, fără a comenta conţinutul acestora, pot să vă spun că am avut discuţii cu procurorul-şef DNA, care a împărtăşit punctul nostru de vedere cu privire la oportunitatea retragerii căii de atac. Există şi o corespondenţă scrisă în care am transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie punctul nostru de vedere, raţionament la care DNA nu a formulat obiecţiuni”, a declarat Gheorghe Stan.
Gheorghe Stan, fostul şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor şi noul judecător CCR, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru MEDIAFAX, că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă a avut la bază corespondenţa cu şeful DNA, care a împărtăşit opinia.
„Aici nu este vorba de „bine aranjaţi, freze sau competenţe 0 barat”, aşa cum spunea cineva recent în mediul online, ci de faptul că la nivelul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie s-a făcut o analiză complexă, completă şi responsabilă având la dispoziţie întreaga documentaţie care a stat la baza acestor decizii. Referitor la cele două dosare la care faceţi referire, fără a comenta conţinutul acestora, pot să vă spun că am avut discuţii cu procurorul-şef DNA, care a împărtăşit punctul nostru de vedere cu privire la oportunitatea retragerii căii de atac. Există şi o corespondenţă scrisă în care am transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie punctul nostru de vedere, raţionament la care DNA nu a formulat obiecţiuni”, a declarat fostul şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, într-un interviu exclusiv pentru MEDIAFAX.
Este vorba despre retragerea apelurilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către Secţie, în dosarele lui Sebastian Ghiţă (achitat în primă instanţă) şi al lui Viorel Hrebenciuc (condamnat la 2 ani de închisoare). În dosarul lui Hrebenciuc, instanţa supremă deja a admis retragerea apelului.
De asemenea, noul judecător al Curţii Constituţionale a mai vorbit şi despre atacurile la adresa Secţiei pe care a condus-o.
„Este evident pentru orice persoană de bună credinţă că Secţia este ţinta unor atacuri repetate şi absurde, aflate la limita legii şi acest aspect nu face decât să polarizeze şi mai mult sistemul judiciar, să îl împartă între cei care respectă legea şi cei care sunt abuzivi. Însă ce vreau să vă precizez este că toate aceste atacuri nu au fost de natură să ne împiedice în desfăşurarea activităţii, în dosare la care s-a făcut referire prin mass-media”, a mai declarat Gheorghe Stan.
Interviul integral pe care fostul şef al Secţiei de anchetare a magistraţilor şi noul judecător al CCR, Gheorghe Stan, l-a acordat agenţiei de presă MEDIAFAX va fi difuzat în cursul zilei de miercuri.
DNA: Nu a existat niciun fel de corespondenţă privind retragerea apelului în dosarul lui Hrebenciuc
DNA precizează, marţi, referitor la retragerea căilor de atac în dosarele vizându-i pe Viorel Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă, că nu a existat niciun fel de discuţie sau corespondenţă cu SIIJ cu privire la aceste măsuri, procurorii aflând de retragerea apelului în dosarul Hrebenciuc din presă.
"Nu a existat niciun fel de discuţie / corespondenţă cu privire la dosarul în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc şi alţii, mediatizat prin comunicatul nr. 120/VIII/3 din 22 ianuarie 2015, iar despre retragerea apelului, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a aflat din presă", precizează Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Procurorii susţin, cu referire la cel de-al doilea dosar care a fost trimis în judecată Sebastian Ghiţă şi alţii, că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a luat decizia de retragere a apelului pe 10 iunie 2019, iar pe 13 iunie 2019 a retras efectiv apelul şi în aceeaşi zi a notificat conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie să ia act despre acest lucru.
"Având în vedere că printre inculpaţii trimişi în judecată în cele două dosare se află şi persoane care au calitate a de magistraţi, în baza legii 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată şi completată prin OUG nr. 7/2019, Direcţia Naţională Anticorupţie nu mai are nicio competenţă în dosarele privind magistraţi, inclusiv în cele aflate pe rolul instanţelor de judecată. Consecinţa nedeclarării apelului în aceste două cauze este că inculpaţii condamnaţi în primă instanţă nu pot primi pedepse mai mari în apel, iar cei achitaţi rămân achitaţi", mai arată DNA.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: SUBIECTE ROMÂNĂ Evaluare Naţională 2019. Ce au primit elevii la prima probă scrisă de la Evaluare | DOCUMENT
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe