- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU - Boghicevici: Până la sfârşitul lunii aprilie plăţile în cadrul POSDRU ar putea fi reluate
Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat joi, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că până la sfârşitul lunii aprilie plăţile în cadrul POSDRU ar putea fi reluate, precizând că au fost întrerupte plăţile pentru cererile din decembrie şi ianuarie, fiind vorba de câteva zeci de milioane de euro.
Claudia Boghicevici (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
În interviul acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a vorbit despre întreruperea plăţilor în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, precizând că se lucrează într-un ritm susţinut pentru remedierea deficienţelor. Ea a estimat că până la sfârşitul lunii aprilie plăţile vor fi reluate.
Claudia Boghiveci a afirmat că una dintre priorităţile mandatului său este ridicarea restricţiilor pentru români menţinute de unele state membre pe piaţa muncii. În acest sens, demnitarul intenţionează să facă vizite de lucru în fiecare ţară pentru a vedea care sunt motivele pentru care aceste restricţii au fost menţinute şi cum pot fi convinse autorităţile de acolo să liberalizeze piaţa muncii pentru cetăţenii români.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
-
Kelemen Hunor exclude posibilitatea unui guvern minoritar: „Nu e loc pentru orgolii sau demonstraţii de forţă”
-
George Simion, după retragerea PSD de la negocieri: AUR este gata să îşi asume guvernarea
Ministrul Muncii a mai spus că va delega în aceste ţări angajaţi de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru a oferi suport administrativ românilor care încearcă să lucreze în acele state, astfel încât să le faciliteze obţinerea documentelor necesare.
Noul ministru al Muncii ţinteşte către o rată a ocupării de 63 la sută în 2013, în acest sens urmând să fie diversificate măsurile active pentru persoanele care caută un loc de muncă şi pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani. Ministrul a precizat că doreşte să încurajeze angajarea tinerilor şi va da un prim exemplu prin scoaterea la concurs a unui post de consilier pentru un tânăr bursier.
Claudia Boghicevici a mai spus că o altă prioritatea a Ministerului în această perioadă va fi protecţia copilului, având în vedere experienţa sa de până acum.
Ministrul Muncii spune că va mai candida pentru o funcţie în Parlament şi că îşi doreşte să fie implicate cât mai multe femei în politică, pentru că sunt muncitoare, tenace şi inteligente.
Prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de ministru Muncii, Claudia Boghicevici:
Reporter: La doar o săptămână după ce aţi preluat portofoliul de la Ministerul Muncii, Comisia Europeană a anunţat întreruperea plăţilor în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Acesta a fost motivul pentru care doamna Carmen Ionel, fostul director general al Autorităţii de Management, şi-a dat demisia cu o zi înainte de anunţul oficial?
Claudia Boghicevici: Demiterea doamnei Carmen Ionel a venit la cererea premierului Ungureanu. După această solicitare, doamna Ionel şi-a dat demisia. Deci aceasta a fost ordinea în care s-au desfăşurat evenimentele. Cred că pentru ceea ce s-a întâmplat la POSDRU, pentru beneficiarii acestor proiecte, este mai puţin important numele managerului de proiect. E mai puţin important pentru ei dacă este doamna Roşu sau dacă este doamna Ionel, important este ca acolo toate activităţile să se desfăşoare transparent, plăţile să se efectueze în timpul corect, să se respecte termenele de 45 de zile pentru procesarea cererilor de finanţare şi să fie oferit un suport unitar beneficiarilor, fapt pentru care am redeschis help-desk-urile. Este foarte important de ştiut în această perioadă că va fi o decizie a Comisiei Europene.
Ei vor fi cei care vor avea ultimul cuvânt, pentru că vorbim aici de bani şi în această situaţie suntem obligaţi să respectăm exigenţele Comisiei Europene. Noi suntem conştienţi că fiecare ban atras de către România reprezintă de fapt şansa la un loc de muncă. Este crezul nostru pe care vrem să-l implementăm în această perioadă. Avem o misiune grea de a recredibiliza AMPOSDRU şi acest lucru îl vom putea face prin deschidere, transparenţă, o colaborare permanentă cu instituţiile statului care au atribuţii de control dar şi în activitatea de prevenţie.
Reporter Revin la întrebarea iniţială. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut demiterea doamnei Ionel tocmai pentru că avea informaţii depre întreruperea plăţilor? Ce i s-a reproşat doamnei Ionel?
Claudia Boghicevici: Problemele legate de POSDRU sunt probleme de management, era un management defectuos care a dus la această situaţie, de întrerupere a plăţilor în AMPOSDRU. Aşa cum spuneam, numele persoanei respective chiar nu contează. Este vorba despre ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, faptul că au apărut probleme de sistem, probleme de management care nu au fost gestionate corect. Acolo se impune o muncă susţinută, într-un ritm alert, după proceduri clar definite.
Din păcate nu au fost emise acele proceduri care să ducă la o bună gestionare şi verificare a tuturor aspectelor şi acesta a fost motivul pentru care a fost obligatoriu să schimbăm echipa de conducere. Eu cred în ideea de profesionist, de oameni formaţi în sistem care pot să gestioneze corect şi să înţeleagă de fapt un sistem care trebuie coordonat în permanenţă, în mod unitar. Noi avem în subordine şi OIR-urile din ţară şi ele au nevoie de suportul nostru pentru a oferi informaţii coerente către cetăţeni. Şi acesta a fost un aspect de multe ori neglijat: lipsa de informaţii unitare oferite beneficiarilor.
Reporter Care este mandatul noului director general de la AMPOSDRU? Ce ar trebui să se facă acolo pentru a creşte rata de absorbţie, având în vedere că până acum a depăşit cu puţin cinci la sută?
Claudia Boghicevici: Misiunea noii conduceri nu va fi uşoară, pentru că de la început mi-am exprimat exigenţele în acest domeniu: nu voi tolera ineficienţa. Conducerea are la dispoziţie o perioadă în care va putea face evaluarea angajaţilor de acolo, astfel încât să vedem dacă cei care muncesc corespund cerinţelor noastre. De asemenea, vor avea menirea de a stabili proceduri clare de lucru. Primul pas, legat de aspectele de transparenţă, a fost deja făcut pentru că este foarte important. Venind din domeniul social, cunosc în permanenţă cerinţele beneficiarilor şi nu trebuie să aştepţi un an de zile pentru ca un proiect să-ţi fie evaluat. Primul pas a fost deja făcut, cererile sunt transpuse pe site în ordinea în care sunt procesate. Cred că primii paşi ar trebui făcuţi în profesionalizarea corpul de funcţionari. E nevoie de muncă susţinută şi de transparenţă maximă, o colaborare cu instituţiile care au atribuţii de control. Am avut primele întâlniri cu reprezentanţii acestor instituţii şi vor avea toată deschiderea mea pentru a recridibiliza AMPOSDRU.
Reporter: Comisia a anunţat deocamdată întreruperea plăţii. Ştim când se va face o primă evaluare pentru a vedea dacă au fost puse în aplicare recomandările lor?
Claudia Boghicevici: Trebuie să facem diferenţa de terminologie, este vorba de întreruperea plăţilor, nu de suspendarea întregului program. Vorbim aici de întreruperi referitoare la două cereri de plată pe care noi le-am făcut în lunile decembrie şi ianuarie către Comisie. Este o procedură normală şi o măsură de prevenţie pe care Comisia a luat-o şi în alte ţări, cum ar fi Franţa, Bulgaria. Este un pas normal pe care Comisia l-a făcut şi vorbim doar de câteva zeci de milioane de euro, nu de 3,5 miliarde de euro, aşa cum s-a spus în aceste zile.
Ne-au fost semnalate câteva deficienţe în această perioadă în ce priveşte efectuarea vizitelor de monitorizare la faţa locului şi aspecte legate de observaţiile evaluatorilor. Pot să vă spun că în această perioadă noi am muncit într-un ritm susţinut, am avut şi sprijinul celor de la OIR din ţară, cu care am avut protocoale de colaborare pentru a mobiliza peste 400 de angajaţi care vor munci în această perioadă. 80 dintre ei au atribuţii de monitorizare şi credem că suntem motivaţi să muncim în această perioadă pentru a dovedi că imaginea AMPOSDRU poate fi credibilizată.
Reporter: Putem estima undeva spre sfârşitul lunii aprilie o eventuală reluare a plăţilor?
Claudia Boghicevici: Da, cred că se poate chiar şi mai repede.
Reporter: Înainte de preluarea mandatului afirmaţi că printre priorităţile dumneavoastră se află şi ridicarea restricţiilor pentru români pe piaţa muncii în anumite state membre UE. Cum vă propuneţi să influenţaţi acest lucru şi care credeţi că sunt statele mai dispuse să-şi liberalizeze piaţa muncii în contextul actual de criză economică?
Claudia Boghicevici: Legat de restricţiile în ce priveşte piaţa muncii au fost argumente mai mult de natură politică. Poziţia Comisiei Europene în această perioadă a fost aceea că argumentele prezentate nu sunt argumente solide. Chiar şi declaraţia comisarului Andor a fost aceea că argumentele sunt neconvingătoare. Am făcut o evaluare a situaţiei, cunoaştem bine care sunt ţările în care noi avem aceste restricţii şi ne-am propus paşi concreţi.
Am de gând să fac un aşa zis turneu în aceste ţări, să mergem să vedem care este situaţia în fiecare ţară, dar m-am gândit şi la soluţii concrete de a delega reprezentanţi de la ANOFM care să meargă în aceste ţări şi să ofere suport românilor pentru facilitarea acelor aspecte administrative pe care de multe ori un om simplu nu poate să le rezolve singur. Aceştia sunt primii paşi pe care mi i-am propus în acest domeniu, dar şi o bună colaborare cu ataşaţii noştrii pe probleme de muncă în aceste ţări.
Reporter: Care credeţi că sunt ţările în care ar putea fi eliminate restricţiile pentru români înainte de anul 2014?
Claudia Boghicevici: N-aş vrea să avansez primele discuţii. După o analiză mult mai atentă a acestui domeniu voi da astfel de informaţii. Cred că este nevoie de o analiză amănunţită şi de cunoaşterea tuturor aspectelor, iar după primele vizite în aceste ţări cred că mi-aş putea forma o idee clară.
Reporter: În timpul audierii din Comisiile de specialitate din Parlament spuneaţi că vă propuneţi creşterea ratei de ocupare la 63 la sută în anul viitor şi modernizarea pieţei muncii. Care sunt măsurile concrete pe care vreţi să le luaţi pentru a atinge aceste obiective?
Claudia Boghicevici: Obiectivul de bază al Ministerului Muncii în această perioadă este acela de a susţine crearea de noi locuri de muncă, iar măsurile sunt simple. Am început cu câtva timp în urmă să punem în aplicare noua legislaţie a muncii prin Codul muncii şi o legislaţie foarte flexibilă. Aceasta trebuie doar completată prin legi conexe. Legea uceniciei este o lege care deja îşi vede efectele în viaţa reală, trebuie să susţinem financiar măsurile promise prin această lege, astfel încât să venim în sprijinul angajatorilor care doresc să formeze ucenici la locul de muncă.
Reporter: Sunt bani pentru acest lucru? De curând a fost supus dezbaterii publice, de către Minister, un proiect de act normativ tocmai pentru că nu erau alocaţi suficienţi bani în acest scop.
Claudia Boghicevici: Prevederile Legii uceniciei au fost mult modificate pentru că Legea uceniciei aşa cum a fost abordată începând cu anii 2002-2003 nu şi-a produs efectele. Noi am flexibilizat foarte mult această lege, s-au văzut efectele în viaţa reală şi urmează ca în perioada următoare să finanţăm toate aceste măsuri, pentru că s-a dovedit că în primele luni ale anului aceste beneficii aduse prin lege se văd în viaţa reală a angajatorilor, a ucenicilor.
Reporter: În afară de Legea uceniciei ce alte măsuri aveţi în vedere pentru creşterea ratei de ocupare?
Claudia Boghicevici: Avem în vedere implementarea măsurilor active prin Legea 76. Ea este deja într-un stadiu avansat şi aici ne-am propus o diversificare a subvenţiilor acordate. După părerea mea, este mult mai bine să ajuţi un şomer sau o persoană aflată în căutarea unui loc de muncă prin măsuri active decât să-i acorzi o indemnizaţie, o sumă de bani în mână, şi să nu-l consiliezi, să nu-i oferi sprijin pentru găsirea unui loc de muncă. Atunci am venit cu măsuri concrete astfel încât să se diversifice acest tip de subvenţii.
Venim cu o alocaţie de formare profesională, cu facilităţi pentru transport pentru cei care îşi găsesc loc de muncă la o anumită distanţă de casă, lucruri care vor îmbunătăţi şi vor flexibiliza piaţa muncii. Extindem categoria de beneficiari, ne gândim şi la mamele care au în întreţinere copii sub şase ani.
Vom prezenta pe larg toate aceste măsuri, pentru că de multe ori se poate reproşa că nu am prezentat suficient de bine aceste măsuri pe care noi le-am implementat şi oamenii nu totdeauna au avut cunoştinţă de ele. Prima mea decizie va fi aceea de a deschide AJOFM-urile, angajaţii să meargă către angajatori şi către cetăţeni.
De multe ori noi am fost priviţi ca o instituţie statică nedeschisă spre comunitate. Am avut primele discuţii pentru a stabili un plan de acţiuni concrete, astfel încât angajaţii din AJOFM-uri să aibă întâlniri periodice cu angajatorii, cu IMM-urile, să meargă să caute acasă persoanele cu handicap, pe cele care într-adevăr au nevoie de sprijinul nostru şi doresc să-şi găsească un loc de muncă.
Tot pentru flexibilizarea pieţei muncii avem un grup de lucru constituit pentru Legea economiei sociale, coroborată cu Legea meşteşugarilor şi Legea marginalizării sociale. Eu cred în munca în echipă, o muncă făcută împreună cu specialişti din alte ministere. Fiecare poate să vină să îşi aducă contribuţia pentru ca aceste legi să iasă bine astfel încât implicaţiile în viaţa reală să fie benefice. O altă preocupare a noastră este ocuparea în rândul tinerilor. Ştim cu toţii că un tânăr, atunci când merge să se angajeze, i se cere experienţă.
Au fost lucruri cu care ne-am confruntat şi noi de-a lungul timpului. Suntem preocupaţi de această categorie de tineri, cu vârste între 16-25 de ani, şi gândim măsuri concrete pentru această categorie de beneficiari. Şi voi da un prim semnal prin scoaterea la concurs a unui post de consilier pentru un tânăr bursier. Condiţiile vor fi prezentate în următoarea perioadă, pentru că într-adevăr îmi doresc să fie o şansă pentru tineri.
Reporter: Legea asistenţei sociale necesită încă o serie de acte normative subsecvente. Pregăteşe Ministerul Muncii şi alte reglementări pentru înăsprirea condiţiilor de acordare a ajutoarelor sociale, similare celor referitoare la plata taxelor şi impozitelor sau cantitatea de bijuterii?
Claudia Boghicevici: În această perioadă muncim pentru elaborarea legislaţiei subsecvente Legii cadru de asistenţă socială. În această perioadă obiectivul nostru este de a implementa măsurile de dreapta care să aducă stabilitate şi corectitudine în acordarea beneficiilor dar şi a serviciilor de asistenţă socială. Putem spune că primul pas în ceea ce priveşte beneficiarii de asistenţă socială a fost depăşit, pentru că acum avem deja o inventariere clară, o definire a beneficiilor de asistenţă socială. Urmează al doilea pas, referitor la serviciile de asistenţă socială, unde poziţia mea de la început a fost pentru diversificarea furnizorilor de servicii sociale. Ştim că există în prezent o reticenţă în ce priveşte contractarea de servicii sociale, şi aici mă refer la contractarea acelor servicii rezidenţiale prin programarea contractării lor în timp. Vă daţi seama că preocuparea pentru domeniul protecţiei copilului va fi o prioritate pentru mine având în vedere expertiza şi formarea mea profesională. O prioritatea a Ministerului în această perioadă va fi copilul.
Reporter: Şi ne putem aştepta la măsuri de înăsprire a condiţiilor în care se vor acorda ajutoarele sociale?
Claudia Boghicevici: Eu cred că această perioadă a fost deja depăşită, suntem în faza de implementară a legilor subsecvente, necesare unui cadrul general pe care noi l-am definit. Eu cred că deja această etapă a fost depăşită. De multe ori aspecte din lege au fost tratate ad literam. Cred că spiritul legii trebuie pus în aplicare şi atunci când autorităţile locale întâlnesc situaţii limită să fie în măsură să gestioneze aceste situaţii. De multe ori am fost în situaţia în care nu am analizat concret ceea ce se întâmplă în teritoriu, am generalizat aceste aspecte, ceea ce nu cred că este un lucru bun.
Reporter: Sunteţi singura femeie din actualul Cabinet. Cum vă simţi în această postură şi cum vedeţi statutul femeii în politică?
Claudia Boghicevici: Am muncit atât de mult în această perioadă încât nici nu am avut timp să mă gândesc la aceste aspecte. În Guvern muncim în echipă, suntem toţi egali şi aceste lucruri nu cred că fac o diferenţă între mine şi ceilalţi colegi. Chiar aceasta este poziţia pe care îmi doresc să o am, de egalitate cu colegii mei. Îmi doresc să fie implicate cât mai multe femei în politică pentru că suntem muncitoare, tenace, inteligente şi într-adevăr sunt mulţi profesionişti femei care pot fi implicaţi în politică. Ţin minte cuvintele unei prietene care îmi spunea că atunci când ajungi într-o anumită poziţie trebuie să fii o scară pentru celelalte femei, să le ajuţi să urce după tine.
Reporter: Veţi mai candida pentru o funcţie în Parlament?
Claudia Boghicevici: Da, pentru că mandatul pe care eu l-am avut acum m-a făcut să înţeleg cât de mult pot să ajut cetăţenii din colegiu meu din această postură. Eu cred în continuitate şi stabilitate şi atunci când ai început un program, un proiect, este bine să le duci la capăt. Aşa cum puteţi observa pe circuitul parlamentar proiectele mele se află într-un anumit stadiu şi cred că voi avea nevoie de continuitate pentru a le pune în aplicare.
Reporter: Spuneaţi în momentul în care aţi preluat mandatul de la Ministerul Muncii că "un ardelean duce lucrurile până la capăt şi chiar dacă nu le face bine, sigur nu le va face rău". De ce vă este cel mai teamă că nu veţi reuşi să finalizaţi în acest mandat pe care-l aveţi la minister?
Claudia Boghicevici: Nu am venit cu temeri la Ministerul Muncii, am venit cu forţă şi determinare, să muncesc, să folosesc echipa ministerială pentru a ne atinge obiectivele. Am stabilit obiective realiste şi cred că acestea vor fi duse la îndeplinire.
Reporter: Atunci ce vi se pare cel mai greu de îndeplinit din tot ce v-aţi propus? Care este cea mai dificilă misiune?
Claudia Boghicevici: Din ceea ce mi-am propus sunt convinsă că voi realiza, deci nu cred că voi putea întâmpina probleme. Cred că munca în echipă este esenţială. De aceea mi-am propus şi o colaborare bună cu ceilalţi colegi din ministere, pentru că am observat adesea o tendinţă de a munci fiecare în ministerul lui, fără a gândi implicaţiile pe care actele normative şi deciziile care se iau în minister le au asupra celorlalte ministere. Cred în ideea că omul sfinţeşte locul, dar numai cu muncă susţinută. Acestea sunt priprincipiile pe care vreau să merg în perioada următoare.
(Material realizat Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO