Video Iohannis, la Unitatea NATO: Este prima prezenţă concretă a Alianţei pe teritoriul României - VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor amenajată la Bucureşti şi inaugurată joi, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că această structură de comandă nu este singurul pas făcut de NATO pentru întărirea securităţii României.

Urmărește
1145 afișări

”Mă bucur foarte mult că vizităm împreună sediul viitoarei structuri de comandă a NATO, prima prezenţă concretă a Alianţei pe teritoriul României. Acesta este rezultatul deciziilor luate de către şefii de stat şi de guvern din statele membre NATO în septembrie anul trecut, pentru întărirea securităţii statelor aliate aflate pe flancul estic al NATO. Această structură de comandament urmează să fie activată oficial în cursul lunii septembrie, după finalizarea procedurilor specifice ale NATO. Alianţa îşi respectă astfel promisiunile şi îşi demonstrează determinarea şi capacitatea de a răspunde provocărilor şi instabilităţii generate de acţiunile Rusiei în Ucraina. Prin fondurile alocate de NATO şi personalul militar selectat din diferite state aliate pentru a lucra aici, această structură de comandă este o dovadă a solidarităţii şi a sprijinului NATO pentru securitatea României”, a declarat Iohannis, după ce a vizitat sediul Unităţii NATO de Integrare a Forţelor, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Şeful statului a spus că această structură de comandă nu este singurul pas făcut de NATO pentru întărirea securităţii României.

”Doresc să menţionez în acest sens şi activităţile de monitorizare a spaţiului aerian, creşterea numărului de vizite şi exerciţii ale navelor aliate în Marea Neagră şi pe teritoriul României, precum şi consolidarea planificării apărării României şi a întregului flanc estic. La toate acestea se adaugă cooperarea bilaterală cu SUA, manifestată prin prezenţa militară americană de la Mihail Kogălniceanu, prin facilitatea de apărare antirachetă de la Deveselu, care va deveni parte a sistemului NATO, precum şi recent anunţata decizie a SUA de amplasare a unor echipamente militare în România. Subliniez faptul că toate aceste măsuri au un caracter de descurajare şi apărare, de consolidare a securităţii României şi a Alianţei în ansamblul său. România şi-a adus propria contribuţie la măsurile de adaptare şi sporire a securităţii Alianţei. Acesta este un angajament pe care l-am afirmat şi în sensul căruia vom acţiona permanent: acela de a fi un partener serios şi credibil, care contribuie la efortul colectiv de apărare şi este la rândul său un furnizor de securitate şi stabilitate. Atât acordul privind creşterea bugetului apărării la 2% din PIB până în 2017, cât şi viziunea şi direcţiile de acţiune definite în recent adoptata Strategie Naţională de Apărare reflectă clar acest angajament”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a precizat că România a contribuit la finanţarea acestei structuri de comandă a NATO, iar cea mai mare parte a personalului este român.

”De asemenea, am mărit de peste trei ori numărul exerciţiilor necesare pregătirii forţelor, România fiind recent gazda exerciţiului de pregătire a dislocării Forţei de Răspuns a NATO. Am pus la dispoziţia Alianţei un comandament de nivel de divizie, care va sprijini derularea unor eventuale misiuni în zona sudică a flancului estic aliat. Acesta va atinge capacitatea operaţională iniţială în primăvara anului viitor. Îmi exprim speranţa că viitoarea reuniune la nivel înalt din Polonia, din Varşovia, din vara anului viitor, va marca noi progrese în ceea ce priveşte adaptarea strategică a NATO la noile provocări şi ameninţări pe termen lung. Ca parte a acestui proces, România îşi va intensifica eforturile de cooperare cu aliaţii săi pentru a creşte securitatea şi predictibilitatea la Marea Neagră. Trebuie să ţinem cont de amplificarea capacităţilor militare din zonă şi de faptul că Marea Neagră se află la confluenţa factorilor de risc provenind atât din est, cât şi din sud”, a adăugat preşedintele.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face joi o vizită oficială în România, iar în cursul dimineţii a fost primit la MApN de către ministrul Apărării, Mircea Duşă. Ulterior, Jens Stoltenberg s-a întâlnit la Guvern cu premierul interimar Gabriel Oprea, după care a fost primit la Palatul Cotrocebni de către preşedintele Klaus Iohannis.

Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014.

Înfiinţarea Unităţii de Integrare a Forţelor NATO a fost decisă prin Hotărârea 32/2015, adoptată de Camera Deputaţilor şi Senat în 23 iunie, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), în Garnizoana Bucureşti. Organizarea, funcţionarea, încadrarea cu personal, administrarea, sprijinul naţiunii gazdă, precum şi alte detalii necesare îndeplinirii misiunii NFIU ROU se stabilesc prin înţelegeri încheiate de către Ministerul Apărării Naţionale şi autorităţile militare NATO şi statele aliate participante.

Pe timpul funcţionării pe teritoriul României, NFIU ROU beneficiază de prevederile Acordului dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forţelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, şi de prevederile Protocolului privind statutul comandamentelor militare internaţionale, înfiinţate în temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris la 28 august 1952.

Dislocarea NFIU în misiuni în afara teritoriului României se execută la ordinul autorităţilor NATO abilitate.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO, că pentru pregătirea acestei structuri NATO de comandă au fost parcurşi toţi paşii conveniţi cu Alianţa, iar centrul va fi acreditat şi va funcţiona în toamna acestui an, împreună cu structurile altor state aliate.

Potrivit lui Duşa, investiţia pentru acest centru, care a fost amenajat în două luni, se ridică la 16 milioane de lei - 13 milioane din bugetul NATO si 3 milioane lei din bugetul MApN -, iar în acestă structură vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari români, iar celelalte de cadre ale ţărilor aliate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici