Isărescu: Ce modele dă societatea românescă astăzi tinerilor?

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că trebuie oferite modele serioase tinerilor, dând exemplu o broşură făcută de Banca Central Europeană despre falsurile în materie de bancnote care, deşi pare inspirată din poveştile cu pionerul sovietic şi miliţianul anilor '50, e utilă în educarea tinerilor.

Urmărește
365 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Ce modele dă societatea românescă astăzi tinerilor?

Mugur Isărescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Isărescu a povestit, luni, la Constanţa, că BNR a găzduit anul trecut expoziţia Euro a Băncii Central Europene şi a aflat până unde poate merge un asemenea proiect educaţional.

"Anul trecut am găzduit expoziţia euro, nu era a noastră, era a Băncii Central Europene, noi doar am găzduit-o. Proiectul s-a adresat publicului larg şi am văzut, din partea celei care într-un fel ne este sora cea mare, Banca Central Europeană, până unde poate să meargă un asemenea proiect educaţional, până la lucruri care ar putea părea caraghioase. De exemplu, apropo de contrafaceri, de falsuri în materie de bancnote, eu vă spun ce m-a impresionat pe mine, o cărţulie despre educaţie, din asta care pare ciudată. Pentru cei generaţia noastră probabil că suna ca poveştile alea cu pionerul sovietic, dar vedeţi se mai repetă istoria. Cu băiatul bun, băiatul rău, fata - prietena băiatului bun şi cum îl descoperă pe cel rău care se ocupa cu spălatul de bani, cu bani falşi. O poveste, aş putea spune uşuratică, dar ea era dedicată unui public ţintă, tineretul, care trebuie să fie educat", a afirmat guvernatorul BNR.

El a mai spus că tinerii din România au nevoie de adevărate modele, nu de samsari de fotbalişti sau de cei promovaţi în prezent de televiziuni.

"Tot vorbim despre bacalaureat că nu au reuşit prea mulţi. Ce modele le dăm, ce modele le dă societatea românescă în prezent, samsari de fotbalişti care câştigă cu sutele de milioane? Ei vor prelua treptat conducerea acestei ţări dacă nu le dăm modele. Apropo de educaţie, de mici trebuie să fie educaţi în spiritul, nu spun cuvinte mari, al muncii, al cinstei, al legalităţii. Prima mea reacţie la acea broşură, «uite, parcă era pionerul sovietic şi cu miliţianul din cărţile de educaţie din copilăria mea în anii '50». Educaţia are legile ei. Decât modelele care sunt promovate pe bază de rating la televiziuni în prezent mai bine aşa ceva. Şi le face Banca Central Europeană, nu altcineva, nu este nici stângism, nici populism, este un proiect făcut după zeci de ani de analiză", a explicat Isărescu.

Şeful băncii centrale a adăugat că expoziţia pentru familiarizarea publicului cu bancnotele şi monedele euro a avut un număr redus de vizitatori şi că dacă ar fi avut altă tematică probabil numărul celor care i-ar fi trecut pragul era mult mai mare.

"Din păcate, spun din păcate, deşi în prezentarea mea de aici reiese că e mare succes, expoziţia a fost vizitată de numai 6.500 de persoane şi a stat trei luni de zile. (...) Asta arată că mai trebuie să pistonăm în această direcţie. Dacă era ceva legat de vreun mare samsar de fotbalişti probabil că nu se duceau 6.500, se duceau 20-30.000 de persoane. La o expoziţie Euro, în condiţiile în care dacă întrebai acum cinci ani, acum doi ani românii dacă vor să treacă la euro, mâine ar fi vrut să treacă, acum nu mai vor, că au aflat că e greu, că e Grecia, sunt confuzi în minte. Ce ne arată acest lucru ? Că partea emoţională din reacţia societăţii româneşti este încă dominantă, peste tot există dominanta emoţională şi la vot se votează mai mult cu sentimentul decât cu raţiunea. Dar în domeniul finanţelor cred că trebuie mai multă raţiune, că aici e vorba de bani", a completat Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici