- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi, despre fraude financiare cu bani europeni: ”Sunt state în care sunt investigate sute de dosare în fiecare an, iar în altele, trei sau patru dosare”
- Laura Codruţa Kovesi se declară surprinsă că în UE există discrepanţe mari în privinţa numărului investigaţiilor fraudelor financiare.
- Kovesi: ”Există state membre în care sunt investigate sute de dosare în fiecare an şi state în care sunt investigate trei sau patru dosare.”
Profimedia
Laura Codruţa Kovesi se declară surprinsă că în UE există discrepanţe mari în privinţa numărului investigaţiilor fraudelor financiare: Există state cu sute de cazuri şi state cu 3-4 cazuri.
Pandemia care a determinat alocarea de mai mulţi bani europeni poate înseamna mai puţină rigurozitate în respectarea regulilor şi implicit un risc mai mare pentru fraude financiare, a declarat Laura Codruţa Kövesi, procuror-şef european al Parchetului European, în cadrul EUROSFAT.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
„Atunci când vorbim de apărarea statului de drept, implicit de combaterea corupţiei şi a fraudei financiare, Parchetul European va avea un rol foarte important. Mă refer mai ales la această situaţie cu pandemia, o situaţie în care pentru prima dată o să avem mai mulţi bani care merg către statele membre, mai multă flexibilitate şi mai puţină rigurozitate în a respecta anumite reguli, ceea ce înseamnă un risc mai mare pentru a avea fraude financiare”, a afirmat Laura Codruţa Kövesi.
Ea a adăugat că daunele cu TVA la nivelul UE pot ajunge într-an la aproximativ 30-60 de miliarde de euro, conform Institutului Kiel pentru Economie Mondială. Cea de-a doua concluzie a studiului este că există corupţie în toate statele UE.
„Analizând diferenţa între exporturi şi importuri în fiecare stat, concluzia este că nu avem ţări curate. Nu avem nici ţări care să fie cele mai corupte, să poţi să zici că mereu este un vinovat de serviciu şi corupţia este mai mare, dar nici nu avem ţări curate în Europa. Astfel de infracţiuni se comit în toate statele membre. Parchetul European va avea avantajul abordării unitare. Investigarea acestui tip de fraude va fi o prioritate în toate statele membre”, a explicat procurorul-şef european.
Când i-a fost cerut să realizeze bugetul pentru înfiinţarea Parchetului European, Laura Codruta Kövesi a solicitat un raport despre fraudele financiare investigate în ultimii patru ani în cele 22 de state membre ale Parchetului.
”Am constatat cu surprindere că sunt foarte mari discrepanţe. Există state membre în care sunt investigate sute de dosare în fiecare an şi state în care sunt investigate trei sau patru dosare. Nu înseamnă că acele state sunt cele mai curate, ci poate că nu a existat o prioritate pentru a investiga aceste infracţiuni. Parchetul European este un răspuns pe care Europa îl dă acestei provocări. Pentru a avea succes, avem nevoie de câteva condiţii. Prima este independenţa sistemului judiciar. Independenţa Parchetului European este reglementată prin regulamentul său, toţi procurorii care vor lucra pentru Parchetul European vor fi independenţi. A doua condiţie este legată de resurse. Bugetul pe care l-am cerut este în jurul a 55 de milioane de euro. Astfel, vom putea avea 140 de procurori în cele 22 de state membre. Ei trebuie, cel puţin pentru început, să investigheze minim de 3.000 de dosare”, a spus Laura Codruţa Kövesi.
Întrebată despre evoluţia numărului de infracţiuni în timpul pandemiei, oficialul european a spus că se aşteaptă la o creştere a fraudelor financiare în sistemul medical.
„În sistemul medical, cu siguranţă, numărul de cazuri în această perioadă ar putea să fie la fel ca şi în trecut sau chiar ar putea să crească. Mă refer în special la domeniul achiziţiilor publice. Aici sunt convinsă că numărul achiziţiilor publice a crescut şi, în general, când sunt făcute fără licitaţii, fără reguli stricte, este clar că există un risc mai mare pentru fraude. Chiar dacă nu am început activitatea, am primit câteva plângeri cu privire la acest tip de infracţiuni, dar pe toate le-am trimis la OLAF (n.red.Oficiul European de Luptă Antifraudă)”, a declarat procurorul-şef european.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO