IMAGINI revoltătoare. La Brăila, localnicii au aruncat cadavre de porci pe câmp, iar la Galaţi leşurile plutesc pe Dunăre

Autorităţile din judeţele Galaţi şi Brăila iau măsuri după ce au descoperit numeroase cadavre de porci aruncate pe câmp sau pe cursurile de apă. Reprezentanţii instituţiilor implicate în lupta cu pesta porcină încearcă să afle cine a aruncat porcii morţi şi dacă leşurile au virusul letal.

Urmărește
3487 afișări
Imaginea articolului IMAGINI revoltătoare. La Brăila, localnicii au aruncat cadavre de porci pe câmp, iar la Galaţi leşurile plutesc pe Dunăre

La Brăila, localnicii au aruncat cadavre de porci pe câmp, iar la Galaţi leşurile plutesc pe Dunăre

„Nu-i normal să plutească animale moarte pe Dunăre. Cine ştie ce boli au. Dacă au pesta porcina africană este pericol pentru că se poate răspândi virusul. Pentru om nu este periculos, dar având în vedere numărul mare de locuitori care cresc animale în curte, pe malul apei, chiar şi în Galaţi, automat este pericol”, a spus un gălăţean aflat pe malul Dunării.

Pentru a-i linişti pe cetăţeni, autorităţile gălăţene au anunţat public că apa de consum nu este afectată. Reprezentanţii societăţii edilitare care alimentează cu apă oraşul Galaţi spun că animalele moarte care plutesc pe Dunăre nu reprezintă un pericol pentru gălăţeni deoarece apa este luată din fluviu printr-o pompă aflată la mare adâncime, iar pe parcurs sunt numeroase verificări şi filtre.

„Nu este niciun pericol deoarece aspiraţia la chesonul de la Priza Dunării este la mare adâncime. Nu este afectată nici măcar calitatea apei brute. Noi monitorizăm în permanenţă astfel încât să nu avem probleme. Dacă prin absurd ar ajunge ceva în fluxul tehnologic sunt foarte multe proceduri, practic nu are cum să treacă. Din punct de vedere bacteriologic, tratăm cu maximă seriozitate acest lucru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Societăţii Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

Reprezentanţii DSVSA Galaţi au trimis echipe care recuperează din apă cadavrele de animale şi apoi le incinerează. De la începutul săptămânii, trei cadavre au fost descoperite pe Dunăre, în dreptul oraşului Galaţi, dar autorităţile nu au putut stabili dacă moartea a fost cauzată de pesta porcină africană deoarece leşurile erau în descompunere.

„Cele trei cadavre din specia porcină care au fost identificate ieri pe o zonă a fluviului Dunării erau în stare avansată de descompunere şi fără elemente de identificare. Motiv pentru care măsura deplină pentru siguranţa totală a fost dirijarea spre incinerare, nu se stă la discuţii. În momentul în care sunt în atare avansată de descompunere, măsura corectă este trimiterea în fază rapidă spre incinerare. Pentru că ele erau fără elemente de identificare, nu se ştie cui aparţin. Boala nu se trasmite la om, cel afectat este porcul.... Impactul economic este major. Boala neavând tratament, neexistând vaccin, mijloc de imunizare, virusul este extrem de agresiv, se extinde cu mare repeziciune”, a declarat directorul DSVSA Galaţi, Carmen Stroia.

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană şi au fost eutanasiaţi peste 7.000 de porci. În Galaţi, virusul a apărut într-o singură comună din nordul judeţului, iar autorităţile au eutanasiat peste 200 de animale.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici