General SRI: Legislaţia în domeniul antiterorist nu are carenţe. Legea Big Brother, avantaj profesional

Generalul în rezervă Ion Ştefănuţ, fost şef al Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI, spune că legislaţia în domeniu nu are carenţe de neacoperit, dar apreciază că legea "Big Brother" şi legea privind cartelele pre-pay ar aduce "un plus profesional".

Urmărește
854 afișări
Imaginea articolului General SRI: Legislaţia în domeniul antiterorist nu are carenţe. Legea Big Brother, avantaj profesional

General SRI: Legislaţia în domeniul antiterorist nu are carenţe. Legea Big Brother, avantaj profesional (Imagine: Shutterstock)

"Fără a fi o soluţie definitivă, un panaceu miraculos, ar aduce un plus de avantaj profesional ofiţerilor de informaţii, dar să nu cădem în greşeala de a ne imagina că antiterorismul, munca antioperativă împotriva terorismului, se leagă exclusiv de telefoane, de apeluri... Nici vorbă. Munca este infinit mai complicată şi se bazează sau se plasează pe alte coordoante", a declarat Ştefănuţ într-un interviu la Europa FM.

Întrebat dacă, în acest moment, legislaţia după care lucrează ofiţerii care lucrează la Direcţia de prevenire şi combatere terorismului au suficiente instrumente legislative să-şi facă treaba eficient, Ion Ştefănuţ, care a fost timp de 16 ani şef al acestei direcţii, a răspuns: "Am avut în urmă cu aproximativ un an mai multe întâlniri cu tinerii din această unitate, şi unul dintre subiectele discuţiilor a fost tocmai acesta, legislaţia, mai exact Legea 535, care este legea de temelie a activităţii de antiterorism. Din cele discutate atunci cu ei nu am sesizat că ar fi carenţe uriaşe sau hiatusuri de neacoperit în legislaţie. De aia v-am şi spus că aceste două legi ar aduce un plus profesional. Fără, însă, a ne imagina că ele vor rezolva miraculos toate problemele".

El a apreciat că în orice lege elaborată de o minte omenească se va găsi "un sâmbure, chiar ascuns, chiar inconştient, al unor viitoare abuzuri".

"Pe de altă parte, nici nu poţi încredinţa unor calculatoare sarcina de a elabora legi pentru că mâine calculatoarele ne vor trimite pe toţi la execuţie ca fiind imperfecţi şi ineficienţi. Da, ştiu despre ce este vorba, cred că ştiu despre ce este vorba, în temerile publicului, cred că în bună măsură aceste temeri sunt justificate, plec de la străvechiul adagio, puterea corupe, puterea absolută corupe absolut. Şi cine ştie ce face omul când nu-l vede nimeni", a argumentat fostul general SRI.

Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii a stabilit recent ca legea "Big Brother" şi cea privind cartelele preplătite să fie repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile, directorul SRI, George Maior susţinând că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor ameninţări teroriste.

Reglementările vizează retenţia datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil şi previzibil în domeniul utilizării cartelelor preplătite, dar şi necesitatea utilizării, în condiţii legale, a imaginilor obţinute din sistemele publice de monitorizare video, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a susţinut că aceste mijloace legale sunt necesare serviciilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, întrucât, în momentul de faţă, există nevoia identificării corecte a tuturor factorilor de risc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici